Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΘΑ "ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ" ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ...ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ !!!

ΕΝΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Προβλέπουν την επικράτηση τριών που θα διαχειρίζονται περί των 25 δις κόκκινων δανείων έκαστος !!!



Τι μεταδίδει το mononews.gr :

Γιατί οι τραπεζίτες λένε οτι «έρχονται» συγχωνεύσεις τραπεζών

Αφού «καθαρίσουμε» με τα «κόκκινα» δάνεια, θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Μια συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει μετά από δύο τρία χρόνια.

Και που όπως φαίνεται την περιμένουν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην τελευταία ενότητα του 11ο Risk & management Compliance Forum, που αφορούσε το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Στο συγκεκριμένο πάνελ συντονιστής ήταν ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Μάρτιν Τζούρντα και συμμετείχαν οι CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank κ. Θόδωρος Καλαντώνης και της Alpha Bank κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης.

«Μετά από 2- 3 χρόνια, εφόσον μειωθούν τα NPLs και περιοριστεί το κόστος των τραπεζών, θα έρθει και πάλι στο τραπέζι το θέμα των συγχωνεύσεων…» ανέφερε ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης και οι υπόλοιποι συμφώνησαν μαζί του.

Μέχρι τότε όμως, οι τραπεζίτες κάνουν focus –εκτός από την μείωση των «κόκκινων» δανείων- στις νέες χορηγήσεις. Δεν υπάρχει κανένα project που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου και συμπλήρωσε πως: στόχος είναι αφ΄ενός με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο να ρυθμιστούν τα καθυστερούμενα ανοίγματα και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και να διασφαλιστεί ότι «θα κάνουμε τολμηρά βήματα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

«Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το καλό κομμάτι των τραπεζών. Να δώσουμε δάνεια, διότι τα τελευταία χρόνια η βασική ασχολία μας ήταν πώς να διαχειριστούμε τις «κόκκινες» οφειλές» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Καλαντώνης.

Νωρίτερα χθες έγινε συζήτηση για τους services, τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις.

Όπως είπε ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς και CEO της Alternative Financial Solutions (AFS), για να πάρει και πάλι μπροστά η πραγματική οικονομία, «τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στη θεραπεία και τις ρευστοποιήσεις. Μέσω του curing (θεραπεία) ένας λογαριασμός γίνεται βιώσιμος και μπορεί η επιχείρηση ή το νοικοκυριό να συνεχίσει θετικά την πορεία του. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, τότε το καλύτερο είναι να πάμε σε ρευστοποίηση, και το asset – είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για οικιστικό ακίνητο – να αλλάξει χέρια».

Από την πλευρά του ο κ. Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Financial Planning Services (FPS), ανέφερε χαρακτηριστικά: Δεν ξέρω εάν οι τιτλοποιήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος, για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Σίγουρα όμως, είναι ο ταχύτερος».

Μέχρι το 2021, συνέχισε το 60% της μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών (53δις ευρώ περίπου θα προέλθει μέσω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων, το 20% με οργανικές ρυθμίσεις και το υπόλοιπο 20% με ρευστοποιήσεις και διαγραφές.

Συγχωνεύσεις και στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων οφειλών

Σήμερα στην Ελλάδα έχουν λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος 21 εταιρείες, ωστόσο και στο κομμάτι των services θα έρθουν συγχωνεύσεις και μάλιστα σύντομα.

Τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη βλέπουν να κυριαρχούν 3 mega services για τα «κόκκινα» με χαρτοφυλάκιο περί τα 25 δισ. ευρώ έκαστος.

Και οι 3 mega services θα έχουν προέλθει από τα σπλάχνα των τραπεζών (έχουμε την τελική υπογραφή στη συμφωνία Intrum – Πειραιώς, αναμένεται για Pimco – Eurobank, ενώ και η Alpha Bank προετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση).

Όπως είπαν τα τραπεζικά στελέχη οι servicers εποπτεύονται από την ΤτΕ και πρέπει να ακολουθούν τον Κώδικα Δεοντολογίας. Καμία τράπεζα δεν τους παραδίδει «λευκή επιταγή», για να διαχειριστούν όπως θέλουν τα δάνεια. Λαμβάνουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας για αυτούς, που δεν υπάρχει σε άλλη χώρα, συμπλήρωσαν με έμφαση.



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2PmhqIH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου