Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ & ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ !!!

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ...ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Πάμε για νέα παράταση του Νόμου Κατσέλη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου ;;;



Μακρύς προδιαγράφεται ο δρόμος για τη συμφωνία γύρω από το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας του νέου νόμου Κατσέλη. Κάτι που δεν αποκλείει να υπάρξει μόνο μία συμφωνία επί της αρχής μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιαστεί η επόμενη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα, εγείροντας την ανάγκη μίας τεχνικής παράτασης του ισχύοντος νόμου και μετά τις 28 Φεβρουαρίου. 

Με ανοιχτό ακόμη το όριο προστασίας του νέου νόμου Κατσέλη, - και πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί, όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής ζυμώσεις -, οι τράπεζες συναντώνται σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών" και την ερχόμενη Δευτέρα 21 του μηνός με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη. Την ερχόμενη εβδομάδα – Τρίτη 22 και Πέμπτη 24 Ιανουαρίου – το νέο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών κυβέρνησης και δανειστών.

Στη χθεσινή συνάντησή τους για το θέμα, οι τράπεζες δεν κατέληξαν ούτε στο όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία, ούτε στο πώς θα διαμορφώνουν τα "κουρέματα" οφειλών (σε ποια αναλογία αξίας δανείου προς αξία ακινήτου). Επικεντρώθηκαν στη συλλογή στοιχείων και ερωτημάτων που θα απευθύνουν σε κυβέρνηση και "θεσμούς" για το πώς θα λειτουργήσει το διάδοχο καθεστώς προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες με την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Βασικά ζητήματα για τις τράπεζες αποτελούν η διάρκεια επιμήκυνσης που θα προσφέρουν οι τυποποιημένες ρυθμίσεις που θα προσφέρονται στους οφειλέτες, το επιτόκιο των ρυθμίσεων και το ύψος του προσφερόμενου "κουρέματος". Επίσης, το αν θα ρυθμίζονται όλες οι οφειλές του δανειολήπτη, δηλαδή πέρα από τα δάνεια προς τις τράπεζες, οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ (κάτι, πάντως, που ισχύει ήδη).

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει δύο σκέλη: α) την ταχεία αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και όχι αποκλειστικά αυτών του ν. Κατσέλη και β) την επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων, θα υλοποιηθεί με εξωδικαστική ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών. Συγκεκριμένα, σε μία αντίστοιχη πλατφόρμα με αυτήν του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών (για την ακρίβεια, η υπάρχουσα πλατφόρμα θα διευρυνθεί για να "σηκώσει" και όλα τα χρέη των φυσικών προσώπων), το φυσικό πρόσωπο θα υποβάλλει αίτηση για τη ρύθμιση του στεγαστικού του δανείου. Στην πλατφόρμα θα συγκεντρώνονται στοιχεία για όλα τα χρέη του φυσικού προσώπου, καθώς και στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.Βάσει των στοιχείων αυτών, οι τράπεζες θα προσφέρουν τυποποιημένες λύσεις ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν επιμήκυνση της οφειλής ή και "κούρεμα" και στη συνέχεια το κράτος, επίσης βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, θα επιδοτεί τη δόση που θα προκύπτει από τις τυποποιημένες αυτές ρυθμίσεις.

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τον νόμο Κατσέλη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία του νόμου το τελευταίο τρίμηνο 2018. Όπως είχε γράψει το Capital.gr και αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σήμερα στους "θεσμούς", οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη διπλασιάστηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους λόγω της εκπνοής του νόμου.

Σημειώνεται ότι σε αντίθετη τροχιά κινήθηκαν τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων όπου συζητήθηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός, τα στατιστικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου 2018 έδειξαν τριπλασιασμό των δεικτών σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα λειτουργίας του θεσμού.


ΠΗΓΗ



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://bit.ly/2HkI4z3
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου