Τι γράφει τo sofokleousing.gr :
Σχέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, που ξεκίνησε θερμή, με τους καλύτερους οιωνούς, σφυρηλατημένη τα χρόνια της αντιπολίτευσης για τη ΝΔ, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα σε κλονισμένη.
Τελευταία ένδειξη της απρόσμενης τροπής αποτελεί η δημόσια έκφραση ανησυχιών από τον Γ. Στουρνάρα για τον κίνδυνο μιάς νέας παγκόσμιας ύφεσης. Αναφορά, που γκριζάρει το αφήγημα της κυβέρνησης για υψηλή ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι, γίνεται από όλους αντιληπτό ότι αποκλείεται να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Ας δούμε όμως πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο μέσα σε λίγους μήνες από την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία:
Κατ' αρχάς ο Γιάννης Στουρνάρας αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, υπονομεύοντας επί τεσσεράμισι χρόνια την προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμα και με σαφείς πολιτικές παρεμβάσεις, ξένες προς τον θεσμικό ρόλο ενός διοικητή κεντρικής τράπεζας. Είναι ενδεικτικό των υπηρεσιών που προσέφερε ο Γ. Στουρνάρας στην τότε αντιπολίτευση, ότι μέχρι τέλους ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υποστηρίζοντας με πάθος την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή σε κεκαλυμμένο μνημόνιο.
Με την κεκτημένη ταχύτητα από τα χρόνια της αντιπολίτευσης η εκκίνηση της σχέσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν θερμότατη. Ο Γ. Στουρνάρας έβρισκε μόνο επαινετικά λόγια για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ ενίσχυε το κλίμα αισιοδοξίας, για μεγάλη ανάπτυξη, εμφανιζόμενος και ως «βασιλικότερος του βασιλέως». Υπενθυμίζεται, ότι σε δηλώσεις του στο εξωτερικό είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, θα μπορούσε να πλησιάσει ακόμα το 3%, υπερβαίνοντας τον σχετικό στόχο του οικονομικού επιτελείου.
Ώσπου, τα μηνύματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνησηδεν προτίθεται να του ανανεώσει την θητεία τον Ιούνιο του 2020, άλλαξαν τη φορά των πραγμάτων. Είναι γεγονός ότι αρκετά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν να συνεχίσει ο Γ. Στουρνάρας, επιθυμώντας έναν διοικητή, χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά – άρα μη παρεμβατικό – που να αρκείται στα θεσμικά του καθήκοντα και να μην έχει φθαρεί από την πολιτική διαδρομή του. Αυτή η άποψη φέρεται προς το παρόν ως επικρατούσα.
Ακολούθησε ένα διάστημα «παγερής» ηρεμίας, για να έρθουν τρία περιστατικά τις τελευταίες 15 μέρες, να επιβεβαιώσουν ότι η σχέση Στουρνάρα –κυβέρνησης δεν είναι όπως πριν:
- Ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος υπερασπίστηκε τον Γ. Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση του εγγράφου τριών εισαγγελέων, σύμφωνα με το οποίο απείλησε τον προστατευόμενο μάρτυρα Ν. Μανιαδάκη. Έγγραφο που τον ξαναέβαλε στο κάδρο της Novartis.
- Αποκλείστηκε από την πρόσφατη σύσκεψη των εκπροσώπων των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου,με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για θέματα του τραπεζικού συστήματος.
- Κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος, από το κλίμα ευφορίας, που καλλιεργούν κυβέρνηση και media, για την πορεία της οικονομίας, εκφράζοντας ανησυχίες για νέα παγκόσμια ύφεση. Συγκεκριμένα, προχθές μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ακαδημία επεσήμανε ότι: «οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Η αβεβαιότητα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή, η παράταση του εμπορικού πολέμου και οι ανακατατάξεις που επιφέρει στις ασιατικές οικονομίες αποτελούν μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής οικονομία, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης».
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2JFmTX1
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου