Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ AIRBNB !!!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ GRANT THORNTON ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δυνητικά έσοδα ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ θα μπορούσε να έχει το ελληνικό Δημόσιο στην τριετία 2015-17 αν επέβαλλε στην οικονομία διαμοιρασμού (μισθώσεις τύπου Airbnb) τη φορολόγηση που ισχύει στα ξενοδοχεία !!!


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα της Grant Thornton που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και αναδεικνύει το ύψος των απωλειών που υφίστανται τα κρατικά ταμεία εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης να ελέγξει φορολογικά την οικονομία διαμοιρασμού, ο τζίρος της οποίας ξεπέρασε φέτος το 1,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περίπτωση που υπάρξει κοινή φορολόγηση, δηλαδή επιβληθεί αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ, δημοτικά τέλη και φόρος εισοδήματος ιδιοκτητών απευθείας στην κάθε συναλλαγή (μέσω των πλατφορμών της οικονομίας διαμοιρασμού) ώστε να μην είναι δυνατή η απόκρυψη του εσόδου, τότε είναι δυνατόν να δημιουργηθούν, ετησίως, για το Δημόσιο έσοδα 341 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αυξάνονται τα δημόσια έσοδα δημιουργώντας δυνατότητες αναδιανομής των φορολογικών βαρών προς όφελος των ασθενέστερων ή μείωσης του δημοσίου χρέους, αλλά συγχρόνως επιτυγχάνεται εξομάλυνση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων της οικονομίας διαμοιρασμού.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της μελέτης, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης ανέφερε ότι η οικονομία του διαμοιρασμού έχει πάψει να αποτελεί μία εναλλακτική δραστηριότητα, αλλά συνιστά μία παράλληλη με τον αδειοδοτημένο τομέα μεγάλη οικονομική δραστηριότητα με τεράστιο πλέον τζίρο. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης, και δεν μπορεί να λέμε ότι πολεμάμε τη μαύρη εργασία, αλλά να κλείνουμε το μάτι στην ασυδοσία ορισμένων». Η μελέτη έδειξε ότι μόνο για φέτος λόγω της οικονομίας διαμοιρασμού η ξενοδοχειακή αγορά υπέστη καθαρές απώλειες ύψους 525 εκατ. ευρώ, ενώ χάθηκαν 13.680 θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του ελληνικού ξενοδοχείου στα τουριστικά έσοδα υπολογίζεται για το 2017 ότι θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% των εθνικών τουριστικών εσόδων. Πάντως, η Ελλάδα δεν είναι σε καμία από τις πρώτες 5 θέσεις προτίμησης των 5 κυριότερων τουριστικών αγορών μας. Η δε ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κατατάσσει τη χώρα μας στην 24η θέση, με την Ισπανία στην 1η και τη Γαλλία στη 2η θέση.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της φοροδοτικής ικανότητας των ξενοδοχείων η μελέτη της Grant Thornton υπογραμμίζει ότι στο ξενοδοχειακό προϊόν στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνο των υπολοίπων ανταγωνιστριών χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ειδικότερα, η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,2% έως 6,8% για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους. Να σημειωθεί ότι ο φόρος εισοδήματος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ύψους 29%, ο ΦΠΑ 13% για υπηρεσίες διαμονής και 24% για λοιπές ξενοδοχειακές υπηρεσίες, τα δημοτικά τέλη και τέλη παρεπιδημούντων ύψους 1%, ενώ από τις αρχές του 2018 θα επιβληθεί φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση ανάλογος με την κατηγορία του κάθε καταλύματος.

Η έρευνα εντόπισε 63.871 ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση στην οικονομία του διαμοιρασμού εκ των οποίων τα 21.716 είχαν ειδικό σήμα λειτουργίας. Επίσης, εντοπίσθηκαν 106.452 καταχωρίσεις (αλληλοκαλυπτόμενων) ακινήτων εκ των οποίων 22.350 σε Airbnb, 13.869 σε TripAdvisor, 24.815 σε Βooking, 11.264 σε Homeaway και 34.154 σε άλλες πλατφόρμες. Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα υποστήριξε ότι σε περίπου 2 εβδομάδες θα υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα ενεργοποιήσει τον νόμο περί τουριστικών μισθώσεων στα ακίνητα.


πηγη: kathimerini.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/2xq0NSO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου