ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" ΚΑΙ ΤΗΣ "ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ"...
Στα κρατητήρια πέρασε το σαββατοκύριακο της μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, που για να βγάλει τα προς το ζην είχε πιάσει δουλειά σε μεσιτικό γραφείο. Ο εργοδότης της την κατήγγειλε στην Αστυνομία για υπεξαίρεση χρημάτων. Το "ενδιαφέρον" στην υπόθεση, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχτηκε η "Ν.Κ." για το θέμα, είναι ότι το... "θυμήθηκε" μετά τον έλεγχο που έκανε στην επιχείρησή του το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του ΕΦΚΑ, όπου βρήκε την κοπέλα να είναι εργαζόμενη επί τρεις εβδομάδες ανασφάλιστη αλλά και απλήρωτη.
Είναι μια ιστορία που αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για το πάθημα της εργαζόμενης φοιτήτριας, «που σαν να μην έφτανε ότι δούλευε χωρίς χρήματα και χωρίς ένσημα, βρέθηκε και στη φυλακή επειδή απλά είπε την αλήθεια στην Επιθεώρηση Εργασίας»!
Μήνυση και αντι- μήνυση...
Το πρωί του περασμένου Σαββάτου έγινε η σύλληψη της κοπέλας από την Αστυνομία λόγω του αυτοφώρου που είχε σχέση με τη μήνυση από τον εργοδότη της, ενώ η ίδια στη συνέχεια προχώρησε σε αντι-μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της, με συνέπεια αυτή τη φορά ο εργοδότης της να εξαφανιστεί για να αποφύγει ο ίδιος τη σύλληψή του λόγω αυτοφώρου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.
«Ο άνθρωπος αυτός απασχολούσε επί τρεις εβδομάδες την εργαζόμενη, χωρίς πρόσληψη, χωρίς μισθό, παρά την επίμονη προσπάθειά της να προσληφθεί και να μπουν ένσημα. Μέχρι που την Παρασκευή το απόγευμα ήρθε έλεγχος από τον αρμόδιο φορέα που διενεργεί ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία και οι ελεγκτές βρήκαν την κοπέλα μέσα στην επιχείρηση. Απάντησε στις ερωτήσεις η κοπέλα και στη συνέχεια η ίδια ενημέρωσε σχετικά τον εργοδότη. Ο εργοδότης πήγε στην επιχείρηση με φωνές και επιθετική στάση και έριξε το φταίξιμο στην εργαζόμενη για την καταγραφή της απ' το ΙΚΑ. Αυτή απάντησε ότι δε θα είχε συμβεί τίποτα αν ήταν ασφαλισμένη και του είπε ξανά ότι πρέπει να ασφαλιστεί και να πληρωθεί. Εκείνος αρνήθηκε για μία ακόμα φορά κι εκείνη του άφησε το κλειδί της επιχείρησης και έφυγε»...
Η σύλληψη της εργαζόμενης
Και η ιστορία συνεχίζεται ως εξής, σύμφωνα με την περιγραφή που μας έκανε ο Δημόκριτος Σαλούστρος: «Την επομένη το πρωί (σ.σ. Σάββατο πρωί), πήγε η Αστυνομία από το σπίτι της και της ζήτησε να κατέβει κάτω. Η Αστυνομία τη συνέλαβε, καθώς υπήρχε μήνυση του εργοδότη στο όνομά της με την πρόφαση ότι υπήρξε κατάχρηση χρημάτων. Και μάλιστα οδηγήθηκε με πρόχειρα ρούχα στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου όλο το Σάββατο το πέρασε εκεί, ενώ έμεινε και το βράδυ, προσπαθώντας να αποδείξει το αυτονόητο: ότι δεν είναι ελέφαντας, δηλαδή. Πρακτικά και ανασφάλιστη και απλήρωτη και στη φυλακή εκδικητικά γιατί "τόλμησε" να πει στον έλεγχο του ΙΚΑ την αλήθεια»!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου στο σημείο αυτό τονίζει, με μεγάλη αγανάκτηση και θλίψη, ότι «τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει. Κατά τη γνώμη μας και η κυβέρνηση έχει ευθύνη που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, με τη νομοθεσία που έχει σε ισχύ αυτό το διάστημα, με την οποία πρακτικά αφήνει στο απυρόβλητο τους εργοδότες. Αλλά και με την απονέκρωση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως την Επιθεώρηση του Σώματος Εργασίας κι άλλων τέτοιων ελεγκτικών μηχανισμών που δεν έχουν καν αυτοκίνητο για να βγουν να κάνουν ελέγχους, και που μιλάμε μόλις για επτά άτομα στον νομό Ηρακλείου για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και υπάρχει κι ένα ακόμη ερώτημα που έχει να κάνει με το ότι, ακόμα και αν γίνουν όλα σωστά και επιβληθούν τα πρόστιμα, τι πρόστιμα είναι αυτά; Είναι ικανά να σταματήσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία; Όταν φτάνουμε στο σημείο ο εργαζόμενος να μπαίνει φυλακή γιατί τόλμησε να παραδεχτεί στον έλεγχο ότι είναι ανασφάλιστος και απλήρωτος και ο εργοδότης που διαπιστωμένα έχει κάνει αυτές τις παραβάσεις να είναι έξω, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποια λογική του παραλόγου»...
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «η κοπέλα έχει περάσει σε αντι-μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση και, απ' ό,τι ξέρουμε, ο εργοδότης απέφυγε το αυτόφωρο μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου»...
Τέλος, η κοπέλα ζήτησε από την Αστυνομία να ελέγξει όλες τις κάμερες ασφαλείας του μεσιτικού γραφείου για να διαπιστωθεί ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με χρήματα από πελάτες, και ξεκαθαρίζει ότι η ίδια επικοινωνούσε με κόσμο αλλά χωρίς να έχει καμία εμπορική συναλλαγή με τους πελάτες. Η κοπέλα είχε πιάσει δουλειά για να μπορέσει να σταθεί οικονομικά στα πόδια της και να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της, ώστε να αναζητήσει στη συνέχεια την τύχη της στη "ζούγκλα" της αγοράς εργασίας, στον αγώνα της επιβίωσης.
ΠΗΓΗ
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://bit.ly/31OjmgE
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου