Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ: ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΟΥΑΝ !!!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ REUTERS
Πηγές του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αγορά πετρελαίου με γουάν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.




Tις πρώτες ενέργειές της κάνει η Κίνα για να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο από το εξωτερικό με γουάν και όχι με δολάρια. Απώτερος στόχος της είναι να καθιερωθεί το κινεζικό νόμισμα ως διεθνές νόμισμα συναλλαγών. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καταλαμβάνει το πετρέλαιο – περίπου 14 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Τόσο είναι το ΑΕΠ της Κίνας, η οποία αγοράζει περισσότερο πετρέλαιο από τις διεθνείς αγορές σε σχέση με κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Πηγές του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν ότι το Πεκίνο θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του από το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Οι αρμόδιες αρχές της Κίνας έχουν ζητήσει από χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα να προετοιμάσουν την τιμολόγηση του πετρελαίου σε γουάν.

«Δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο, είναι φυσιολογικό να οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και να προωθήσει τη χρήση του γουάν για την πληρωμή των εισαγωγών πετρελαίου», δήλωσε μία από τις πηγές του Reuters που δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι πρώτες παραγγελίες πετρελαίου με γουάν μπορεί να γίνουν από τη Ρωσία και την Ανγκόλα, που μαζί με τη Σαουδική Αραβία είναι οι βασικοί προμηθευτές της Κίνας. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών διαφωνούν, όπως και η Κίνα, με την κυριαρχία του δολαρίου στις διεθνείς αγορές. Αν πετύχει αυτό το εγχείρημα, τότε είναι πιθανόν να επεκταθεί η χρήση του γουάν στη διεκπεραίωση και άλλων συναλλαγών.

Σαγκάη

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτήν την εβδομάδα υπογράφτηκαν τα πρώτα συμβόλαια αργού πετρελαίου στην προθεσμιακή αγορά της Σαγκάης. Η διαπραγμάτευση του νέου συμβολαίου αργού πετρελαίου στη Σαγκάη γίνεται σε γουάν. Αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι η Σαγκάη θα μπορούσε να αποκτήσει το κύρος που έχουν οι προθεσμιακές αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, όπου, αντιστοίχως, η τιμή του αργού και του Brent αποτελούν σημείο αναφοράς στη διεθνή τιμολόγηση του μαύρου χρυσού.

Σε επιστολή της τράπεζας Goldman Sachs προς τους πελάτες της αναφέρεται ότι η καθιέρωση συμβολαίων πετρελαίου σε γουάν «προωθούν έμμεσα την ευρύτερη χρήση του κινεζικού νομίσματος».

Οπως εξηγεί αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα ενέργειας Wood MacKenzie, τα νέα συμβόλαια πετρελαίου σε γουάν «θα βοηθήσουν την κυβέρνηση της Κίνας να καθιερώσει το νόμισμά της διεθνώς».

Ούτε η κεντρική τράπεζα της Κίνας ούτε το υπουργείο Εμπορίου δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters για το αν το Πεκίνο σκοπεύει να πληρώνει τις εισαγωγές πετρελαίου με γουάν.




ΠΗΓΗ: kathimerini.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2GUIJTT
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου