Χ
ώροι με έντονη την παρουσία του ξύλου στην εσωτερική επένδυση-διαμόρφωση τους, σε οροφές, δάπεδα, ακόμη και τοίχους, όπως και του στοιχείου της πέτρας, αυτό πουγενικεύονταςεννοούμε πολύ συχνά με τον χαρακτηρισμό "χωριάτικο" σπίτι.
Αν λοιπόν διαθέτετε έναν τέτοιο χώρο, σαν εξοχικό ή και μόνιμη κατοικία κάπου μακριά από την πόλη, η διαμόρφωση και διακόσμησή του σε απόλυτα παραδοσιακό ύφος δεν είναι μονόδρομος, ούτε σε ό,τι αφορά το είδος επίπλων ούτεκαι στο ύφος υφασμάτων και διακοσμητικών αντικειμένων.
Τα απλά ξύλινα έπιπλα, κομμάτια κατασκευασμένα από απλές σανίδες-παλέτες όπως και κάθε μορφής έπιπλο-διακοσμητικό αντικειμένο στο οποίο θα δώσετε αντικέ όψη, όπως και τα ριγέ, καρώ και φλοράλ μοτίβα θα ταιριάξουν απόλυτα με το σύνολο του χώρου, λεπτομέρειες σε αποχρώσεις κόκκινου, πράσινου, μπλε θα σας βοηθήσουν να "σπάσετε" τους συνήθεις συνδυασμούς σε μπεζ-ώχρα-καφετί αποχρώσεις, ενώ διαφοροποιώντας ανά εποχή μερικά υφασμάτινα στοιχεία η εικόνα του χώρου θα αλλάζει εύκολα από εντελώς ...χειμωνιάτικη σε απολύτως ...καλοκαιρινή. Απόλυτα ταιριαστό για χώρους τέτοιας αρχιτεκτονικής και το Shabby Chic στυλ που μπορείτε να υιοθετήσετε έως όποιο βαθμό επιθυμείτε ανάλογα με το αν επιθυμείτε ένα διακοσμητικό σύνολο περισσότερο ...ρομαντικό και vintage ή απλώς ...εξοχικό, ενώ στοιχεία όπως η επένδυση κάποιων τοίχων με διακοσμητικά τουβλάκια-πέτρα και η όσο περισσότερη χρήση ξύλου τόσο σε ογκώδεις όσο και σε μικρότερες επιφάνειες/αντικείμενα θα δημιουργήσουν την αίσθηση του ...χωριάτικου και εξοχικού ακόμη και σε ένα σπίτι στην ύπαιθρο διαμορφωμένο όμως εσωτερικά σαν να πρόκειται για ένα ...διαμέρισμα στην πόλη.
Η
τεχνική παλαίωσης ξύλινων επιφανειών με κερί (εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης τεχνικής) είναι ένα καθ΄όλα απλός τρόπος για να δώσετε εντελώς νέα όψη σε κάθε μορφής παλιά, φθαρμένα έπιπλα-αντικείμενα. Δείτε την βήμα-βήμα "μεταμόρφωση" ενός παλιού τραπεζιού με τον τρόπο αυτό, κατασκευή που μας παραχώρησε η Κική από το diymyday.wordpress.com και την ευχαριστούμε θερμά.
________________
Χαζεύοντας ένα ακόμη βραδάκι στο λατρεμένο pinterest έπεσα πάνω σεαυτό το τραπέζι. «Θέλω ένα τέτοιο κι εγώ!», σκέφτηκα.
Κι άμα εμένα μου μπει κάτι στο μυαλό, το ξέρετε πως δεν μου βγαίνει εύκολα!
Η διαδικασία γνωστή: Αποθήκη του μπαμπά, καλό ψάξιμο, λάφυρο!
Με τον καλύτερο βοηθό ξεκινήσαμε το τρίψιμο…
… το βάψαμε καφέ, το τρίψαμε με κερί για να γίνει η παλαίωση,
… κι όταν πια μας πήρε το βράδυ, του περάσαμε τις χαρτοταινίες του!
Την άλλη μέρα βάψαμε γκρι…
…τρίψαμε στα σημεία που θέλαμε (το επεξεργάζομαι μήπως τρίψω λίγο ακόμα…)
Ε εκτός από την χρήση της βασικής τεχνικής παλαίωσης ξύλινων επιφανειών με την χρήση αποκλειστικά και μόνο μπογιάς, 2 ή και περισσότερων αποχρώσεων (εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες) μπορείτε να δώσετε αντικέ όψησε κάθε είδους ξύλινο έπιπλο - αντικείμενο και με την χρήση κεριού.
Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του τύπου παλαίωσης δεν έχει την παραμικρή διαφορά στην όψη από τα τεχνητά παλαιωμένα έπιπλα-αντικείμενα σε στυλ Shabby Chic που θα βρείτε στην αγορά κατά βάση σε αρκετά ακριβές τιμές και είναι η ιδανική μέθοδος ειδικά για έπιπλα που θέλετε να δώσετε αυτό το συγκεκριμένο ύφος.
Η μοναδική διαφορά, σε ό,τι αφορά την διαδικασία,σε σχέση με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν μόνο μπογιά είναι ότι ανάμεσα σε δύο στρώσεις χρώματος, ένα σκούρο ως βάση και το ανοιχτόχρωμο ως τελική απόχρωση της επιφάνειας, μεσολαβεί ένα πέρασμα-τρίψιμο με κερί που μπορεί να είναι είτε το ειδικό κερί παλαίωσης σε μορφή αλοιφής-τζελ που θα βρείτε σε καταστήματα-eshops με είδη για κατασκευές-επεξεργασία ξύλου κλπ. είτε ένα απλό κερί ακόμη και ρεσώ. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την τελική όψη επιφανειών που έχουν υποστεί αυτόν τον τύπο παλαίωσης είναι ότι η τεχνητή φθορά που επιτυγχάνεται, μετά το τρίψιμο με γυαλόχαρτο είτε συνολικά είτε ανά σημεία, είναι περισσότερο "φυσική", το κερί βοηθά ώστε στα σημεία που θα τρίψετε-ξύσετε το τελικό χρώμα να φεύγει εξ΄ολοκλήρου αποκαλύπτοντας την αρχική απόχρωση της επιφάνειας όπως το "ξεφλούδισμα" του χρώματος που θα συμβεί π.χ αν αφήσετε για πολύ χρόνο ένα βαμμένο ξύλο σε εξωτερικό χώρο.
1.Καταρχήν τρίψτε ελαφρά με γυαλόχαρτο την προς επεξεργασία επιφάνεια ώστε να είναι εντελώς λεία και σκουπίστε πολύ καλά την σκόνη του τριψίματος. Βάψτε με το πρώτο χρώμα και με όσα χέρια χρειάζονται ώστε να το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο. Σεσκουρόχρωμαέπιπλα-αντικείμενα μπορείτε ασφαλώς και ναπαραλείψετετο αρχικόβάψιμοτης επιφάνειας ναεφαρμόσετεδηλαδή το κερίαπευθείαςπάνω στο ξύλο.
2.Αφού στεγνώσει το χρώμα, τρίψτε με το κερί ολόκληρη την επιφάνεια, επιμένοντας περισσότερο σε σημεία όπως κόχες, εγκοπές, σκλασίματα κλπ. εκεί δηλαδή που και στο τελικό τρίψιμο θα επιμείνετε παραπάνω για πειστικότερη όψη παλαίωσης. Αφαιρέστε με ένα χοντρό στεγνό πινέλο ή ένα πανάκι την περίσσεια ποσότητα κεριού, η επιφάνεια πριν το πέρασμα με το τελικό χρώμα θα πρέπει να είναι καθαρή από κομματάκια - τρίμματα κεριού.
3.Βάψτε με το δεύτερο χρώμα, με ρολό ή πινέλο προσπαθώντας οι κινήσεις που θα κάνετε να είναι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση και χωρίς να περνάτε από το ίδιο σημείο πολλές φορές. Για να μπορέσετε ευκολότερα να καλύψετε με μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση μπογιάς το σκούρο χρώμα απλώς φροντίστε η μπογιά να μην είναι ιδιαίτερα αραιωμένη.
4.Αφού στεγνώσει το τελικό χρώμα τρίψτε με γυαλόχαρτο ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου αντικειμένου ή και ξύστε με ένα μαχαίρι στα σημεία που επιθυμείτε να είναι εντονότερη η φθαρμένη-παλαιωμένη όψη.
Σκουπίστε κάθε ίχνος σκόνης από τρίψιμο και περάστε με 2-3 χέρια διαφανές προστατευτικό βερνίκι. Οβαθμόςφθοράς είναι θέμα προσωπικής επιλογής, όσο επιμένετε ανάσημείαμε το σφουγγάρι ή ένα οποιοδήποτεαιχμηρόαντικείμενο μπορείτε να δημιουργήσετεφθορές διάφορων "σχηματισμών" οριζόντιες γραμμώσεις, μικρές περιοχές που ακαθόριστα το χρώμα έχει ξυστεί παραπάνω κλπ.
Παραλλαγή της ίδιας τεχνικής με χρήσηβαζελίνης
Την ίδια "φυσικής" όψης τεχνητή φθορά, αλλά μόνο σε επιλεγμένα σημεία (κόχες, γωνίες, σκαλίσματα κλπ) μπορείτε να πετύχετε πάνω κάθε είδους ξύλινη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας βαζελίνη αντί για κερί. Απλώνετε με ένα πινέλο μικρή ποσότητα βαζελίνης στα σημεία που θέλετε να υπάρξει τελικώς όψη παλαίωσης και βάφετε κανονικά με μπογιά. Όταν στεγνώσει το χρώμα απλώς σκουπίζετε με ένα μαλακό πανάκι τα σημεία που έχετε περάσει την βαζελίνη έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η απόχρωση του ξύλου ή το αρχικό χρώμα στο οποίο το έχετε βάψει.
Δείτε το στο video:
Και...
* Η ματ ή σατινέ ρεπουλίνη (μπογιά για ξύλο) νερού είναι η ιδανική μπογιά για την εφαρμογή κάθε τύπου τεχνικής παλαίωσης.
* Το τρίψιμο με σφουγγάρι γυαλόχαρτο, είναι η πιο "σίγουρη" λύση αφού σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε την πίεση πάνω στην επιφάνεια πολύ παραπάνω σε σχέση με τα κοινά γυαλόχαρτα σε φύλλα . Έτσι επιμένετε παραπάνω αν με το πρώτο-δεύτερο πέρασμα η φθορά του χρώματος είναι μικρότερη από όσο θέλετε αλλά δεν κινδυνεύετε να συμβεί το αντίθετο, να "ξυστεί" δηλαδή η μπογιά παραπάνω από όσο θέλετε κάτι που δεν διορθώνεται παρά μόνο με νέο βάψιμο και τρίψιμο ολόκληρης της επιφάνειας. Σφουγγάρι γυαλόχαρτο θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία στοιχίζουν περίπου 0,50 ευρώ/τεμ.
* Σε έπιπλα - αντικείμενα που θέλετε εκτός από τεχνική παλαίωσης να εφαρμόσετε και ντεκουπάζ ή κρακελέ θα το κάνετε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παλαίωσης και πριν το πέρασμα της επιφάνεια με το προστατευτικό βερνίκι. * Τα κλασσικά shabby chic έπιπλα - αντικείμενα χαρακτηρίζονται από την λευκή-μπέζ αντικέ απόχρωσή τους. Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να δουλέψετε τεχνικές παλαίωσης σε αυτό το χρώμα είναι να χρησιμοποιήσετε λευκή μπογιά νερού (είναι οικονομικότερη από εκείνη που θα σας φτιάξουν στο χρωματοπωλείο σε όποια άλλη απόχρωση θέλετε) στην οποία θα προσθέσετε όση ποσότητα ώχρας χρειάζεται από μια σύριγγα χρώματος αντίστοιχης απόχρωσης που επίσης θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία. Με τον τρόπο αυτό έχετε στην πραγματικότητα ...πολλά χρώματα μπογιάς, για βάψιμο κάθε είδους ξύλινης-μεταλλικής επιφάνειας, διαφοροποιώντας απλώς την ποσότητα ώχρας που θα προσθέτετε κάθε φορά σε μια ποσότητα λευκού.
*Το σκούρο χρώμα σαν αρχικό και το ανοιχτόχρωμο ως τελικό δεν είναι ...κανόνας. Φυσικά και μπορείτε να εφαρμόσετε τεχνική παλαίωσης δημιουργώντας σκούρα έπιπλα, χρησιμοποιώντας όποιες αποχρώσεις εσείς θέλετε στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει καμία διαφορά. *Στην κατηγορία προϊόντων "κερί παλαίωσης" και κυρίως σε eshops του εξωτερικού θα βρείτε και είδη κεριού που δεν εφαρμόζονται ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπογιάς αλλά μετά το τελικό βάψιμο της επιφάνειας και στην συνέχεια αφαιρούνται με ένα πανάκι "παρασύροντας" και μια ποσότητα χρώματος. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν χρησιμοποιήσετε ένα απλό κερί αλλά οτιδήποτε ειδικό για αυτήν την χρήση, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης ή ακόμη καλύτερα κάντε μια δοκιμή σε ένα μικρό κομμάτι ξύλου πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή σε ένα ολόκληρο έπιπλο ή ξύλινο αντικείμενο.