Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΚΟΥΚΑΚΙ: 30 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ...600 ΓΙΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ !!!

ΧΤΥΠΑΝΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ AIRBNB
Εκτίναξη ενοικίων και ζήτησης ακινήτων για αγορά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο !!!





«Το Κουκάκι αυτή την στιγμή έχει 30 διαμερίσματα προς απλή μίσθωση και 600 προς βραχυχρόνια κι αυτό σίγουρα δεν είναι ισορροπία».

Η …ατάκα, που αποτυπώνει το θέμα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η Αθήνα όπως και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που δεν έχουν βρεί ακόμη τη ζητούμενη ισορροπία, ειπώθηκε χθες από τον κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος- το οποίο εκπονεί και σχετική μελέτη- στην ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων «Δια-μοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη».

Ο δήμος Αθηναίων άνοιξε χθές τη συζήτηση για το μείζον θέμα των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων στην ελληνική πρωτεύουσα, παρουσία εκπροσώπων άλλων προορισμών στην Ελλάδα (Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη) και το εξωτερικό (Φλωρεντία), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του επικεφαλής της κ. Γιώργου Πιτσιλή, της ίδιας της Airbnb, των ξενοδόχων κ.α.. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης «Χρειάζεται μία ρύθμιση που να θέτει δικαιώματα, υποχρεώσεις και όρια. Πρέπει να κινηθούμε κάπου στη μέση, χωρίς απόλυτες απαγορεύσεις. Κάθε φαινόμενο στην υπερβολή του έχει και αρνητικές επιπτώσεις και γι' αυτό θα πρέπει να το προλάβουμε ιδιαίτερα σε μία συγκυρία κατά την οποία οι επισκέπτες της Αθήνας θα φθάσουν στον αριθμό ρεκόρ των 5,5 εκατομμυρίων».

Ενδεικτικά, όπως αναφέρθηκε, η Φλωρεντία, που έχει πάνω από 10.000 καταχωρήσεις ακινήτων στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα μίσθωσης τουριστικών κατοικιών, στις αρχές του 2018 ήρθε σε συμφωνία με την Airbnb για την απόδοση τελών από τους οικοδεσπότες. Σημειώνεται εδώ ότι η Φλωρεντία είναι η ιταλική πόλη με τις υψηλότερες επιδόσεις για την Airbnb με μία ετήσια αύξηση της τάξεως του 34%.


Ρύθμιση έναντι απαγορεύσεων πρότεινε ο κ. αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας, ο οποίος «βλέπει θετικά την εξέλιξη της οικονομίας διαμοιρασμού με την έννοια ότι στη συμπρωτεύουσα το εισόδημα του διαχέεται και στους κατοίκους. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισορροπία στην αγορά- δεν μπορεί για παράδειγμα οι ξενοδόχοι να υπερφορολογούνται και οι ιδιοκτήτες κατοικιών να μην καταβάλλουν κανενός είδους τέλος».

Ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμού την τελευταία οκταετία όπου από το 1,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις του 2010 το 2017 έφθασε να έχει, με βάση τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων τα 2,3 εκατομμύρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των διανυκτερεύσεων των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 25 καινούρια ξενοδοχεία με πέντε και πάνω δωμάτια», ανέφερε ο κ. Πέγκας, ενώ όσον αφορά την Airbnb στη Θεσσαλονίκη έχει πάνω από 2.500 καταχωρήσεις, με 48 ευρώ μέση τιμή ανά διαμέρισμα και 340 ευρώ εκτιμώμενο εισόδημα/ το μήνα. «Η Θεσσαλονίκη τουριστικά ωριμάζει με ομαλό τρόπο και αν και αρχίζουμε να έχουμε ορισμένα ζητήματα με αύξηση ενοικίων και κάποιες πρώτες δυσκολίες στην αναζήτηση σπιτιών, είμαστε στην αρχή της οικονομίας διαμοιρασμού και δε νομίζω ότι θα φθάσουμε στα νούμερα που είναι αυτή την στιγμή προορισμοί όπως το Κουκάκι ή η Σαντορίνη».


Η περίπτωση της Σαντορίνης

Στην περίπτωση της τελευταίας, ο δήμαρχος Θήρας, κ. Ν. Ζώρζος έθεσε για μία ακόμη φορά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του νησιού όσον αφορά τις υποδομές και της έλλειψης «ισοζυγίου» όσον αφορά τη δόμηση και τις χρήσεις αγροτικής γής.

«Η Σαντορίνη εκτείνεται σε 76 τ. χλμ και τα τελευταία χρόνια υποδέχεται περισσότερους επισκέπτες από αυτούς που μπορούν να υποστηρίξουν οι υποδομές της. Το νησί έχει 25.000 κατοίκους σήμερα με πυκνότητα 329 κάτοικοι ανά τ. χλμ. Σήμερα έχει 60.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, 12.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. το 2017, έναντι 3,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2012. Το νησί καλείται κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν να εξυπηρετήσει πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως, με πυκνότητα πάνω και από τα νούμερα της Αττικής». Ο δήμαρχος σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση 60% στην κατανάλωση νερού από το 2012 έως το 2017, αύξηση από τους 15.000 τόνους σκουπιδιών στους 40.000 τόνους το 2017 και αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος, από τα 32,5 MW το 2013 τις 45 ημέρες της υψηλής σεζόν σε πάνω από 52 MW φέτος, με τις ανάγκες να αυξάνονται για μεγαλύτερη περίοδο.

«Η οικονομία διαμοιρασμού χαρακτηρίζεται από πολλές αντιφάσεις: Για τους ιδιοκτήτες αποτελεί ένα τρόπο πρόσθετου εισοδήματος- θεμιτό για τους μικρομεσαίους εν μέσω κρίσης- για τους νόμιμους επιχειρηματίες καταλυμάτων αποτελεί μία ενδεχόμενη πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού και για τους πολυσύχναστους προορισμούς έναν ακόμη πονοκέφαλο ιδιαίτερα αν αυτοί δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές. Κανείς δεν μπορεί να είναι αρνητικός στο νέο αυτό φαινόμενο, ωστόσο στους ώριμους τουριστικούς προορισμούς η απότομη αύξηση των τουριστικών συγκεντρώσεων προκαλεί προβλήματα. Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας πρέπει να μπουν όροι και προϋποθέσεις, να μπει ένα πλαίσιο για τις τουριστικές μισθώσεις όπως έχουν κάνει και άλλες πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική. Να διευκολυνθεί μεν η οικονομία διαμοιρασμού, όχι όμως η ασύδοτη παρουσία που γίνεται οργανωμένη επαγγελματική δραστηριότητα, με τη μορφή του διαχειριστή».



πηγη: newmoney.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2Pfhs5r
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου