Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL !!!



Και η προσπάθεια εξήγησή της...


Του Άρη Δημοκίδη


O Jan Grieveson γεννήθηκε στο Newcastle upon Tyne της Μ. Βρετανίας και είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Ζει στη Λευκάδα με τη γυναίκα του.

Πριν μερικά χρόνια δημοσίευσε έναν πίνακα στοιχείων που έγινε viral και δείχνει πόσο εξοντωτική είναι η φορολογία στην Ελλάδα, και, κατ' επέκταση, γιατί θα αργήσει να έρθει η ανάπτυξη…

«Επιχειρηματολόγησα αρκετές φορές» γράφει στα αγγλικά, «για το πόσο δύσκολο είναι να είναι ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, οπότε έφτιαξα αυτόν τον πίνακα για να δείξω τη διαφορά του φορολογικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας με την Ελλάδα. (Όπου Μ. Βρετανία σκεφτείτε και Γαλλία ή Γερμανία μιας κι αυτές έχουν παρόμοια συστήματα που ενθαρρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιχειρηματίες.

Αν αναρωτιέστε γιατί οι Έλληνες αναγκάζονται να παρανομούν, θα το καταλάβετε τώρα: Δεν τους μένει σχεδόν τίποτα!»

Να λοιπόν ο πίνακάς του:




Τον είδα να μοιράζεται σε πολλούς τοίχους Ελλήνων φίλων στο Facebook και παρότι πιάνω το γενικό νόημα, δεν μπορώ να πω ότι τα κατάλαβα όλα.

Βρήκα λοιπόν κάποιον που έχει εμπειρία ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει σπουδάσει και οικονομικά και του είπα, «Φίλε, μπορείς να μας εξηγήσεις με απλά λόγια τι περίπου βλέπουμε στον πίνακα;»

Όλο το υπόλοιπο άρθρο είναι η απάντησή του:

Στον πίνακα βλέπουμε πως ένας αυτασφαλιζόμενος, όπως ήμουν κι εγώ στο ΟΑΕΕ, ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλαδή, με το ίδιο (χοντρικά για χάρη του παραδείγματος) εισόδημα, με τις ίδιες ώρες εργασίας και την ίδια παραγωγικότητα, υπερφορολογείται στην Ελλάδα και ΔΕΝ μπορεί να ζήσει, σε αντίθεση με την Αγγλία.

Βγάζει λοιπόν 30.550 ευρώ ο ένας, 30.550 λίρες ο άλλος.

ΦΠΑ 23% για τις υπηρεσίες στην Ελλάδα – ΜΗΔΕΝ στην Αγγλία (εδώ έχω μία ένσταση γιατί οι αμοιβές είναι καθαρές, αλλά με τον ΦΠΑ τόσο ψηλά καλά κάνει ΠΛΕΟΝ και μπαίνει στο παράδειγμα).

Μείον ΤΑ ΙΔΙΑ έξοδα – λέει το παράδειγμα και τα ορίζει στο 30% των εσόδων. ΟΚ, δεν έχει και σημασία, λογικό ποσοστό, σε κάθε περίπτωση το ορίζει ίδιο και για τους δύο αυτό είναι το σημαντικό. (30.550? επί 0,30 = 9.165? του παραδείγματος)

Μείον ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Εδώ, ενώ στην Αγγλία είναι 9% για κέρδη από 8.060 λίρες έως τις 42.000 λίρες, στην Ελλάδα είναι ταρίφα. Μάλιστα, χρησιμοποιεί και λίγα στο παράδειγμα ο φίλος και από ότι μαθαίνω οι ΣΥΡΙΖΕΛ θα το αυξήσουν κι άλλο. Ήδη λοιπόν η διαφορά για ασφαλιστικά ταμεία είναι χαοτική.

Μείον φόρος 22% στην Ελλάδα (22% επί [15.672-4800], ενώ στα Λονδίνα υπάρχει ΑΠΑΛΛΑΓΗ για μέχρι τις 10.600 λίρες και 20% φόρος επί του υπολοίπου, συνεπώς 21.385-10.600= 10.785 λίρες επί 0,20 = οι 2.157 σε φόρο που βγάζει το παράδειγμα.

Ο Έλληνας βγάζει 8.480, ο Αγγλοσάξονας βγάζει 17.303.

Η Αγγλία παίρνει το 13,36% σε φόρους, το ελληνικό κράτος σου παίρνει τα μισά.

Επίσης ο φόρος στην Ελλάδα δεν είναι 22%, είναι 26%. Άρα ΑΚΟΜΑ περισσότερα σου κρατάει το κράτος. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ υπάρχει και ένα χαράτσι, τέλος αλληλεγγύης δεν ξέρω πως σκατά το λένε καμιά 800 ευρώ. Αν τα πρόσθετε κι αυτά, το πράγμα θα γινόταν ακόμα πιο δράμα.

Αυτός είναι ο επιπλέον πίνακας που έφτιαξα και είναι λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα.



Διευκρινίζω:

Στον πίνακα πάνω δεν έβαλα -χάριν απλοποίησης και δικαιοσύνης – την προκαταβολή φόρου. Θα μου πεις, «καλά ρε φίλος, έβαλε ο Σύριζας 100% προκαταβολή φόρου και δεν την υπολογίζεις; Την παλεύεις;;» Η προκαταβολή όμως συμψηφίζεται με την αντίστοιχη της προηγούμενης χρήσης. Είναι χρονική μετάθεση της υποχρέωσης, όχι αύξηση του φόρου. Οπότε, αν μιλάμε για την πρώτη χρήση καλώς έκανα και το έβαλα σε προηγούμενο υπολογισμό, αλλά αν δεν είναι πρώτη χρήση είναι δύσκολο να την υπολογίσεις. Αν μιλάμε για τελευταία χρήση, δεδομένου ότι έχει προπληρώσει φόρο, τα πράγματα αλλάζουν ακόμα περισσότερο. Συνεπώς, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα δυσβάστακτο κόστος για τον ελεύθερο επαγγελματία, τρομερή επιβάρυνση και άδικη από πολλές απόψεις, αλλά δύσκολο να την υπολογίσουμε με ακρίβεια στο παράδειγμα. Επί της ουσίας βέβαια, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα του επιτηδευματία, αλλά όπως είπα – χάριν απλοποίησης – την αφαίρεσα.

Επίσης, ο Άγγλος βάζει το ΦΠΑ. Κακώς. Το ΦΠΑ εισπράττεται από τον πελάτη για λογαριασμό του κράτους, δεν είναι μέρος της αμοιβής.




from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2rcUf64
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου