Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΦΟΥΛΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ "ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ" ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ !!!

ΠΕΡΙΚΟΠΗ 4.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2019
Με τηλέφωνα «προτροπής» στους εργαζομένους, νέα προγράμματα εθελούσιας και μεταφορά προσωπικού σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το προσωπικό τους οι τράπεζες.




Περισσότερες από 4.000 θέσεις σκοπεύουν να καταργήσουν φέτος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων σύμφωνα με σχέδιο που βάζει «λουκέτο» στα μισά καταστήματα την επόμενη τριετία.

Ανώτατη τραπεζική πηγή αποκαλύπτει στο insider.gr ότι το επιχειρησιακό σχέδιο συστημικής τράπεζας για το 2019 προβλέπει την περικοπή 400 θέσεων εργασίας, κυρίως στο δίκτυο καταστημάτων. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη τράπεζα δεν σχεδιάζεται περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου, καθώς έχει ήδη προβεί σε δραστικές μειώσεις του αριθμού καταστημάτων.


Σε ανάλογες κινήσεις θα προβούν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, αφού η πίεση για ενίσχυση της κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα έντονη υπό το βάρος των υπέρογκων κόκκινων δανείων. Η εικόνα του απασχολούμενου προσωπικού είχε ως εξής στο τέλος του 2017, ωστόσο, το 2018 αποχώρησαν περισσότερα από 6.000 άτομα μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου:





«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα

Καθώς τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου εξέπνευσαν εντός του 2018 στις περισσότερες τράπεζες, πλέον δύο πολιτικές εφαρμόζονται: είτε οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται να αποχωρήσουν καλούν με δική τους πρωτοβουλία το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, είτε –πιο συχνά- δέχονται τηλέφωνο από τη διοίκηση που τους «προτρέπει» να αξιοποιήσουν τα κίνητρα της εθελούσιας εξόδου και να αποχωρήσουν. Οι εν λόγω «προτροπές» γίνονται εστιασμένα και συνήθως «έχουν αποτέλεσμα», αναφέρει η ίδια πηγή.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΣΥ.ΤΑ.ΤΕ.), οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «πληθαίνουν συνεχώς οι αναφορές από συναδέλφους μας, για "παραινέσεις" που δέχονται από μικρομεσαία και περιφερειακά στελέχη, τα οποία, με τη μορφή "φιλικών συμβουλών" και "καταστροφολογικών" σεναρίων, προσπαθούν να τους οδηγήσουν στην έξοδό τους από την Τράπεζα, χωρίς οι περισσότεροι να έχουν εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ή το ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότησή τους».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΤΕ σχεδιάζει κλείσιμο 80 καταστημάτων έως το τέλος του έτους, ώστε να μειωθούν στα 400 έναντι 480 σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ενεργοποιήσει νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 1.200 εργαζομένους, στους 8.000 έως το τέλος του έτους. Σημειώνεται, βέβαια, ότι τα κίνητρα για τους εργαζόμενους δεν αναμένεται να είναι τόσο γενναιόδωρα όσο τα σημερινά, από την άλλη όμως θα είναι πιο «έξυπνα», δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων και προσφέροντάς τους «γέφυρα» μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζει τη μείωση του προσωπικού της κατά 5.000 άτομα έως το 2021, ενώ μικρότερες μειώσεις προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων δρομολογεί η Alpha Bank.

Μεταγραφές προσωπικού και στα SPV

Ένας άλλος παράγοντας-κλειδί που θα επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι η σύσταση οχημάτων ειδικής διαχείρισης (SPV) στα οποία οι τράπεζες θα μεταβιβάζουν μέρος –ή το σύνολο- των κόκκινων δανείων τους. Τα εν λόγω δάνεια θα διαχειρίζονται ειδικές εταιρείες διαχείρισης NPEs οι οποίες θα απορροφήσουν προσωπικό από τις τράπεζες.

Το μοντέλο αυτό έχει παρουσιάσει ήδη η Eurobank, στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Grivalia, το οποίο προβλέπει τη διαχείριση των NPEs από τη θυγατρική FPS. Στην εν λόγω εταιρεία θα πάρουν «μεταγραφή», σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, ο επικεφαλής του Trouble Asset Management, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, μαζί με 1.000 περίπου από τους υφιστάμενους υπαλλήλους της Eurobank.

Σε ανάλογες κινήσεις είναι πιθανό να προβούν και οι υπόλοιπες τράπεζες, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο –με έμμεσο αλλά δραστικό τρόπο- το προσωπικό τους.



ΠΗΓΗ



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://bit.ly/2GnfoTO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου