Σε δύο άξονες θα κινηθεί το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Το 2018 μας αποχαιρετά με 17.195 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι 16.408 αφορούν σε ακίνητα, ενώ το 2019 ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί καθώς αναμένεται να φτάσει τις 35.000, προοιωνίζοντας μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία.
Στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί ήδη τα πρώτα 3.905 ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί τους πρώτους του 2019 με την ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελεί βασικό εργαλείο για τις τράπεζες για την μείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων.
Σε αυτό το πλαίσιο η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών eauction θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση με τα διαμερίσματα αξίας έως 100.000 ευρώ και τα καταστήματα που θα μπουν σε διαδικασία εκποίησης.
Ο κλοιός για τους οφειλέτες σφίγγει για τα καλά το 2019 εξαιτίας και του προγράμματος των αυτοματοποιημένων κατασχέσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ).
Το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 110.000 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,2 εκατομμυρίων φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία και το 2019 θα υπάρξει περαιτέρω εντατικοποίηση δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 103 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2019 θα κινηθεί σε δύο άξονες και συγκεκριμένα:
1. Σε στοχευμένες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα και έχει ήδη περιορίσει τα φαινόμενα των «άσφαιρων» κατασχετηρίων τα οποία έφευγαν για όλες τις τράπεζες ανεξάρτητα αν ο οφειλέτης είχε σε όλες λογαριασμό ή μόνο σε μια.
Τώρα τα κατασχετήρια εκδίδονται αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό.
Μετά ακολουθεί το κατασχετήριο. Ο επόμενος στόχος είναι να μην βρίσκουν τα κατασχετήρια σε τοίχο, δηλαδή να εκδίδονται εντολές κατάσχεσης σε άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ζητήσει από τις τράπεζες να λάβει με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικά προϊόντα, δανειακές συμβάσεις φορολογούμενων.
Με το τρόπο αυτό θα γνωρίζει σε ποιους λογαριασμούς οφειλετών θα χτυπήσει.
2. Σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, οικοπέδων, κτημάτων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων φιγουράρουν ήδη στις λίστες των μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, όπου αναγράφονται τα στοιχεία όσων χρωστάνε στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.
Ηδη έχουν αναρτηθεί πλειστηριασμοί για τις 13 Φεβρουαρίου 2019, 6 Μαρτίου 2019 και 19 Μαρτίου 2019.
Σταδιακά η λίστα θα εμπλουτιστεί με νέα ακίνητα οφειλετών ενώ οι φορολογικές αρχές αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, όπως στο Κτηματολόγιο κ.λπ. περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν αρχικά και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση, για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού.
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://bit.ly/2Am5lLb
via
IFTTT