Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ : ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΙΚΑ !!!

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΠΙΔΙΚΑ
Η Ομαδική Αγωγή του Κινήματος ΥΠΕΡΒΑΣΗ για το Κούρεμα των Δανείων μας, μαζί με το Εξώδικο Επανακαθορισμού των Τραπεζικών Οφειλών, είναι σήμερα τα μεγαλύτερα όπλα αποτελεσματικής άμυνας Δανειοληπτών & Εγγυητών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :




Διαγραφές δανείων από τις τράπεζες με χρήση των προβλέψεων !!!

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε κατακόρυφη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες θα προχωρήσουν φέτος οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας ένα μέρος από τις προβλέψεις αυτές προκειμένου να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μόνο στη χρήση 2015 οι τράπεζες προχώρησαν στο σχηματισμό προβλέψεων περίπου 13 δις. ευρώ σε επίπεδο ομίλων, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις και από προηγούμενα έτη διαμορφώνονται σε περίπου 60 δις. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια δεσμευμένα έναντι επισφαλών χορηγήσεων, τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν κατακόρυφα φέτος προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο επιστροφής στην κερδοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην τρέχουσα χρήση οι τράπεζες υπολογίζουν να σχηματίσουν συνολικά προβλέψεις μέχρι 3,5 δις. ευρώ, με πολύ πιθανό μάλιστα το ενδεχόμενο αυτές να περιοριστούν στα 2 – 2,5 δις. ευρώ. Ο λόγος της δραστικής αυτής μείωσης σχετίζεται και με τις διαγραφές δανείων τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν οι τράπεζες από το β΄ εξάμηνο του 2016, κάνοντας χρήση των προβλέψεων.

Την τελευταία τριετία οι τράπεζες έχουν διαγράψει δάνεια ύψους 5 δις. ευρώ. Πρόκειται για παλαιά δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων σε βαθιά καθυστέρηση και χωρίς ελπίδα να επανέλθουν σε τροχιά ομαλής εξυπηρέτησης. Ωστόσο, η διαγραφή των δανείων αυτών είναι λογιστική και αφορά μόνο τους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις για τα δάνεια αυτά παραμένουν σε ισχύ και οι τράπεζες θα προβούν στις ενέργειες για την ανάκτησή τους βάσει όσων προβλέπει και το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργητική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων (ακόμη και πώληση των δανείων).

Το θέμα των επικείμενων διαγραφών δανείων απασχολεί ιδίως για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία φτάνουν τα 60 δις. ευρώ ή ποσοστό 36% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους "Θεσμούς", η κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση πέντε σημείων για την τροποποίηση του νόμου Δένδια (4307/2014) προκειμένου αυτός να καταστεί πιο αποδοτικός αναφορικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι σκοπός της τροποποίησης του νόμου είναι να διευρυνθεί η ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, και στις οφειλές τους προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβάνοντας και τις μεγάλες επιχειρήσεις πέραν των μικρομεσαίων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο "κουρέματος" κεφαλαίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει σημαντικό "κούρεμα" (της τάξεως του 60%) στις προσαυξήσεις επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ελληνική πρόταση προβλέπει επίσης δυνατότητα αποπληρωμής σε 36 δόσεις από 12 σήμερα και μείωση 70% του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί το διαγραφέν δάνειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η κυβέρνηση έχει προτείνει επίσης την παράταση της προθεσμίας προσφυγής στο νόμο Δένδια, την επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες, την κατάργηση της προϋπόθεσης τακτοποίησης των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για την υποβολή της αίτησης και τον καθορισμό χρόνου απάντησης για τις τράπεζες στην αίτηση ένταξης του οφειλέτη στο νόμο.

ΠΗΓΗ
http://ift.tt/1SD4XwQ



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/1NHe5sM
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου