Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ: "ΧΑΡΙΣΑΝ" ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ NOVARTIS & ΑΛΛΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ !!!

ΜΕΣΩ REBATE ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΩΝ
Πως το Ελληνικό Δημόσιο ξεχνούσε...να ζητήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις φαρμακευτικές !!!



Μια άγνωστη πτυχή της υπόθεσης Novartis φέρνει στο φως το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκαλύπτει σε όλο της το μέγεθος τη μεγάλη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από το «πάρτυ» στο φάρμακο. Η συγκεκριμένα έρευνα καταδεικνύει ότι η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας είναι μόνο ένα από τα «θολά» σημεία της αμαρτωλής αυτής ιστορίας που ταλαιπωρεί ακόμη τον πολύπαθο κλάδο της Υγείας.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα, πέραν των υπερκοστολογήσεων, η Novartis κέρδισε εκατομμύρια ευρώ και μέσω του αποκαλούμενου rebate, δηλαδή των ποσών που κάθε φαρμακευτική εταιρεία οφείλει, μέσω της διαδικασίας επιστροφής, να αποδίδει στους δικαιούχους φορείς «με μέριμνα και ευθύνη τους». Τα ποσά αυτά υπολογίζονται «με βάση την ποσότητα του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος που αποδεδειγμένα διατέθηκε σε ασφαλισμένους των εν λόγω φορέων κάθε μήνα».

Παρά την ρητή πρόβλεψη του νόμου, το ελληνικό Δημόσιο αμέλησε με διάφορους τρόπους να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά από τη Novartis. Υπολογίζεται ότι στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να είχαν εισρεύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο εξαιτίας της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων όσο και εξαιτίας του rebate. Μόνο για κάποια έτη της περιόδου 2006-2012, η απώλεια υπολογίζεται σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Το… αφηρημένο Δημόσιο

Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, η… αφηρημάδα του Δημοσίου να διεκδικήσει τα χρήματα από την Novartis εκδηλώθηκε με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, αν και προβλεπόταν από το νόμο κοινή υπουργική απόφαση για την επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο, είτε αυτή δεν έβγαινε ποτέ είτε έβγαινε μόνο από ένα υπουργείο. Άρα δεν ήταν νόμιμη και εύκολα «κατέπεφτε» η ισχύς της στο Συμβούλιο της Επικρατείας για καθαρά τυπικούς λόγους.

Τέλος σε οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση του μέτρου της υποχρεωτικής επιστροφής (rebate) έθεσε με την 3450/2015 απόφασή του, το Δ' Τμήμα του ΣτΕ απορρίπτοντας τη σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, σκοπός του μέτρου είναι «ο περιορισμός της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, προκειμένου να τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη επιβάρυνση» των ασφαλιστικών οργανισμών προς όφελος των ασφαλισμένων τους», αλλά και η «βελτίωση των οικονομικών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με τη διατήρηση του αντίστοιχου σημαντικού κύκλου εργασιών των δραστηριοποιούμενων στον χώρο αυτόν επιχειρήσεων, χωρίς να επιβαρύνουν τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στην αγορά του φαρμάκου».

Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, «γνώριζαν ότι επίκειται η λήψη συμπληρωματικών μέτρων μείωσης της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω παρατάσεως της δημοσιονομικής κρίσεως που, κατά τα κοινώς γνωστά, αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος από το έτος 2010».

Μόνη… τυχερή από την αμέλεια του Δημοσίου φαίνεται πως δεν ήταν η Novartis, καθώς εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο έχασε και από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ από το 2006 και μετά.


Από το mononews.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2C2MmpU
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου