Γ ια τους περισσότερους από εμάς και ...τυχερούς είναι ένα θέμα εκ πρώτης ανάγνωσης αδιάφορο και ...αχρείαστο, όμως πέρα από απρόβλεπτες ασθένειες και ατυχήματα ο ίδιος ο ...χρόνος πολύ συχνά το καθιστά μέρος της καθημερινότητας μας αν πχ κάποια στιγμή επιφορτιστούμε την φροντίδα ηλικιωμένων ή υπερήλικων γονιών ή συγγενών με παρόμοια προβλήματα ή όταν εμείς οι ίδιοι θα διαπιστώσουμε πως το ότι ...ου γαρ έρχεται μόνον, σημαίνει δυσχέρεια ακόμη και στα έως χτες αυτονόητα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Ζώντας σε μια χώρα όπου η κρατική και η γενικότερη κοινωνική ευαισθησία ...εξαντλείται στις ελλειπέστατες δημόσιες υποδομές για την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και την ανυπαρξία ανάλογης μέριμνας ακόμη και στα πιο στοιχειώδη, πχ από την απουσία καθολικού κανονισμού δόμησης με πρόβλεψη οι διαστάσεις των ασανσέρ σε πολυκατοικίες να έχουν υποχρεωτικά τις απαραίτητες minimum διαστάσεις ώστε να χωρά ένα τυπικό αναπηρικό αμαξίδιο, έως το φαινόμενο των παρκαρισμένων οχημάτων πάνω στις ειδικές ράμπες των πεζοδρομώιν, στα λιγοστά σημεία που υπάρχουν τέτοιες, το δικαίωμα των ανθρώπων τουλάχιστον εντός του σπιτιού τους να μην νοιώθουν το ίδιο αποκλεισμένοι από απλές καθημερινές δραστηριότητες, καθιστά ακόμη εντονότερη την αντίστοιχη υποχρέωση των οικείων τους να τους τις παρέχουν.
Ανάλογα με το αν η κίνηση του ατόμου υποστηρίζεται από μπαστούνι, οποιουδήποτε τύπου χειροκίνητο ή τροήλατο πι ή αναπηρικό αμαξίδιο και τον βαθμό δυσκολίας αυτοεξυπηρέτησης, οι δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι διαφορετικές, όμως σε γενικές γραμμές αυτές εστιάζονται στο γεγονός ότι η όποια δυσκολία στην κίνηση, απαιτεί περισσότερο ελεύθερο χώρο και τα πάντα, κατά το δυνατόν, τοποθετημένα σε ύψος χαμηλότερο από το σύνηθες, είτε αυτό αφορά κάθε μορφής χρηστικά αντικείμενα είτε γενικότερες υποδομές σε μπάνιο, κουζίνα κλπ. ενώ όσο νεαρότερης ηλικίας είναι το άτομο με κινητικές δυσκολίες τόσο περισσότερες θα πρέπει να είναι οι μετατροπές-προσαρμογές ώστε, ειδικά ένας νέος άνθρωπος να μην στερείται καμιά συνηθισμένη δραστηριότητα-δυνατότητα μέσα στο σπίτι, να μπορεί π.χ να μαγειρεύει, να σιδερώνει, να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή κλπ όπως όλοι μας, σε αντίθεση με άτομα πιο ηλικιωμένα που, θεωρητικά, μπορούν να αρκεστούν και στα εντελώς απαραίτητα ή να βασιστούν στην βοήθεια κάποιου για όλα αυτά.
Είσοδος-Πόρτες
Απαραίτητες είναι οι ράμπες, σε όλα τα σημεία που υπάρχουν είτε σκαλιά είτε ιδιαίτερα-απότομη κλίση του εδάφους όπως και ράβδοι στήριξης παραπλεύρως σε εσωτερικές ή εξωτερικές πόρτες, αν κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο.
Το πλάτος στις κάθε είδους πόρτες είναι ένα από τα βασικότερα θέματα είτε αφορά την πρόσβαση μέσω αυτών σε άτομα κινούμενα με αμαξίδιο είτε με π, πατερίτσες κλπ. Από εκείνη του ασανσέρ έως και τις εσωτερικές, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διαθέτουν την σωστή διάσταση. Ειδικά στο εσωτερικό του σπιτιού όπου πολύ συχνά ακόμη και μετά την αφαίρεση της πόρτας το πλάτος του κουφώματος δεν επαρκεί για την διέλευση αμαξιδίου, αυτό είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με ριζικές μετατροπές είτε με την πρόβλεψη το αμαξίδιο να έχει τις ανάλογες διαστάσεις, εάν αυτό είναι δυνατόν.
Κουζίνα
Για κάποιον χωρίς την παραμικρή δυσκολία κίνησης, είναι σχεδόν αδύνατο να διανοηθεί σε πόσο πραγματικά "ακατόρθωτα" μετατρέπονται απλές καθημερινές κινήσεις-δραστηριότητες για ένα άτομο που π.χ αδυνατεί να προσεγγίσει τόσο όσο χρειάζεται στον πάγκο ώστε να μπορέσει να ανοίξει την βρύση ή να σταθεί όρθιος για να πιάσει ένα αντικείμενο τοποθετημένο ψηλά κλπ.
Το βασικό στην διαρρύθμιση-διαμόρφωση της κουζίνας είναι η πρόβλεψη ελεύθερων από ντουλάπια χαμηλών σημείων ώστε ένα αμαξίδιο να χωρά να "μπει" πχ στον χώρο κάτω από τον νεροχύτη, στο τραπέζι κλπ. όπως και το ύψος όλων αυτών των σημειών που θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιον και καθήμενο.
Τα μετακινούμενα τροχήλατα ντουλαπια-συρτάρια είναι η καταλληλότερη επιλογή, αφού μπορούν περιστασιακά να απομακρυνθούν επιτρέποντας την πιο εύκολη πρόσβαση στα συγκεκριμένα σημεία, ενώ και τα τραπέζια με τέτοιου είδους δυνατότητα είναι εξίσου πρακτικά.
Όλα τα ιδιαίτερα βαριά ή αντικείμενα καθημερινής και αναγκαίας χρήσης θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε χαμηλά ή μέσου ύψους σημεία και με όσο πιο βολικό τρόπο, ανάλογα με το αν θα εξυπηρετούν άτομα σε αμαξίδιο ή στηριζόμενα σε άλλο μέσο που συνεπάγεται αδυναμία φυσιολογικής και άνετης χρήσης όχι μόνο των κάτω αλλά και των άνω άκρων.
Μπάνιο
Ο χώρος που, ανάλογα με τον βαθμό αυτοεξυπηρέτησης του ατόμου που θα εξυπηρετήσει, χρήζει συνήθως των μεγαλύτερων μετατροπών.
Η χρήση μπανιέρας, έτσι κι αλλιώς ακόμη και για υγιή άτομα μεγάλης ηλικίας, δεν ενδείκνυται.
Μια ντουζιέρα σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το δάπεδο, χωρίς κάποιο υπερυψωμένο σημείο, είναι το ιδανικό και εντελώς απαραίτητα μια πρόσθετη αντιολισθητική επιφάνεια και ένα κάθισμα, ο τύπος του οποίου μπορεί να διαφέρει από ένα απλό σκαμνάκι έως ένα ειδικό κάθισμα, για άτομα με καθολική αδυναμία κίνησης, όπως και μια ή και περισσότερες ράβδοι στήριξης σε όποια σημεία του τοίχου κρίνεται απαραίτητο.
Υπνοδωμάτιο
Η εύκολη μετακίνηση από και προς το κρεβάτι θα πρέπει να εξασφαλίζεται τόσο με την ανυπαρξία εμποδίων, επίπλων κλπ. όσο και από το ύψος του κρεβατιού. Στην σύγχρονη αγορά ειδικών επίπλων για άτομα με κινητικά προβλήματα θα βρείτε κρεβάτια που ανάλογα και σε συνδυασμό με τον βαθμό δυσκολίας του ατόμου στην κίνηση είναι κατασκευασμένα με τρόπο ώστε να παρέχουν τόσο τον μέγιστο βαθμό διευκόλυνσης κατά την διαδικασία μετακίνησης από και προς αυτό όσο και σε ό,τι αφορά τα ειδικά στρώματα για άτομα που πιθανόν μένουν αρκετές ώρες ξαπλωμένα.
Όλα τα πιθανώς απαραίτητα παραπλεύρως του κρεβατιού θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα κομοδίνο ειδικού σχεδιασμού και ύψους, αναλογικά με το αντίστοιχο του κρεβατιού, ώστε να είναι εύκολη η χρήση τους, κάθε είδους χαλιά-δάπεδα μη αντιολισθητικά είναι εντελώς ακατάλληλα και για τον συγκεκριμένο όπως και για όποιον άλλο χώρο του σπιτιού, ενώ ακόμη και το περιεχόμενο σε ντουλάπες, ντουλάπια, ράφια κλπ. θα πρέπει να είναι ταξινομημένο, κυρίως κατά ύψος, με τα πλέον αναγκαία τοποθετημένα στα πιο χαμηλά και εμφανή σημεία είτε αυτό αφορά ρούχα, βιβλία, αντικείμενα προσωπικής χρήσης-φροντίδας κλπ.
Εκτός των αμαξιδίων, διαφόρων ειδών χειροκίνητων ή τροχήλατων πι, ειδικών κρεβατιών κλπ. στην αγορά ειδών για άτομα με δυσκολίες κίνησης, θα βρείτε έτοιμες προτάσεις-λύσεις για κάθε είδους δυσκολία-δραστηριότητα και κάθε μορφής διευκολύνσεις, δυστυχώς όμως τα περισσότερα εξ΄αυτών έχουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος.
Γι΄αυτό και στην περίπτωση που χρειαστεί να διαμορφώσετε ανάλογα έναν συγκεκριμένο χώρο, το προσφορότερο είναι να αποτανθείτε σε ειδικούς που ανάλογα με το χώρο-αντικείμενο (μπάνιο, κουζίνα, ξύλινες κατασκευές κλπ) θα μπορέσουν να φτιάξουν το κάθε τι ακριβώς στις προδιαγραφές που χρειάζεστε ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος και αφού πριν συμβουλευθείτε έναν ειδικό με εμπειρία στην ιατρική φροντίδα ατόμων με κινητικά προβλήματα, αφού είναι βέβαιο ότι μόνο εκείνος θα μπορέσει να σας βοθήσει να αποφύγετε αβλεψίες και λάθη και να προβλέψει πολλές από τις "λεπτομέρειες" που όμως στην πράξη μόνον τέτοιες δεν αποδεικνύονται.
Τέλος, χτίζοντας-διαμορφώνοντας ή ανακαινίζοντας ένα τυπικό μέσο σπίτι, χωρίς κανείς εκ των ενοίκων του να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε κινητικό πρόβλημα, καλό είναι να φαινόμαστε προνοητικοί και για εκείνη την στιγμή που πχ η ...μεζονέτα σε τρία επίπεδα θα μας είναι περίπου ...άχρηστη, αφού αργά ή γρήγορα το να ανέβουμε σκάλες θα μετατραπεί από κάτι φυσιολογικό στο μεγαλύτερο μαρτύριο για τα αρθριτικά μας :) Γενικά, αν σε βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως π.χ το άνοιγμα σε πόρτες, το ύψος παραθύρων, οι κλίσεις και σκάλες και σε εξωτερικούς χώρους, οι υψομετρικές διαφορές δαπέδου σε διάφορα σημεία του σπιτιού κλπ. κατά τον αρχικό τους σχεδιασμό, γίνει μια σε πολύ γενικές γραμμές πρόβλεψη να διευκολύνουν και άτομα με δυσκολίες κίνησης, θα είναι πολύ ευκολότερες κάποιες μελλοντικές μεγαλύτερες παρεμβάσεις με αυτόν τον στόχο.
from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/21hl6vQ
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου