Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΚΑΡΤΕΛ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ: ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ !!!

ΣΧΕΔΟΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΛΗΣΤΕΥΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΜΕ 80.000.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ;;;
Ερώτημα: Οι ξένες κατασκευαστικές μένουν στην απέξω από τα πρόστιμα κατόπιν συμφωνίας για να μην επιστραφούν τα 250.000.000 ευρώ στην ΕΕ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ ;;;
ΚΛΙΚ ΕΔΩ:




Πρόστιμο 80 εκατ. ευρώ για 30 χρόνια καρτέλ στους εργολάβους


Με 80 εκατ. ευρώ αποτιμά η Επιτροπή Ανταγωνισμού το μέγεθος της απάτης που επί τριάντα, σχεδόν, χρόνια, διέπρατταν σε βάρος του Δημοσίου όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες, αναφορικά με τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων. Σύμφωνα με το Euro2day, το τελικό πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται εντός ημερών, όμως έχει γίνει γνωστό το εύρος του προστίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, tο μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 38,5 εκατ. ευρώ, επιβάλλεται στην ΑΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ σημαντικά υψηλότερο θα ήταν και το πρόστιμο στην J&P ΑΒΑΞ εάν, όπως αναφέρεται, η διοίκησή της δε δήλωνε αδυναμία καταβολής. Τελικά της επιβλήθηκε πρόστιμο 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ στα 18,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται το αντίστοιχο πρόστιμο στην ΤΕΡΝΑ. Πρόστιμο 4,3 εκατ. ευρώ επιβάλλεται στην Intrakat και 500.000 στην ΑΕΓΕΚ (πάλι επειδή υπάρχει αδυναμία καταβολής υψηλότερου προστίμου). Ακόμη, 100.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν μικρότερες τεχνικές εταιρείες όπως η Θεμέλη, η ΕΡΕΤΒΟ, η ΕΚΤΕΡ και (πρώην) Χρ. Κωνσταντινίδης, ενώ μικρό πρόστιμο 9.000 ευρώ επιβλήθηκε στη Δομική Κρήτης.


Ένα μικρό χρονικό

Τον Μάιο του 2016 η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημείωνε πως όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς για έργα δημοσίου, είχαν συστήσει καρτέλ, κατά το οποίο οι μεγάλες εταιρείες έρχονταν σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες, ώστε να διαμορφώνουν τις συνθήκες που τις εξυπηρετούσαν για να πάρουν το εκάστοτε έργο. Σε βάρος πάντα του Δημοσίου και των φορολογούμενων πολιτών.

Οι εμπλεκόμενες στους διαγωνισμούς επιχειρήσεις, ερχόμενες σε συνεννοήσεις από πριν, προσδιόριζαν εκ των προτέρων τον ανάδοχο ανά διαγωνισμό και τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων (που συνήθως ήταν μηδενικές). Ακολούθως, οι υπόλοιποι δεν υπέβαλαν οικονομικές προσφορές στους διαγωνισμούς (έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων από τον ανάδοχο), ενώ παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, τελικά συμμετείχαν από κοινού στην εκτέλεση των έργων.

Ουσιαστικά, η υπόθεση ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε αιφνιδιαστική έφοδο στα κεντρικά γραφεία των δύο μεγαλύτερων εργοληπτικών οργανισμών (ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ). Η έρευνα ξεκίνησε αυτεπάγγελτα και αφορούσε 10 έργα τα οποία είχαν λάβει οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές: ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (Μπόμπολας, Καλλιτσάντσης) ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης, Καμπάς) και J&P ΑΒΑΞ (Παρασκευαΐδης, Ιωάννου). Τρία χρόνια αργότερα, προστέθηκαν σε αυτές και η Τεχνική Ολυμπιακή (Στέγγος) και Intracom (Κόκκαλης).
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι εταιρίες αυτές ελέγχονταν για έργα στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Η υπόθεση αυτή είχε κεντρίσει ως και το ενδιαφέρον της Κομισιόν, όταν το καλοκαίρι του 2016 αποφάσιζε, στο άκουσμα της είδησης, να «παγώσει» πρόσκαιρα τα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα.

Τελικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέλεξε να εξετάσει σε πρώτη φάση μόνο τις ελληνικές εταιρείες, με το πόρισμα της για τις ξένες να έπεται, αποφασίζοντας το ύψος του προστίμου στα 80 εκατ. ευρώ, το οποίο και αντιμετωπίστηκε από το σύνολο του τύπου ως «μαμούθ», παρότι τιμωρεί εκτεταμένη απάτη κατά του Δημοσίου επί σχεδόν 30 συναπτά έτη.





from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/2wrnLFW
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου