Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2018: ΧΑΜΗΛΟΙ ΦΟΡΟΙ=ΕΚΡΗΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ !!!




Του Ηλία Παπαγεωργιάδη

Την ώρα που ένα τμήμα της κοινωνίας μας φαίνεται να έχει πειστεί πως οι υψηλοί φόροι αυξάνουν τα έσοδα του Κράτους, το παράδειγμα της Ρουμανίας για πολλοστή φορά καταρρίπτει αυτόν τον μύθο. Τα τελικά αποτελέσματα του 2018 δείχνουν ότι οι χαμηλοί φόροι εκτόξευσαν για άλλη μία φορά τα κρατικά έσοδα, καταγράφοντας και νέο ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε. Και όλα αυτά την ώρα που η Ρουμανία παραμένει μία χώρα στην οποία η Εφορία εισπράττει περίπου φόρους περίπου στο 30 – 33% του ΑΕΠ της (όπως και η Ελλάδα), όταν το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στην Ευρώπη στο 42 – 45%.

«Πώς γίνεται να μαζεύουν λεφτά με φορολογία 1% επί του τζίρου;»

Η φορολογία 1% επί του τζίρου αφορά εταιρίες με τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ. Με τη χαμηλή αυτή φορολογία εισπράττουν λίγο από όλους, όλοι δηλώνουν τα πάντα και στα δημόσια ταμεία μαζεύονται περισσότερα έσοδα. Το 2018 οι Ρουμάνοι έσπασαν και το φράγμα των 60 δις εσόδων από φόρους, φτάνοντας τα 63,4 δις Ευρώ (295,1 δις Λέι). Η Ελλάδα επί χρόνια κινείται περί τα 50 – 55 δις, παρά την απίστευτη υπερφορολόγηση. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,6% τα πρώτα 3 τρίμηνα και κατά 26,2% (!) το τελευταίο της χρονιάς.

«Γιατί είναι καλύτερο όλοι οι εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες να δίνουν μόνο 10% φόρο; Γιατί είναι πιο υγιές να είναι χαμηλότερες οι ασφαλιστικές εισφορές;»

Γιατί δεν έχουν λόγο να πληρωθούν κάτι κάτω από το τραπέζι χρήματα, δηλώνουν τα εισοδήματά τους και δεν τιμωρούνται από το κράτος αν κερδίσουν παραπάνω. Κέρδισες 10.000 Ευρώ; 1.000 Ευρώ φόρος, που πληρώνεται απευθείας από τον εργοδότη σου. Κέρδισες 100.000 Ευρώ; 10.000 φόρος, επίσης από τον εργοδότη σου. Είσαι γιατρός, δικηγόρος κλπ; 10% φόρος εισοδήματος σε ό,τι βγάζεις.

Τα έσοδα από φόρο μισθωτών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 25,3%. Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 12,5%. Αν στην Ελλάδα το εφαρμόζαμε ως μέτρο για 3 χρόνια, το ΑΕΠ μας θα εκτοξευόταν, οι τράπεζες θα μάζευαν δις Ευρώ καταθέσεων και το χρέος μας θα αποκλιμακωνόταν (μιας και θα μετρηθεί επί μεγαλύτερου ΑΕΠ).

«Γιατί με 9% ΦΠΑ στα τρόφιμα εισπράττουν περισσότερα από ότι με 24%;»


Γιατί πολύ απλά εκλείπει ο λόγος φοροδιαφυγής! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισπράττεται ο ΦΠΑ και να εξυγιαίνεται ολόκληρο το σύστημα. Αυτό το είχαμε αναλύσει για πρώτη φορά το 2015 και αυτή η ανάλυση συνεχίζει να είναι επίκαιρη. Το 2018 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανέβηκαν κατά 9,9% τα πρώτα 3 τρίμηνα και κατά 17,6% το 4ο τρίμηνο της χρονιάς.

«Υπάρχει προκαταβολή φόρου στη Ρουμανία;

Όχι, μόνο για ελάχιστες ΑΕ. Αν τους το πεις, σε κοιτάζουν απορημένοι για να καταλάβουν τι εννοείς.

«Υπάρχουν έκτακτες εισφορές, εισφορές αλληλεγγύης, ΓΕΜΗ και άλλες «ομορφιές;»

Όχι, παρά το ότι ο προϋπολογισμός της Ρουμανίας έχει ένα τεράστιο κονδύλιο για κοινωνική βοήθεια. Το 2018 το ποσό ήταν άνω των 20 δις Ευρώ (για την ακρίβεια 101,36 δις Λέι)! Όλα τα άλλα απλώς δεν υπάρχουν, τα ποσά εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Τι ύψος έχει το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας;»

Περί το 35%.

«Είναι όλα τέλεια στη Ρουμανία;»

Όχι βέβαια! Η χώρα είχε έλλειμμα και πέρσι, με το οποίο χρηματοδοτήθηκαν οι μεγάλες αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, που πλέον πλησιάζει / φτάνει στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ειδικά στον τομέα της υγείας. Επίσης η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει κάποιους νόμους που αφορούν τη Δικαιοσύνη, όπως προσπάθησε και πριν από 2 χρόνια. Η χώρα έχει πολλά ακόμη προβλήματα, όπως και όλες οι χώρες του κόσμου.

Η πρόοδος όμως είναι τεράστια και εμφανής! Βασίζεται ΚΑΙ στους χαμηλούς φόρους, που επιτρέπουν στους πολίτες να τους πληρώσουν χωρίς προβλήματα. Ας ελπίσουμε πως θα ξημερώσει και η μέρα που και στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας θα αποφασίσουν να συλλέξουν τα ίδια και περισσότερα κρατικά έσοδα, με υποπολλαπλάσιους φόρους. Μέχρι τότε, η Ρουμανία θα μας «βάζει τα γυαλιά», χρόνο με τον χρόνο. Ενώ εμείς θα κάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο λάθος, περιμένοντας κάθε φορά να βγάλουμε το σωστό αποτέλεσμα...


Από το liberal.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2TfgqZJ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου