Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών «ψήνει» τις νέες αντικειμενικές αξίες, που θα φέρουν επιβαρύνσεις από το… παράθυρο για χιλιάδες νοικοκυριά, πάνω από 28.000 ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου παραμένουν καταπατημένα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του… μπάχαλου, που επικρατεί στην προστασία και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς καλόπιστα, ότι οι αμαρτίες του παρελθόντος, με τα «θολά» συμβόλαια ιδιοκτησίας και την έλλειψη Κτηματολογίου και Δασολογίου, έχουν προκαλέσει αυτήν την ανεπίτρεπτη για ευρωπαϊκό Κράτος εικόνα. Ωστόσο, όταν κάποιος υπογράφει με… χέρια και με πόδια αυξήσεις φόρων- περικοπές συντάξεων και διατυμπανίζει την πρόθεση του να προσελκύσει επενδύτες, προκειμένου να αξιοποιήσει και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, προς όφελος των ίδιων των φορολογούμενων, είναι αδιανόητο να μην ξεκαθαρίζει τι είναι καταπατημένο, τι είναι ελεύθερο και τι μπορεί να αξιοποιηθεί.
Αυτή τη στιγμή, ειδική Ομάδα Εργασίας- μια ακόμα- έχει αναλάβει να «μετρήσει» την κατάσταση και να προτείνει διατάξεις, που θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα το τοπίο. Ωστόσο, το εγχείρημα είναι υψηλού κινδύνου, καθώς όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα πρέπει από τη μία να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα κι από την άλλη να μην επιβραβευθούν οι πιο πρόσφατες καταπατήσεις. Τα στοιχεία και πολύ περισσότερο τα ενημερωτικά, εσωτερικά έγγραφα από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, δεν επιτρέπουν, πάντως, ιδιαίτερη αισιοδοξία.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι τουλάχιστον στην Αττική η κατάσταση θα ήταν ελεγχόμενη. Τουναντίον. Η ενημέρωση που έχει η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η πλειονότητα των δημόσιων ακινήτων είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένη σε ποσοστό 80%!!! Οι γνώστες του θέματος ασφαλώς δεν πέφτουν από τα σύννεφα, καθώς υπάρχουν ολόκληροι οικισμοί εντός Λεκανοπεδίου, που έχουν στηθεί σε κατεχόμενες ή αμφισβητούμενες εκτάσεις π.χ. στην Ηλιούπολη, στο Αττικό Άλσος κ.λ.π.
Η κατάσταση ξεφεύγει όσο στρέφει το μάτι του κανείς σε περιοχές, όπου το εδαφικό πέρασε από… σαράντα κύματα, ειδικά σε ζώνες που ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μόλις τον προηγούμενο αιώνα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των δημόσιων κτημάτων στη Θεσσαλία ή και στη Στερεά Ελλάδα, που είναι καταπατημένα σε ποσοστό 70%. Όπως ενημερώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για ένα 10% δεν υπάρχουν καν στοιχεία, ενώ βασικοί καταπατητές είναι οι Δήμοι, που χρησιμοποιούν αυτά τα ακίνητα ως κοινόχρηστους χώρους. «Δημιουργείται μέγα κοινωνικό πρόβλημα όταν το Κράτος συνήθως με καθυστέρηση χρόνων ενημερώνει τους πολίτες ότι πρόκειται για δημόσιο ακίνητο», επισημαίνουν οι υπάλληλοι των τοπικών υπηρεσιών, συστήνοντας ως ενδεδειγμένη λύση αυτή της παραχώρησης.
Ανάλογα είναι τα προβλήματα στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας:
- Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου υπολογίζεται ότι 498 ακίνητα του Δημοσίου είναι υπό κατοχή
- Στο Αιγαίο οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι είναι καταπατημένο το 47% της αστικής γης και το 64% της αγροτικής γης του Δημοσίου
- Στην Κρήτη, από την καταγραφή των τοπικών υπηρεσιών αναμφίβολα ξεχωρίζει η καταπάτηση 18 αιγιαλών κι ενός αρχαιολογικού (!) κτήματος στα Χανιά, ενώ υπό κατοχή βρίσκονται αιγιαλοί και στο Ρέθυμνο
- Στη Μακεδονία- Θράκη, ο κατάλογος των καταπατημένων αριθμεί 1.281 ακίνητα, ενώ άλλα 433 είναι καταπατημένα ανταλλάξιμα
- Στην Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, η καταγραφή έχει περιοριστεί στο νομό Αχαϊας, με την απογοητευτική διαπίστωση ότι σχεδόν το σύνολο των 1.700 ακινήτων του Δημοσίου είναι καταπατημένα.
Και τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο Οικονομικών; Αν φτάσει ποτέ το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή- το είχε επιχειρήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση- θα προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο ήτοι και να δώσει κίνητρα στους καταπατητές να αποκτήσουν το ακίνητο και να μην επιβραβεύσει τους καταπατητές και να ενισχύσει τα έσοδα και να μην προκαλέσει κοινωνικές αναταράξεις. Η ρύθμιση- «κλειδί» είναι το αντίτιμο, με βάση το οποίο κάποιος θα μπορεί να εξαγοράσει το καταπατημένο ακίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των υπηρεσιών παραμένει η ίδια: Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς, ενώ για τις εντός σχεδίου περιοχές θα λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος. Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά της καταπατημένης γης δεν νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα κι έτσι εντός πιθανώς 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς, ο καταπατητής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων αυτών.
ΠΗΓΗ: fpress.gr
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2H3qImk
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου