Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 7 ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ...ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ !!!

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 240.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Εξώδικο για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, από 2 έως και 5 χρόνια απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.



Σύμφωνα με τους συνταξιούχους, σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 240.000 συντάξεις και εφάπαξ και όπως τονίζεται στο εξώδικο, το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική.

Στοιχεία για το θέμα παρουσίασαν και οι εργαζόμενοι στο πρώην ΙΚΑ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τους, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, εκτιμώντας βέβαια ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας ο χρόνος απονομής θα έχει μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας και του ότι ο ρυθμός εξόδου από την εργασία θα μειώνεται από χρόνο σε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 30/4 εκκρεμούσαν στον ΕΦΚΑ 77.492 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 25.290 με προσωρινές συντάξεις. Τα ίδια στοιχεία είχε παρουσιάσει στη Βουλή και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2018 έχουν καταβληθεί συνολικά 637.878 παροχές, εκ των οποίων 372.221 κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ παρουσίασε επτά περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων, οι αιτήσεις των οποίων παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού.

Ειδικότερα οι περιπτώσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίζονται λόγω μη ύπαρξης λογισμικού αφορούν σε:

α) Αιτήσεις με παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (για παράδειγμα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

β) Αιτούντες προς συνταξιοδότηση οι οποίοι έχουν πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά. Έχουν δηλαδή δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

γ) Συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.

δ) Αιτούντες συνταξιοδότησης οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε Ν.Π.Δ.Δ.

ε) Αιτούντες οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

στ) Διαδοχική ασφάλιση, όπου ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση συντάξεως.

ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.

Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζόμενων στο ΙΚΑ, εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (14.000 αφορούν στον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα. Λόγω ενιαίου φορέα, αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο. Αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα που ανήκε στο ΓΛΚ και τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ, εκκρεμούν 284.597 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.α., ενώ 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών. Μάλιστα, στον τεράστιο αυτό όγκο αιτημάτων καλούνται να ανταποκριθούν μόλις 52 υπάλληλοι.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ο πρόεδρός της Βαγγέλης Θεοδωρίδης υποστήριξε ότι οι νέες συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακή παροχή, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου. Παρουσίασε μάλιστα παραδείγματα, βασισμένα σε πραγματικές οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης ατόμων που κατέθεσαν την αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2016. Σύμφωνα με αυτά, οι νέες συντάξεις είναι μειωμένες ακόμη και πάνω από 400 ευρώ, σε σχέση με αυτές που θα έπαιρναν οι ίδιοι συνταξιούχοι, αν η παροχή υπολογιζόταν με τις παλαιές διατάξεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων, την επόμενη δεκαετία, οι επιπτώσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα είναι ισοπεδωτικές, καθώς η υποχρέωση της κρατικής χρηματοδότησης θα περιοριστεί στην εθνική σύνταξη και το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά μόνο από τις εισφορές.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν, οι νέες συντάξεις είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 438 ευρώ, συγκρίνοντας βέβαια τις νέες αποφάσεις συνταξιοδότησης με αυτές που θα ίσχυαν βάσει του παλαιού καθεστώτος, χωρίς όμως να συμπεριλάβουν τις περικοπές που έχουν επέλθει μέσω των δύο προηγούμενων μνημονίων. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις σε πραγματικά ποσά είναι σημαντικά μικρότερες, καθώς ο νόμος του 3ου Μνημονίου λειτούργησε στην πράξη ως μηχανισμός ενσωμάτωσης όλων των προηγούμενων περικοπών που προέβλεπαν τα Μνημόνια 1 και 2, είτε είχαν κριθεί αντισυνταγματικές είτε όχι.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα, ασφαλισμένος με 11.604 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) στην 28η κλάση του ΙΚΑ, θα λάβει σύνταξη γήρατος 1.405,57 ευρώ, μεικτό ποσό, έναντι 1.843,95 ευρώ που προκύπτει εάν η σύνταξη υπολογιστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Η σύνταξή του θα είναι δηλαδή μειωμένη κατά 438,38 ευρώ (-23,7%).

Αντίστοιχα, ασφαλισμένος με 8.168 ένσημα στην 28η κλάση του ΙΚΑ, αντί για 1.237,11 ευρώ μεικτά, σύνταξη, θα λάβει 1.060,42 ευρώ, μειωμένη κατά 176,69 ευρώ (-14,3%).

Ακόμη και ασφαλισμένος που με το αρχικό καθεστώς θα μπορούσε να λάβει 966 ευρώ μικτά, θα λάβει τελικά 862,40 ευρώ, μειωμένη κατά 103,6 ευρώ (-10,7%).

 



ΠΗΓΗ: euro2day.gr


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2x8TwJ8
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου