Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2020: ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΧΡΕΩΣΤΙΚΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ !!! ΣΤΑ 433€ Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ !!!

ΧΡΕΩΣΤΙΚΑ 1 ΣΤΑ 4 ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 144.198 φορολογικές δηλώσεις.





Με αργούς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet, ενώ άγνωστο παραμένει το εάν η διαδικασία υποβολής θα παραταθεί πέραν της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Στις δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τις 15 Απριλίου και την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν υποβληθεί περίπου 150.000 δηλώσεις στο Taxisnet, όταν στις 15 Απριλίου 2019 είχαν υποβληθεί 280.000 δηλώσεις (η υποβολή είχε ξεκινήσει ενωρίτερα πέρυσι).


Αυτοματοποιημένες διαδικασίες στις επιστροφές φόρων


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 144.198 φορολογικές δηλώσεις. Εξ αυτών οι 87.241 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 60,50% του συνόλου), οι 33.652 είναι χρεωστικές (το 23,34% του συνόλου) και οι 23.305 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 16,16% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 14,5 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 433 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι δε πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 7,4 εκατ. ευρώ περίπου ή 317 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει ώστε οι επιστροφές φόρων που αντιστοιχούν στις πιστωτικές δηλώσεις, να γίνονται εφέτος με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και τα ποσά να πιστώνονται σχετικά γρήγορα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2KJyLYk
via IFTTT

ΣΤΗΝ ΤτΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣτΕ !!!



Το "πράσινο φως" έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι δυο αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες είναι υποχρεωτική η κατάθεση των διαθεσίμων των Δήμων (ΟΤΑ Α΄ βαθμού) και Περιφερειών, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος.

Το ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), των Δήμων Πειραιά, Καλλιθέας, Αλίμου, Καισαριανής, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής, Καλαμαριάς, Θάσου Ν. Καβάλας, Ξάνθης, Λήμνου και της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς, που στρέφονταν κατά του ελληνικού Δημοσίου.

Με τις υπ΄ αριθμ. 698-702 και 714-719/2020 αποφάσεις του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις της ΚΕΔΕ και των Δήμων που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών ως αντίθετες στην συνταγματικά προστατευόμενη διοικητική, οικονομική και δημοσιονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

οι δυο αποφάσεως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τον «καθορισμός λειτουργίας τραπεζικών λογαριασμών και ταμειακός προγραμματισμός των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014», κατά το μέρος που στο πεδίο εφαρμογής τους συμπεριλαμβάνονται οι ΟΤΑ.

Στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη και Αγάπη Γαλενιανού - Χαλκιαδάκη, αναφέρονται τα εξής:

«Με τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η εξουσία των ΟΤΑ να αποφασίζουν δι' ιδίων οργάνων την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων εντός του πλαισίου των κανόνων, οι οποίοι διέπουν την οργάνωση και την λειτουργία τους και οι οποίοι θεσπίζονται από τον τυπικό νόμο ή την κατ' εξουσιοδότηση τούτου κανονιστικώς δρώσα διοίκηση.

Για τον σκοπό αυτό, ο συνταγματικός νομοθέτης αναγνωρίζει την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αποκλείοντας τον έλεγχο σκοπιμότητας των πράξεων των οργάνων τους, και εγγυάται την οικονομική τους αυτοτέλεια, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και την εκπλήρωση της αποστολής τους οικονομικούς πόρους, είτε με την απονομή σ' αυτούς εξουσίας, όπως νόμος ορίζει, καθορισμού και απ' ευθείας εισπράξεως τοπικών εσόδων, είτε με την ενίσχυσή τους από δημόσια έσοδα».

Κατά συνέπεια αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ με «την διττή αυτή αυτοτέλεια απορρέει και η δημοσιονομική αυτοτέλεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως, η οποία συνίσταται στην κατάρτιση, ψήφιση και εκτέλεση προϋπολογισμού από όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως, χωρίς επέμβαση της κεντρικής διοικήσεως, πέραν των ορίων που επιβάλλει η άσκηση της κρατικής εποπτείας».

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν για το επίδικο ζήτημα:

«Οι διατάξεις του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 80 παρ. 1 του ν. 4549/2018, καθώς και της προσβαλλόμενης αποφάσεως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, δεν είναι αντίθετες με τις παραγράφους 2, 4 και 5 του άρθρου 102 του Συντάγματος, διότι η υποχρεωτική συγκέντρωση και διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβερνήσεως στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως η βασική μεταξύ των αμφισβητούμενων εν προκειμένω ρυθμίσεων, επιλέχθηκε από τον νομοθέτη ως το κατάλληλο μέτρο προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την ευθύνη για την παρακολούθηση του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, να αποκτά πλήρη και σαφή εικόνα της ρευστότητας και των ταμειακών αναγκών του συνόλου των Φορέων Γενικής Κυβερνήσεως, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων λαμβάνονται υπ' όψη -κατά τις επιταγές του ενωσιακού δικαίου- για τον καθορισμό του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ως προς την χρήση της διαθέσιμης ρευστότητας, την επίτευξη αξιόπιστων προβλέψεων σχετικώς προς τις ταμειακές ροές του συνόλου της Γενικής Κυβερνήσεως και την αποφυγή άσκοπου δανεισμού.

Πρόκειται περί δημοσιονομικού μέτρου, το οποίο, κατά το μέρος που εφαρμόζεται στους ΟΤΑ, ως φορείς Γενικής Κυβερνήσεως, εμποδίζει μεν την ελεύθερη εκ μέρους τους διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων τους, πλην, δεν προκαλεί περιουσιακή τους βλάβη και δεν εμποδίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, όπως αναλυτικά εκτίθεται στις ανωτέρω αποφάσεις».

Το ΣτΕ έκρινε πως οι δυο προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις:
1) Δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της ισότητας,

2) Δεν αφορούν τοπική υπόθεση, αλλά την δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του υπό ευρεία έννοια δημόσιου τομέα και, επομένως, δεν υφίσταται συνταγματική υποχρέωση να ζητείται η προηγούμενη γνώμη των ΟΤΑ,

3) Δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/85/ΕΕ δεν θεσπίζουν υποχρέωση των κρατών μελών να προβούν σε δημοσιονομική αποκέντρωση και

4) Δεν παραβιάζει το άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2yZGyig
via IFTTT

ΣΚΑΝΔΑΛΟ FOLLI FOLLIE: 16 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΚΛΗΤΕΥΣΕΙΣ !!!



Τι αποκαλύπτει το mononews.gr :


Δυο χρονιά μετά την αποκάλυψη της «μεγάλης απάτης» των Folli και δεκαέξι μήνες μετά από τα εισαγγελικά πορίσματα, επιτέλους ξεκινά η ανακριτική έρευνα για την δικαστική διαλεύκανση της αμαρτωλής εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η 35η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες κλήτευσης μαρτύρων για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην σύγχρονη ιστορίας της χώρας.

Η κίνηση της ανακρίτριας φαίνεται να έρχεται μετά από τις συστάσεις που διατυπώθηκαν τόσο από τον επόπτη εισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου όσο και από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Γ. Γρίβα για την επιτάχυνση των σημαντικών υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Η μεγάλη χρονική κωλυσιεργία, έχει αναδειχθεί κατ' επανάληψιν με σειρά δημοσιευμάτων του mononews.gr που από την πρώτη στιγμή καλύπτει όλες τις πτυχές της υπόθεσης των Folli. Από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές γίνεται γνωστό ότι η 35η τακτική ανακρίτρια ξεκίνησε να διερευνά το σκάνδαλο, λίγες μέρες πριν κλείσουν τα δικαστήρια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι πρώτες κλήσεις της ανακρίτριας σε μάρτυρες εστάλησαν στις 13 Μαρτίου δίνοντας χρονικό περιθώριο έξι ημερών για να παραστούν και να καταθέσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και όπως όλα δείχνουν η συνέχεια θα δοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν και η Δικαιοσύνη θα αρχίσει να επιστρέφει σε συνθήκες βαθμιαίας κανονικότητας.

Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστός ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων, αν και όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα τους συγκαταλέγονται και πρόσωπα που έχουν χρηματίσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Folli στην μετά Κουτσολιούτσου εποχή.

Πέραν τούτων, συγκαταλέγονται και άλλοι που κατείχαν νευραλγικές θέσεις στην αμαρτωλή εταιρεία που είχε αναγάγει σε επιστήμη την διαχρονική πλαστογράφηση των οικονομικών της στοιχείων.

Κατά τα φαινόμενα και εκτός από τους μάρτυρες, η ανακρίτρια θα αρχίσει να καλεί και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στα οποία περίοπτη θέση κατέχει η «Αγία οικογένεια» Κουτσολιούτσου. Μάλιστα, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι κλήτευση έχει ήδη λάβει και ο μοναχογιός της οικογένειας, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που επί σειρά ετών κατείχε την θέση του CEO, που εκ των πραγμάτων του έδινε πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα διαδραματίζονταν στην εταιρεία.

Παρ' ότι είναι ακόμη πολύ πρόωρο να διακριβωθεί το πόσο θα διαρκέσει χρονικά ο ανακριτικός κύκλος το βέβαιο είναι, ότι όταν αυτός ολοκληρωθεί θα υπάρξει συγκεκριμένος καταμερισμός ευθυνών από τους οποίους δεν μπορεί να αποκλειστεί και η προφυλάκιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την υπόθεση των Folli, ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει συντάξει και έχει αποστείλει στην ανακρίτρια δυο πορίσματα, αποδίδοντας ταυτόχρονα ασκήσεις διώξεων σε συνολικά 16 πρόσωπα που εμπλέκονται στην «μεγάλη απάτη», το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ! Οι διώξεις που έχουν γίνει σε βαθμό κακουργήματος αφορούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη και την πλαστογραφία, την χειραγώγηση της αγοράς, αλλά και την νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.

Εξέχοντα πρόσωπα σε αυτό το κάδρο είχε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ιδρυτές, βασικοί μέτοχοι και οι έχοντες τα διοικητικά ηνία της εταιρείας. Όλα αυτά μέχρι τις 4 Μαϊού 2018, όταν και άρχισε να αποκαλύπτονται οι πτυχές του σκανδάλου, μετά από την δημοσιοποίηση της έκθεσης – ρουκέτα του αμερικανικού fund, QCM.

Στον κύκλο των εξελίξεων που δρομολογούνται από εδώ και πέρα, περιλαμβάνεται και η πρόσφατη κίνηση της νέας διοίκησης της εταιρείας, η οποία δηλώνει παραστάτης στην ανακριτική έρευνα, τονίζοντας μάλιστα σε ανακοίνωσή της ότι «η διαπραγμάτευση της Εταιρείας με τους ομολογιούχους πιστωτές σχετικά με την εξυγίανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προχωρεί κανονικά με την οριστικοποίηση των απαραίτητων εγγράφων για την υποβολή της αίτησης κατ' άρθρα 106β και 106δ ΠτΚ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κατά το δυνατόν η προξενηθείσα ζημία της Εταιρείας από τους υπαιτίους, οι οποίοι διερευνώνται από τις αρμόδιες Δικαστικές και Εποπτικές Αρχές και έναντι των οποίων η Εταιρεία επιφυλάσσει τις αστικές της αξιώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία κατέθεσε υπόμνημα και δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας που περιλαμβάνεται στην δικογραφία που εκκρεμεί ενώπιον της κ. Ανακρίτριας του 35ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου, κατά πρώην στελεχών του Ομίλου της Εταιρείας για όλες τις αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει ασκηθεί δίωξη.

Η Διοίκηση της Εταιρείας υποστηρίζει κάθε ενέργεια των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την διαλεύκανση της αλήθειας, την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας της Εταιρείας, καθώς επίσης και την επανόρθωση της τρωθείσης, από τις αξιόποινες πράξεις των υπαιτίων προσώπων, εμπορικής φήμης και του ονόματος της Εταιρείας στην εγχώρια και διεθνή αγορά.



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/35jmRhe
via IFTTT

UBS: ΥΦΕΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ !!!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΛΙΣ 4% ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΥΦΕΣΗ 8%...
Διψήφια πτώση του ΑΕΠ και άλμα του δημόσιου χρέους σε επίπεδα άνω του 200% βλέπει για την Ελλάδα η UBS !!!



Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS, η φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ πιθανότατα θα είναι κοντά στο 10%, και ίσως ακόμη μεγαλύτερη.

Ο οίκος επικαλείται το βαρύ οικονομικό κόστος της πανδημίας, η επίδραση της οποίας οποία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί στον πιο σημαντικό τουριστικό τομέα της χώρας, καθώς τα περισσότερα σχετικά έσοδα αυτό το καλοκαίρι μπορεί να χαθούν.

Οι προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας μειώθηκαν σε σταθερές από θετικές από τους οίκους αξιολόγησης της Fitch Ratings, Standard & Poor's και DBRS και επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες αξιολογήσεις για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας, σύμφωνα με τις προσδοκίες τους και τις δικές τους εκτιμήσεις, επισημαίνει η UBS.

Η UBS πιστεύει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 200% φέτος, κάτι που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα της Ελλάδας στο ειδικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) αποτελεί κρίσιμη υποστήριξη.

Αυτό το γεγονός, καθώς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού χρέους έχει τη μορφή των μακροχρόνιων δανείων και η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι με μετρητά, υποστηρίζουν την τρέχουσα πιστωτική αξιολόγηση και τις σταθερές προοπτικές της χώρας, καταλήγει η UBS, ενώ περιμένει τη Moody's στις 8 Μαΐου.




ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2VOslxh
via IFTTT

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΡΑΕ ΣΕ ΔΕΗ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ "ΚΛΕΒΕΤΕ" ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΡΥΠΩΝ CO2 !!!



Προθεσμία δύο μηνών έχει δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη ΔΕΗ προκειμένου να προσαρμόσει την πρακτική της σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των βιομηχανικών καταναλωτών για τη χρέωση CO2 στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής τάσης, στους κανόνες διαφάνειας που επιβάλλει ο Κώδικας Προμήθειας.

Πρόκειται για απόφαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ που ελήφθη εντός του Μαρτίου και η σχετική επιστολή κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ στις αρχές Απριλίου και ως εκ τούτου η επιχείρηση καλείται έως τα τέλη Μαΐου να αναπροσαρμόσει τα στοιχεία που παρέχει στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να τηρείται η αρχή της διαφάνειας αλλά να είναι δυνατή η επαλήθευση τους με βάση τα στοιχεία της ΕΕ.

Υπερβολικές επιβαρύνσεις

Το ζήτημα εκκρεμεί σχεδόν ένα χρόνο, με τη ΡΑΕ να έχει ζητήσει ήδη από τον περασμένο Μάιο, διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού των τιμολογίων και καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, και τη ΔΕΗ να υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς ωστόσο οι αλλαγές που έκανε να ικανοποιούν την Αρχή.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ που ανακίνησε το θέμα με αλλεπάλληλες αναφορές προς τη ΡΑΕ, ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης των ρύπων από τη ΔΕΗ και κυρίως της αναπροσαρμογής της συγκεκριμένης χρέωσης, χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και επιτρέπει υπερβολικές επιβαρύνσεις, πολύ μεγαλύτερες από το κόστος που υφίσταται η ίδια η ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπών CO2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ στην τελευταία επιστολή της προς τη ΔΕΗ επισημαίνει την αδυναμία επαλήθευσης του υπολογισμού του κόστους εκπομπών CO2, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα προσωρινά μηνιαία απολογιστικά στοιχεία των συνολικών εκπομπών CO2 της ΔΕΗ.

Επαληθευσιμότητα της ακρίβειας της χρέωσης

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι η ΔΕΗ έχει μεν ενημερώσει ότι δρομολόγησε τη διαδικασία εμπλουτισμού της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων σχετικά με τις παραμέτρους υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής CO2 με τη δημοσίευση των επιμέρους τιμών των παραμέτρων στον ιστότοπο της εταιρείας, ωστόσο οι πληροφορίες που παρέχονται αναφορικά με μια συγκεκριμένη συνιστώσα, η οποία αφορά το συνολικό ύψος των μηνιαίων εκπομπών CO2 για το σύνολο των σταθμών παραγωγής της ΔΕΗ, δεν είναι συγκρίσιμη με τον τρόπο δημοσιοποίησης με τα αντίστοιχα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την αρμόδια ΓΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και αναρτώνται οι ετήσιες εκπομπές CO2 του προηγούμενου έτους ανά σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΡΑΕ στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας και επαληθευσιμότητας της ακρίβειας της χρέωσης, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Προμήθειας, καλεί τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αναμόρφωση των στοιχείων στην ιστοσελίδα της, σύμφωνα με την οποία θα αναρτώνται οι μηνιαίες εκπομπές CO2 ανά σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε να είναι δυνατή η εκ των υστέρων ετήσια επαλήθευση των τιμών της παραμέτρου, σε σχέση με τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία της Κομισιόν.

Στην επιστολή της ΡΑΕ σημειώνεται ακόμη ότι δίνεται στη ΔΕΗ τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο προσαρμογής (δυο μήνες) εξαιτίας της εξαιρετικής κατάστασης που επικρατεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2Sn4YZM
via IFTTT

ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΑ !!! Η ΕΤΕ "ΧΑΡΙΖΕΙ"¨ΣΤΗΝ BAIN 2,5 ΔΙΣ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ 6.000 ΕΜΠΟΡΙΚΑ+ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ !!!

Η BAIN ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΡΙΞΕ ΚΑΤΑ 30% ΤΗΝ ΗΔΗ ΤΙΜΗ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ(ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ !!!)
Δηλαδή ,βάσει των στοιχείων των παλαιότερων ρεπορτάζ, έδινε γύρω στα 375.000.000€ για να πάρει κόκκινες απαιτήσεις 2,5 δις ευρώ+προσημειωμένα ακίνητα αξίας 1,1 δις ευρώ, τώρα δίνει κατά 30% μικρότερο τίμημα, δηλαδή δίνει γύρω στα 260.000.000€ για να πάρει όπως είπαμε κόκκινες απαιτήσεις 2,5 δις ευρώ+προσημειωμένα ακίνητα αξίας 1,1 δις ευρώ !!! Δίνει εν ολίγοις σωρρευτικά γύρω στο 7% της συνολικής αξίας(κόκκινων δανείων+ακινήτων) !!!

Θυμηθείτε αναλυτικά τα στοιχεία του πακέτου ICON εδώ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2020/02/funds-25-6000-25.html




ΕΤΕ-ICON: 


Προς υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας οδεύουν Εθνική και Bain για το χαρτοφυλάκιο Icon (καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων).

Η τράπεζα αποδέχθηκε την αναθεωρημένη επί τα χείρω προσφορά της Bain, μετά τον χαρακτηρισμό της Covid-19 ως πανδημίας.


Έτσι, θα λάβει μειωμένο (σ.σ. ακούγεται ότι η μείωση είναι της τάξης του 30%) τίμημα τοις μετρητοίς, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε η δεσμευτική προσφοράτης Bain. Τη διαφορά θα μπορέσει να την εισπράξει μελλοντικά, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι ανάκτησης (earn-out scheme).


πηγη


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2xqmc1a
via IFTTT

EKTAKTO: 3 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ...ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ !!!

"ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ"
Αν εννοεί ως νέο πλαίσιο τον Νέο Πτωχευτικό που θα σε κάνει νοικάρη στο σπίτι σου και αυτό θα βαφτιστεί προστασία...καταλαβαίνεις τι έρχεται και ποια θα είναι η προστασία...



O πόλεμος με τον κορωνοϊό θα κρατήσει πολύ, ωστόσο η πολιτεία έχει απλώσει δίχτυ προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, στη συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατείνεται για 3 μήνες. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει, ενώ αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα για την α' κατοικία.

Το πρόγραμμα θα το ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει τριπλάσια περίμετρο, θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

«Στόχος μας να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2xqhdxu
via IFTTT

100.000.000 ΝΕΟΠΤΩΧΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ !!!




Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να πέσουν στη φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιούν οι ειδικοί, σύμφωνα με το Reuters, ζητώντας εργαλεία ταυτοποίησης για να εντοπίσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητες και επενδύσεις που θα επικεντρώνονται στις παραγκουπόλεις.

Πυκνοκατοικημένες πόλεις αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επιδημίας covid-19 και να πληγούν ιδιαίτερα από αυτή καθώς οι άνθρωποι εκεί ζουν συνωστισμένοι, με λίγο ή και καθόλου τρεχούμενο νερό αλλά και αποχετευτικό σύστημα, ενώ το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές, επεσήμαναν ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και άλλοι οργανισμοί.

"Μέσα στις πόλεις πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, τους φτωχούς και τους ευάλωτους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ", τόνισε ο Σάμεχ Ουάχμπα στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Σύμφωνα με την εκτίμησή μας θα υπάρξει πιθανόν αύξηση κατά 100 εκατομμύρια των 'νεόπτωχων' εξαιτίας των απωλειών στις θέσεις εργασίας και στα εισοδήματα", πρόσθεσε ο Ουάχμπα.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι πόλεις θα δουν μείωση από 15% ως 25% στα έσοδά τους από τη φορολογία το επόμενο έτος, γεγονός που θα δυσκολέψει τις αρχές να επενδύσουν στη βελτίωση των συνθηκών στις παραγκουπόλεις.

Εργαλείο ταυτοποίησης της Παγκόσμιας Τράπεζας βοηθά τις πόλεις να εντοπίσουν περιοχές όπου οι τουαλέτες είναι κοινές, υπάρχει μία πηγή τρεχούμενου νερού για την κοινότητα ή όπου η τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης είναι αδύνατη λόγω του συνωστισμού, επεσήμανε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής το εργαλείο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στο Κάιρο, το Μουμπάι και την Κινσάσα.

Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και πόρους δεν φτάνει στις παραγκουπόλεις όπου ζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τόνισε η ακτιβίστρια Σίλα Πατέλ.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/35fUkcz
via IFTTT

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ: ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΔΩΡΕΑΝ, ΠΟΙΕΣ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ & Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΖΙΡΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 200.000.000€ !!!



Τι ισχύει σχετικά με την χρήση μάσκας στις υπόλοιπες χώρες;

Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους κατοίκους και από πότε;
Σε ποιες χώρες υπάρχει πρόστιμο για τους παραβάτες;

Γερμανία

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας (από τις 27 Απρίλη) σε συγκεκριμένους χώρους (μέσα μεταφοράς, σε καταστήματα σε ορισμένες περιοχές και στα σχολεία την ώρα του διαλείμματος). Μια περιοχή στην Thuringia (Jena) ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που εφάρμοσε το μέτρο ήδη από τα τέλη Μάρτη.

Πρόστιμο: από 15€ έως 150€ – αναλόγως το κρατίδιο – στην Bavaria ισχύει ηαυστηρότερη πολιτική (150 ευρώ για τον γενικό πληθυσμό που κυκλοφορεί έξω και έως 5,000 ευρώ για τα καταστήματα στα οποία οι υπάλληλοι δεν φορούν μάσκα) ενώ στο Βερολίνο οι αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν θα κινδυνεύει με πρόστιμο όποιος δεν φορά μάσκα ενώ μοιράζονται δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.

Λουξεμβούργο

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 20 Απρίλη. Μάλιστα διατέθηκαν δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.

Τουρκία

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 7 Απρίλη σε συγκεκριμένους χώρους. Η κυβέρνηση μήνυσε τις εταιρείες που κατασκεύαζαν μάσκες επειδή αύξησαν το κόστος παραγωγής χωρίς λόγο ενώ μοίρασε δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.

Τσεχία

Ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφάρμοσε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους κατοίκους της από τις 18 Μάρτη. Πρόστιμα έως και 360 ευρώ σε όσους δεν κυκλοφορούν έξω με τον σωστό εξοπλισμό.

Επίσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε Σλοβακία (από τις 25 Μάρτη), στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη (από τις 29 Μάρτη) και στην Αυστρία από τις 6 Απρίλη (όπου και μοιράστηκαν δωρεάν μάσκες στους κατοίκους).

Μαρόκο

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 7 Απρίλη με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως όποιος δεν συμμορφώνεται κινδυνεύει με φυλάκιση έως 3 μήνες και 130 δολάρια πρόστιμο.

Πολωνία

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 16 Απρίλη σε όλους τους δημόσιους χώρους(πάρκα, παραλίες, δρόμο, πλατείες, εκκλησίες, καταστήματα).

Αργεντινή

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 14 Απρίλη.

Μπαχρέιν

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και στα καταστήματα για όλους (εργαζομένους & πελάτες) από τις 9 Απρίλη.

Ιταλία

Στην Λομβαρδία και την Τοσκάνη, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις αρχές Απρίλη.

Ιαπωνία

Ενώ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, εν τούτοις προτείνεται η χρήση της και επίσης η κυβέρνηση μοίρασε δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.

ΗΠΑ

Το CDC προτείνει την χρήση μάσκας για τους κατοίκους αλλά χωρίς να είναι υποχρεωτικό.

Ουζμπεκιστάν

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τις 22 Μάρτη. Πρόστιμα για τους παραβάτεςαπό 22 δολάρια (απλή παράβαση) έως 67 δολάρια (σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης).

Ταϊβάν

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την 1η Απρίλη με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου.

Στις περισσότερες ασιατικές χώρες, άλλωστε η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι μια συνήθεια που "έμεινε" ως κατάλοιπο των προηγούμενων επιδημιών (Κίνα,Hong Kong, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη). Μάλιστα σε πολλές από αυτές υπάρχει σύστημα δωρεάν διαμοιρασμού μασκών στους κατοίκους.


Ποιες χώρες έχουν πλαφόν στην τιμή των μασκών;



Στην Κίνα, κατά τον μήνα Γενάρη, στην πρώτη φάση της εξάπλωσης του ιού στην χώρα, είχε επιβληθεί πλαφόν στην τιμή των μασκών (με ένα εύρος τιμών 1 – 4 yuan – περίπου 0.1 έως 0.5 ευρώ το τεμάχιο).

Τον Φλεβάρη επέβαλαν πλαφόν στην τιμή των μασκών οι Φιλιππίνες (0.3 ευρώ) και ηΤαϊβάν (NT$10= 0.3 ευρώ).

Τον Μάρτη του 2020, ακολούθησε η Ν. Κορέα (KW 1,500 = 1,14 ευρώ), η Ινδία αναπροσάρμοσε το πλαφόν στις μάσκες (Rs 10 = 0.12 ευρώ) και επιβλήθηκε πλαφόν και στην Κύπρο (0.20 ευρώ ανά τεμάχιο).

Τον Απρίλη, σειρά έχει η Μαλαισία (RM 1.50 = 0.3 ευρώ) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου στο Ντουμπάι το πλαφόν ανά τεμάχιο είναι 0.5 ευρώ.

Τέλος, η Ισπανία αποφάσισε να επιβάλλει πλαφόν σε ένα πλήθος προϊόντων μεταξύ των οποίων και οι μάσκες (0.96 ευρώ ανά τεμάχιο) ενώ αντίστοιχη πολιτική ακολουθήθηκε και στην Ιταλία με το πλαφόν να διαμορφώνεται στα 0.50 ευρώ.

ΠΗΓΗ
JODI GRAPHICS (1), (2)


Τζίρο 220 εκατ. προσδοκά η ελληνική αγορά μάσκας

Στα 800.000 τεμάχια και άνω την ημέρα υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει η ημερήσια παραγωγή χειρουργικών μασκών από τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των πλαστικών αλλά και της υγείας, προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση λόγω πανδημίας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα που κατέχουν για την υποστήριξη του εν λόγω εγχειρήματος.

Στη συγκεκριμένη επιχειρηματική αλυσίδα προστίθενται η χονδρική διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς και η λιανική του κλάδου της υγείας, αλλά και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως τονίζεται από τα στελέχη του χώρου της παραγωγής.

Πρόκειται για μία υπό διαμόρφωση αγορά σημαντικής αξίας, με τους πρώτους υπολογισμούς να αναφέρουν ότι μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ ετησίως σε τιμές λιανικής, δεδομένου ότι η τιμή της κάθε μάσκας στο ράφι εκτιμάται βάσει παραγόντων της αγοράς μεταξύ 0,80 και 1 ευρώ. Το κόστος απόκτησης των μασκών από τους πολίτες και τις οικογένειες εξαρτάται φυσικά από τη χρήση που επιβάλλουν οι συνθήκες.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/3aRVE6o
via IFTTT

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ: "ΖΟΥΜΕ Σ΄ ΕΝΑ "MATRIX, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ" !!!


Ας θυμηθούμε μια προ μερικών ετών συνέντευξη του Επίκουρου καθηγητή Αστροφυσικής, Μάνου Δανέζη:


Επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον Τύπο, εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες, διαθέτει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο βιβλίων Φυσικής, Αστροφυσικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών αλλά και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια οι ρηξικέλευθες απόψεις του γίνανε γνωστότερες από τις τηλεοπτικές σειρές «Το Σύμπαν που αγάπησα» και «Έτσι βλέπω τον κόσμο» στην ΕΤ3, όπου υπήρξε (μαζί με τον Δρ Ε. Θεοδοσίου) παρουσιαστής και επιστημονικός υπεύθυνος. Παρακολουθώντας τον, δεν ξέρω να σας πω αν είναι «ταπεινο-εκκεντρικός», «φευγάτος», ή και υπερ-ευφυής ως επιστήμονας αλλά σίγουρα βαδίζει στον δικό του ρυθμό, προσπαθώντας να μας αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Ο λόγος για τον Μάνο Δανέζη.


Κύριε Δανέζη πιστεύετε ότι ο δυτικός κόσμος καταρρέει;

Σήμερα, όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, οι δυτικές κοινωνίες διέρχονται μια περίοδο δραματικά αυξανόμενης κρίσης, η οποία συν τω χρόνω αποσαθρώνει τις παγκόσμιες κοινωνικές δομές. Ως παράδειγμα αναφέρουμε τη διεθνή οικονομική κατάρρευση που βιώνουμε σήμερα. Όπως είναι φανερό η οικονομική κρίση δεν είναι το αίτιο, αλλά το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης αξιών και ιδεών. Πίσω από την καταρρέουσα οικονομική δομή, σε κοινωνικό και ηθικό επίπεδο, βρίσκεται ένας καταρρέον πολιτισμός και ομάδες ανθρώπων που την υπηρετούν. Χαρακτηριστικό φαινόμενο αυτής της κατάρρευσης είναι η εγκατάλειψη των αρχών της συλλογικότητας, της κοινωνικότητας και του κοινοτικού πνεύματος, δηλαδή των βασικών στοιχείων δόμησης του πολιτισμού μας.

Η συλλογικότητα έχει αντικατασταθεί από την ιδιώτευση, την υποκειμενικότητα, την ατομικότητα και τον εγωκεντρισμό. Με τον τρόπο αυτό η κοινωνία χάνει τη συνοχή της και αυτοδιαλύεται σε ένα σύνολο συγκρουόμενων ατόμων. Το εγώ αντικαθιστά το εμείς. Το είμαι αντικαθίσταται από το έχω. Με τον τρόπο αυτό ο δυτικός πολιτισμός από κοινωνικός, μετατρέπεται σε εξατομικευμένο, υστερόβουλο, ωφελιμιστικό και συν τω χρόνω φθείρεται, διαφθείρεται, και καταρρέει.

Δυστυχώς, η ιστορία διδάσκει ότι όλοι οι πολιτισμοί του παρελθόντος κατέρρευσαν, μέσα σε τραγικές ωδίνες, χωρίς οι διεφθαρμένες κοινωνικές δομές να το αντιλαμβάνονται και χωρίς να είναι έτοιμες να τους αντικαταστήσουν με κάτι καλύτερο

Την πολιτισμικά μεταβατική περίοδο που διανύουμε, ελπίδα και προσπάθειά μας πρέπει να είναι η δημιουργία όλων των αναγκαίων συνθηκών προκειμένου η ιστορία να μην επαναληφθεί και η πολιτισμική μετάβαση, η οποία είναι ήδη δρομολογημένη, να γίνει ομαλά χωρίς τις τραυματικές εμπειρίες άλλων ιστορικών περιόδων.

Όπως διαπιστώνετε, ένα πολιτισμικό ρεύμα εκφράζει βασικά την εκάστοτε προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει και να ελέγξει τους φόβους του. Τι φοβόμαστε σήμερα και πως μπορούμε να το ξεπεράσουμε;
Ένα βασικό και επιτακτικό ανθρώπινο συναίσθημα είναι ο «φόβος», ο οποίος δημιουργείται από την έννοια της «ανάγκης». Σκοπός και αίτιο της ανάπτυξης ενός πολιτισμικού ρεύματος είναι η προσπάθεια μιας κοινωνίας να ξεπεράσει και να ελέγξει συλλογικά τρεις βασικές ομάδες φόβων, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση σχέση και συνάρτηση με τριών ειδών πραγματικά και πρακτικά γεγονότα. Ο πρώτος φόβος είναι ο φόβος της φυσικής ανθρώπινης επιβίωσης, ο δεύτερος είναι ο φόβος της βίαιης δράσης του φυσικού περιβάλλοντος και τέλος ο μεταφυσικός φόβος, δηλαδή ο φόβος που προκαλούν κάποια γεγονότα τα οποία ξεφεύγουν από το πλαίσιο μιας λογικής ερμηνείας, η οποία θα είχε τη βάση της στην εμπειρία των ανθρώπινων αισθήσεων, όπως ο θάνατος.

Προκειμένου ο άνθρωπος να κατασιγάσει αυτές τις τρεις ομάδες φόβων δημιούργησε αντίστοιχα, τα «κοινωνικά συστήματα» από τα οποία προήλθαν τα «πολιτικά συστήματα», την «επιστήμη» η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μετασχηματίζεται σε «τεχνολογία». και τέλος τη «θεολογία», η οποία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία της έννοιας της «θρησκείας». Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν οι βασικοί τρεις πυλώνες ενός πολιτισμικού ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτών των τριών πολιτισμικών πυλώνων αναπτύσσονται ανθρώπινες διοικητικές δομές οι οποίες, όλες μαζί, αποτελούν αυτό το οποίο ονομάζουμε «κοσμική εξουσία». Όπως γίνεται φανερό, αυτό που οδηγεί σε κατάρρευση έναν πολιτισμό δεν είναι η φιλοσοφική βάση τους, αλλά οι φιλοδοξίες, ο δογματισμός και η διαφθορά, των ανθρώπων που συγκροτούν τις διοικητικές δομές τους.

Όμως, όταν οι διοικητικές δομές των πολιτισμικών πυλώνων διαφθαρούν, οι πολιτισμικοί πυλώνες και ο πολιτισμός γενικότερα καταρρέουν, αφήνοντας τους ανθρώπινους φόβους να γιγαντωθούν εκ νέου. Τότε δημιουργείται η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος το οποίο θα πρέπει να είναι ικανό να κατασιγάσει τους νέους ανθρώπινους φόβους.

Όμως μια κοινωνία που κυριαρχείται από υπέρμετρους φόβους, είναι μια υποταγμένη κοινωνία, ανίκανη να αντιδράσει λογικά και ήρεμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Μια φοβισμένη κοινωνία κυριαρχείται από την αίσθηση του πανικού, της οργής, της ανεξέλεγκτης βίας. Μια φοβισμένη κοινωνία είναι μια εύκολα χειραγωγούμενη κοινωνία. Το γιγάντωμα των αναγκών και των φόβων μας, μας στερεί το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την ελευθερία μας.

Σήμερα πλέον κατανοούμε γιατί ο δυτικός πολιτισμός, μας δημιούργησε έναν καταιγισμό πλαστών και άχρηστων αναγκών. Όχι για να μας κάνει πιο ευχάριστη τη ζωή. αλλά επειδή αυξάνοντας τις ανάγκες μας, γιγάντωνε πλαστά τους φόβους μας. Μας έκανε υποταγμένους και εύκολα χειραγωγούμενους

Ας αντιδράσουμε από σήμερα. Ας ελαχιστοποιήσουμε τους φόβους μας ελαχιστοποιώντας τις πλαστές ανάγκες μας, αντικαθιστώντας τις έννοιες του «αμοιβαίου συμφέροντος» και της περιστασιακής «ελεημοσύνης» με το μόνιμο αίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης

Η αλλαγή της πολιτισμικής συγκρότησης θα επιτευχθεί ειρηνικά και αναίμακτα, αν και όταν αντιληφθούμε την αναγκαιότητα μιας εσωτερικής μας αναμόρφωσης. Η πνευματική και συνειδησιακή συγκρότηση των πολιτών καθορίζει την ποιότητα της Πολιτείας και η ποιότητα της Πολιτείας, τον πολιτισμό που αυτή θα συγκροτήσει.

Η μεγάλη πολιτισμική αλλαγή θα αρχίσει να γίνεται μια ειρηνική πραγματικότητα μόνο όταν κάνουμε την αγωνία μας, τον δικαιολογημένο κοινωνικό θυμό μας και το αίσθημα της εκδίκησης, αξιοπρέπεια, δουλειά, γνώση, υπευθυνότητα, συλλογικότητα.

Μιλάτε για μια επιστημονική επανάσταση συνδεδεμένη με ένα καινούργιο πολιτισμικό ρεύμα, το οποίο μπορεί να αλλάξει το σύγχρονο κόσμο. Τι «ευαγγελίζεται» το ρεύμα αυτό και που συνίσταται η νεωτερικότητά του, το καινούργιο;

Ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι το με ποιόν τρόπο επιδρά το περιεχόμενο της επιστημονικής σκέψης στις δομές ενός πολιτισμικού ρεύματος;

Αρχικά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι θετικές επιστήμες και σε προέκταση ο πυλώνας της επιστήμης, δεν θεμελιώνονται πάνω σε πειραματικά αποδεδειγμένες έννοιες, όπως αφήνουμε πολλές φορές να εννοηθεί

Οι βάσεις των θετικών επιστημών είναι οι έννοιες της «ύλης», του «χρόνου», και του «χώρου». Όμως οι έννοιες αυτές, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι ούτε χειροπιαστές ούτε αντικειμενικά προσδιορισμένες αλλά, φιλοσοφικά κατηγορούμενα προσδιοριζόμενα με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικές εποχές από διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το πολύ σημαντικό όμως είναι ότι, οι έννοιες αυτές δεν αποτελούν τη βάση μόνο του πυλώνα της επιστήμης ενός πολιτισμικού ρεύματος αλλά και των άλλων δύο πυλώνων του, εκείνων της θρησκευτικότητας και της κοινωνικής φιλοσοφίας.

Επακόλουθο αυτού του γεγονότος είναι ότι, αν ανατραπεί το εννοιολογικό περιεχόμενο των εννοιών της «ύλης», του «χρόνου» και του «χώρου» καταρρέει ολόκληρο το πολιτισμικό οικοδόμημα μιας κοινωνίας. Η ανατροπή αυτή είναι προνόμιο των θετικών επιστημών και έχει επιτευχθεί από την σύγχρονη επιστημονική σκέψη. Ως εκ τούτου, η ανατροπή και η αλλαγή του δυτικού πολιτισμικού ρεύματος είναι ζήτημα χρόνου.

Η μεγάλη αυτή επιστημονική επανάσταση, που θα σχηματοποιήσει σε νέες βάσεις τις κοινωνικές διοικητικές δομές, στηρίζεται σε δύο νέες βασικές αλήθειες, επιστημονικά τεκμηριωμένες τόσο θεωρητικά όσο και πειραματικά.

Η πρώτη αλήθεια αναφέρεται στην αποκάλυψη του τι είναι στην ουσία αυτό το οποίο ονομάζουμε αντικειμενική πραγματικότητα και σε προέκταση, τι είναι αυτό το οποίο ονομάζουμε ύλη η οποία αποτελεί το θεό του καταρρέοντος πολιτισμικού ρεύματος, στον βωμό της οποίας αλλά και των παραγώγων της, πολλές φορές θυσιάζουμε ακόμα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η σύγχρονη επιστημονική σκέψη, μέσω της πειραματικής διαδικασίας, γνωρίζει πλέον ότι η αισθητή υλική πραγματικότητα αποτελεί μια ψευδαίσθηση της ανθρώπινης φυσιολογίας, η οποία δημιουργείται μέσα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου με την βοήθεια των αισθητηρίων οργάνων μας. Η υλική πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα matrix.

Σύμφωνα με την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας η υλική συμπαντική πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η προβολή (το είδωλο, το καθρέφτισμα) όσων υπάρχουν στο πραγματικό τετραδιάστατο μη Ευκλείδειο και αθέατο Σύμπαν πάνω σε έναν ψεύτικο τρισδιάστατο και Ευκλείδειο χώρο που φτιάχνουν πλαστά οι αισθήσεις μας». Τον χώρο αυτό η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας ονομάζει χώρο Minkowski

Η δεύτερη επιστημονική αλήθεια στην οποία θα στηριχθεί το νέο πολιτισμικό ρεύμα είναι ή έννοια της ολικότητας. Το Σύμπαν της σύγχρονης επιστήμης είναι ένα ενιαίο σύστημα το οποίο δεν μερίζεται, ούτε αποτελείται από μέρη. Η αίσθηση των εξατομικευμένων αντικειμένων και μορφών δεν αποτελεί παρά μια νέα πλάνη η οποία στηρίζεται σε μια ιδιομορφία, βασικά, της όρασής μας αλλά γενικότερα της εγκεφαλικής μας συγκρότησης.

Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα μέσα στο Σύμπαν είναι Ένα. Μια απέραντη ενιαία, και αδιαίρετη ενότητα. Μέσα σε αυτή την ενότητα χάνεται η έννοια της εξατομίκευσης της προσωπικής ύπαρξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ευτυχή το μέρος, αν πάσχει το όλον

Η ευτυχία των μερών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ευτυχίας του συνόλου. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί σε μια κοινωνική φιλοσοφία του «εμείς» και του «είμαι» καταργώντας την κοινωνική φιλοσοφία του «εγώ» και του «έχω».

Συγχρόνως, το θεώρημα δράσης αντίδρασης μας διδάσκει ότι, μέσα σε ένα ενιαία και αδιάσπαστη συμπαντική ουσία, κάθε κακή δράση μας πάνω στο μέρος, δημιουργεί την ενστικτώδη αντίδραση του συνόλου πάνω σε μας. Με λίγα λόγια ότι κάνουμε το εισπράττουμε πολλαπλάσια από κάθε γωνιά της συμπαντικής ενότητας.

Τέλος η έννοια της συμπαντικής αδιαίρετης ενότητας δημιουργεί μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση εφόσον, η φύση είναι ένα μέρος του όλου και κάθε δράση μας εναντίον της σημαίνει δράση ολόκληρης της δημιουργίας εναντίον μας.

Δηλαδή λέτε πως ο,τιδήποτε αντιλαμβανόμαστε γύρω μας είναι ψευδές; Είναι matrix; Ό,τι μάθαμε είναι λάθος;

Ότι μάθαμε μέχρι σήμερα μας βοήθησε να δημιουργήσουμε όλα όσα χρειάζονταν για να αναπτύξουμε τον σημερινό δυτικό πολιτισμό. Δεν ήταν λάθος αλλά περιορισμοί της αλήθειας μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φυσιολογίας και δογματικής.

Όπως ανέφερε και ο Δημόκριτος: «Yπάρχουν δύο είδη γνώσης, η μία μέσω των αισθήσεων και η άλλη μέσω της διάνοιας. Από αυτές, εκείνη που αποκτάται μέσω της διάνοιας την αποκαλεί γνήσια, αποδίδοντάς της αξιοπιστία για την εκφορά σωστής κρίσης, ενώ εκείνη που αποκτάται μέσω των αισθήσεων την ονομάζει νόθα, μην αναγνωρίζοντάς της το αλάθητο για τη διάγνωση του αληθινού. Λέγει κατά λέξη, «υπάρχουν δύο μορφές γνώσεις, μία γνήσια και μία νόθα. Στη νόθα ανήκουν όλα τα παρακάτω, η όραση, η ακοή, η οσμή, η γεύση, η αφή. Η άλλη μορφή γνώσης είναι γνήσια, που είναι ξέχωρη από αυτή».

Η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη γνώση που αποκτάται μέσω της διάνοιας και πάνω σε αυτήν δομεί το Νέο Πολιτισμικό Ρεύμα.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, η επίδραση όλων των σύγχρονων επιστημονικών θεωριών στη νέα δομική συγκρότηση των δυτικών κοινωνιών;

Μια κοινωνία, η οποία έχει συνειδητοποιήσει τους προηγούμενους φυσικούς κανόνες, αναγνωρίζει ως βασική αξία της την «ελευθερία» στo πλαίσιo της ενότητας. Μέσο κατάκτησης της ελευθερίας αποτελεί η πνευματικότητα.

Αποτέλεσμα της προηγούμενης διαπίστωσης είναι ότι πρώτη και βασική επιδίωξη του ανθρώπου πρέπει να είναι η διασφάλιση και επέκταση της πνευματικότητάς του. Αυτό όμως που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το πνεύμα δεν αποτελεί ένα ανεξάρτητο φιλοσοφικό κατηγόρημα, αλλά μια άλλη έκφραση της έννοιας της ελευθερίας.

Πνευματικός άνθρωπος είναι ο ελεύθερος και κοινωνικοποιημένος άνθρωπος. Πνευματικότητα δεν σημαίνει εξαΰλωση αλλά απελευθέρωση

Η επιστήμη δίνει τα όπλα προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν νέο ουμανιστικό πολιτισμό. Όμως οι κοινωνικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί προς μια στρεβλή κατεύθυνση Ως εκ τούτου δεν υπάρχει παρά μόνο μια διέξοδος από την κρίση, η συνειδητοποίηση της ανάγκης μιας εσωτερικής προσωπικής μας αναμόρφωσης, Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα την αναμόρφωση των καθιερωμένων θεσμών και μακροπρόθεσμα την κατάρρευση της σημερινής οικονομίστικης λογικής και την ανάπτυξη ενός νέου Ουμανιστικού Πολιτισμού.

Έτσι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι, η επανάσταση η οποία ήδη συντελείται στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της οικογενειακής ζωής, τις σχέσεις των δύο φύλων, του τομέα της επικοινωνίας, θα έχει ως αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα, μια πολιτική και πολιτιστική έκρηξη, για την οποία πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι. Η προετοιμασία όμως αυτή δεν είναι εύκολη εφόσον προσκρούει σε μια στρεβλά και εγωιστικά αναπτυγμένη αίσθηση του «δημόσιου και οικονομικού συμφέροντος»

Παρόλα αυτά, όσο δύσκολο και αν είναι, το πρώτο βήμα του Νέου Πολιτισμικού Ρεύματος πρέπει να γίνει τώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν, να αντικατασταθεί ο πολιτισμός του Homo Sapiens, του σοφού ανθρώπου των πολέμων του αίματος και των καταστροφών, από τον ουμανιστικό πολιτισμό του Homo Universalis, του Συμπαντικού ανθρώπου, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις ή διαπιστώσεις παραμένουν στο περιθώριο του εκπαιδευτικού συστήματος και γιατί;

Είναι θέμα των δυτικών «εκπαιδευτικών συστημάτων». Τα συστήματα αυτά προωθούν μόνο τις γνώσεις που αποβλέπουν στην θεοποίηση της ύλης και της ατομικότητας, ως παραγόντων της οικονομικής ανάπτυξης. Η λογική των εκπαιδευτικών αυτών συστημάτων θεωρεί, αλλά δεν ομολογεί, ότι η οικονομική ευμάρεια είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί στην ευτυχία της κοινωνίας και του ανθρώπου.

Όλα είναι ένα, όλα είναι τώρα;

Όπως αναφέρει ο Αϊνστάιν: «Για εμάς τους ορκισμένους φυσικούς η διάκριση ανάμεσα στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον είναι μόνο μια ψευδαίσθηση ακόμα και αν είναι τόσο επίμονη»

Η έννοια του «χρόνου» στη σύγχρονη Φυσική τροποποιείται ριζικά έτσι ώστε, έννοιες όπως αυτές του «παρόντος», του «μέλλοντος» και του «παρελθόντος» δεν έχουν πλέον επιστημονικό νόημα. Ομοίως, δεν έχουν νόημα έννοιες όπως αυτές, του «εδώ» και του «εκεί», του «πάνω» ή του «κάτω». Στο Σύμπαν της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας το «εδώ» είναι «παντού» και το «τώρα» ταυτίζεται με το «χθες» και το «αύριο».

Υπάρχουν άλλοι επιστήμονες ή φιλόσοφοι εντός ή εκτός Ελλάδας με τους οποίους συμφωνείτε στην αναγκαιότητα του νέου αυτού πολιτισμικού ρεύματος;

Όπως πλέον διαφαίνεται, το μηχανιστικό και υλιστικό κοσμοείδωλο, που θεμελιώθηκε κατά τον 16ο-17ο αιώνα, έχει σχεδόν κλείσει τον ιστορικό του κύκλο αφήνοντας πίσω του τα συντρίμμια ενός καταρρέοντος δυτικού πολιτισμού σε κοινωνικό, οικονομικό και θεολογικό επίπεδο.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δυτικού πολιτισμικού ρεύματος είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Το πρόβλημα όμως είναι η αναζήτηση των αξιακών και ηθικών βάσεων της ανάπτυξης του νέου αυτού ανθρωπιστικού πολιτισμικού ρεύματος

Την ανάγκη αυτή έχουν επισημάνει, προτείνοντας λύσεις, μεγάλοι διανοητές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους Τόφλερ, Μαρκούζε και Νέγκρι.

Εκτός αυτών όμως, τόσο η διάσημη Λέσχη της Ρώμης, όσο και η Ομάδα Φουτουριστών στο Stanford Research Institute, μελετώντας τα πολύ επικίνδυνα μελλοντικά προβλήματα της ανθρωπότητας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα κοσμοθεωρία και οι τεχνολογίες που αυτή υποστηρίζει, έχουν μεν δημιουργήσει τεράστια οφέλη σε ένα επίπεδο, αλλά συγχρόνως είναι απαρχαιωμένες και υπεύθυνες για τη δημιουργία του παγκόσμιου μεγάλου προβλήματος. Οι συγγραφείς αυτών των μελετών διατύπωσαν μια πρότασή εξόδου από την κρίση που δεν είχε να κάνει με την οικονομία, την τεχνολογία ή την πολιτική. Περισσότερο εξαρτιόταν από την επανάκτηση αυτού που ο Άλντους Χάξλεϊ όρισε ως προαιώνια φιλοσοφία: Μια κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εαυτού μας και του κόσμου που βρίσκεται στη ρίζα κάθε μεγάλου κοινωνικού, θρησκευτικού ή φιλοσοφικού κινήματος.

Όπως επισημαίνουν οι διανοητές Hugh Kearney, Βuckminster Fullet, John Strohmeier και Peter Westbrook, οι βάσεις μιας νέας πολιτισμικής συγκρότησης απορρέει μόνο μέσα από ένα σύστημα σκέψης, το οποίο πήγασε από την αρχαία Ελληνική διανόηση.

Ποιος όμως τους άκουσε και ποιος τους ακούει ακόμα και σήμερα;

Πέρα από την ακαδημαϊκή σας δράση πως αλλιώς οργανώνεστε και προωθείτε τις ιδέες σας;

Οι ιδέες δεν έχουν ατομική, αλλά συλλογική πατρότητα, ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προωθούνται συγκεκριμένα από κάποιον. Η γνώση της αλήθειας των όντων δεν αποτελεί κτήση κανενός. Όλοι μας αποτελούμε μετόχους της συμπαντικής γνώσης στο επίπεδο των δυνατοτήτων μας. Η γνώση είναι δύναμη και η συνολική δύναμη του σύμπαντος μερίζεται στους ανθρώπους δίχως να διαμερίζεται και δεν αποτελεί αποκλειστικό κτήμα κανενός.

Η σχέση της γνώσης με τον άνθρωπο είναι ερωτική και όπως αναφέρει και ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Μπέγζος: «Η κτητική γνώση μένει ανέραστη, αλλά η μετοχική γνώση γίνεται ερωτική πράξη. Η αλήθεια δεν είναι καρπός στεγνού λογισμού των φυσικομαθηματικών επιστημών και στυγνού υπολογισμού κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, αλλά αποτελεί γέννημα θρέμμα του ερωτικού λόγου. Μόνο στον έρωτα ενώνεται η ζωή με τη σκέψη, η γνώση με την πράξη, η θεωρία με την εφαρμογή. Και μόνο σε ένα τέτοιο ορίζοντα σχεσιακού, υπαρξιακού διαλόγου, συμβιωτικού και ερωτικού λόγου βρίσκει η ζωή το νόημα της, παίρνει ξανά πάλι σημασία και αποκτά όντως αξία».

πηγη-περισσότερα στο


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2xjUwuD
via IFTTT

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 7 ΕΩΣ 10 ΔΙΣ ΝΕΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!




from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2YiOCoJ
via IFTTT

ΕΝΑΝ, ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΟ, ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html





Έρχεται νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία για τους κορωνό-πληκτους ;;;

Στην παράταση της προθεσμίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας συμφώνησαν, χθες αργά το βράδυ, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κυβέρνηση και Θεσμοί.

Σήμερα μάλιστα δεν αποκλείεται από το βήμα της Βουλής να ανακοινώσει την παράταση ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, χθες οι θεσμοί συμφώνησαν τελικά σε παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μόλις ενός μήνα.


Απόφαση που προκάλεσε αμέσως την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης η οποία αντιπροτείνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως όλα δείχνουν, έστω και στο παρά πέντε, η παράταση που θα δοθεί δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» στους δύο μήνες για όλους τους δανειολήπτες.

Παράλληλα οι δανειστές ζήτησαν να δημιουργηθεί, άμεσα, ένα νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

πηγη

Τι έγραφε νωρίτερα το πρωί το enikos.gr :


Πρώτη κατοικία: Στον Μητσοτάκη ο φάκελος των διαπραγματεύσεων

Πολύωρες και αλλεπάλληλες ήταν οι τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο για το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία με τους θεσμούς. Ο φάκελος βρίσκεται από αργά το βράδυ της Τετάρτης στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αν και οι ξένοι είναι θετικοί με το νέο σχήμα (επιδότηση δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από κορονοϊό), δεν συμφωνούν σε παράταση μέχρι να στηθεί νομοτεχνικά το νέο σχήμα.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους διαβεβαιώνουν σύμφωνα με το ant1news.gr ότι ακόμα κι αν εκπνεύσει την Πέμπτη το πλαίσιο προστασίας, δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς μέσα σε αυτήν τη συγκυρία.



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2xoCl7e
via IFTTT

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΣΡΟΣ ΚΑΝ: ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ & ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ !!!



Προβλέπει πολλαπλά σοκ τα οποία κάνουν την παρούσα κατάσταση τόσο διαφορετική και τόσο επικίνδυνη


Τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού καθώς και τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της αναλύει μεταξύ άλλων ο Ντομινίκ Στρος Καν, καταγγέλλοντας τα ελαττώματα στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας και προειδοποιώντας για μια ευρείας κλίμακας μεταναστευτική κρίση.


Σ' ένα εμβριθές, εκτενέστατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Politique Internationale ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σημειώνει ότι η κρίση που βιώνουμε τώρα είναι πολύ διαφορετική από προηγούμενες πανδημίες, όπως εκείνη της Μαύρης Πανώλης του 1348 μ.Χ. ή της λεγόμενης Ισπανικής Γρίπης του 1918-1919 λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της ευχέρειας των μετακινήσεων. Κι είναι μεταξύ άλλων διαφορετική και λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε τεράστιες περιοχές του πλανήτη λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του κορωνοϊού καθώς «η "αξία" της ανθρώπινης ζωής έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα στο συλλογικό υποσυνείδητο των πλουσιότερων χωρών».

Σοκ στην προσφορά και τη ζήτηση

Όπως σημειώνει ο Ντομινίκ Στρος Καν η οικονομική κρίση που πυροδοτεί αυτή η πανδημία είναι διαφορετική από άλλες που έχει γνωρίσει ο πλανήτης, επειδή προκαλεί ταυτόχρονα σοκ τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση: «Δύσκολα θα αποφύγουμε τις εργασιακές συνέπειες του σοκ στην προσφορά, που προκύπτει από τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εξ' ορισμού αποδείχθηκαν απαραίτητα από υγειονομικής άποψης. Με ένα μέρος του εργατικού δυναμικού περιορισμένο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα η πτώση της παραγωγής είναι αναπόφευκτη. Ορισμένες εταιρείες θα συρρικνωθούν, άλλες θα κλείσουν. Οι θέσεις εργασίας εκεί θα χαθούν αναμφίβολα για αρκετά μεγάλο διάστημα. Είναι αυτό που συμβαίνει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, που όμως επηρεάζουν συνήθως μόνον ένα μέρος της οικονομίας. Κι η προσφυγή σε "προσωρινές κρατικοποιήσεις" (…) μπορεί να σώσει ορισμένες, αλλά όχι όλες τις επιχειρήσεις. 

Το σοκ στη ζήτηση οφείλεται προφανώς σε αρκετούς σωρευτικούς λόγους. Τα έσοδα μιας μερίδας του πληθυσμού, που συρρικνώνονται, η μη ουσιώδους σημασίας κατανάλωση που αναβάλλεται, οι αγορές που καθίστανται αδύνατες λόγω των περιοριστικών μέτρων, έτσι η ζήτηση αποδυναμώνεται και πάλι. Είναι ο γνωστός κύκλος της ύφεσης.

Σ' αυτό προστίθεται και η απίσχνανση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Σε μια κλασική ύφεση, η πιο σοφή διαχείριση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι να περιμένουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, εάν κάποιος δεν αναγκάζεται να πουλήσει για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Εδώ, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι όπως πριν.

Ορισμένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα μειωθούν στο μηδέν, επειδή οι εταιρείες που εκπροσωπούν, θα κλείσουν σε μεγαλύτερες αναλογίες απ' ό, τι σε προηγούμενες κρίσεις. Αυτή η απίσχνανση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων υποδηλώνει μια προληπτική συμπεριφορά, που μειώνει περαιτέρω τη συνολική ζήτηση. Αυτός ο "κίνδυνος καταστροφής" ορισμένων αποταμιευτών είχε εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Μεγάλη Ύφεση και τώρα επέστρεψε. Κι είναι αυτός ο συγχρονισμός των σοκ στην προσφορά και τη ζήτηση που καθιστά την παρούσα κατάσταση τόσο διαφορετική και τόσο επικίνδυνη», σημειώνει.


Η κατάρρευση στις εξαρτώμενες από τις πρώτες ύλες και τον τουρισμό οικονομίες


Ο Ντομινίκ Στρος Καν κρίνει ότι η πρώτη συνέπεια της κρίσης του φονικού κορωνοϊού θα είναι μια οικονομική κατάρρευση των χωρών που εξαρτώνται οικονομικά από τις εξαγωγές πρώτων υλών ή την τουριστική βιομηχανία: «Ένας ορισμένος αριθμός εξαγωγέων πρώτων υλών και σε πρώτο πλάνο των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών εισέρχονται στην κρίση με ανεπαρκή επίπεδα αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος. Η τιμή του βαρελιού έχει πέσει κι εκείνες του χαλκού, του κακάο και του φοινικέλαιου κατέρρευσαν από την αρχή της χρονιάς. Για τις χώρες που επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από εμβάσματα από το εξωτερικό, το 2020 μπορεί να φέρει σημαντική συρρίκνωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Όσο για τους τουριστικούς προορισμούς, θα πρέπει να επιβιώσουν μια σχεδόν ολική παύση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο μέρος του έτους.

Αυτή η οικονομική κάμψη απειλεί να ξαναβυθίσει εκατομμύρια άτομα της "αναδυόμενης μεσαίας τάξης" στην ακραία φτώχεια. Περισσότερη φτώχεια, ωστόσο, σημαίνει και περισσότερους θανάτους. Οι πληθυσμοί στις αφρικανικές χώρες είναι νεότεροι, αλλά και πιο εύθραυστοι με τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά υποσιτισμού, μολύνσεων από HIV ή ακόμη και φυματίωσης, κάτι που μπορεί να καταστήσει ακόμη φονικότερο τον κορωνοϊό. 

Επιπρόσθετα, εκεί που τα ανεπτυγμένα κράτη μπορούν να υιοθετήσουν δραστικά περιοριστικά μέτρα, συχνά αυτό είναι αδύνατο σε πυκνοκατοικημένες αστικές παραγκουπόλεις, όπου είναι δυσχερής η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και όπου δεν οι κάτοικοι δεν έχουν την πολυτέλεια να σταματήσουν να εργάζονται ή να πηγαίνουν στην αγορά για να αγοράσουν τρόφιμα. Η εμπειρία από τον Ebola έχει δείξει ότι το κλείσιμο των σχολείων – στο οποίο προχώρησαν 180 χώρες του πλανήτη – συχνά καταλήγει σε οριστική εγκατάλειψή τους από μαθητές, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και την εκπαίδευση χαμένη για μια γενιά μαθητών».


Θα πυροδοτήσει νέα μεταναστευτική κρίση η πανδημία της Covid-19;

Γι' αυτούς τους λόγους ο Στρος Καν αναμένει μια νέα, μεγάλη μεταναστευτική κρίση ως συνέπεια της πανδημίας του φονικού κορωνοϊού. «Πριν την τρέχουσα κρίση», γράφει, «η Ευρώπη ήδη αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση της ροής ορισμένων εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που συνωστίζονταν στις πύλες της. Τι θα γίνει όταν, ωθούμενοι από την κατάρρευση των οικονομιών στις πατρίδες τους, υπάρξουν εκατομμύρια που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν διά της βίας;

Ακόμη κι αν αυτό το σενάριο φαίνεται απόμακρο σε σχέση με την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση, ακόμη κι αν η κοινή γνώμη έχει άλλες ανησυχίες να ασχοληθεί, είναι καθήκον των κρατούντων να προβλέπουν κρίσεις που θα έλθουν μετά την κρίση. Και για τους Ευρωπαίους είναι απόλυτη αναγκαιότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επεκτείνουν την αποτελεσματικότητα των νομισματικών μέτρων που λαμβάνουν προς ίδιον όφελος στις αναδυόμενες χώρες, αρχής γενομένης από την Αφρική.»

Ο Ντομινίκ Στρος Καν παραθέτει στην ανάλυσή του ένα φάσμα λύσεων για την αντιμετώπιση του οικονομικού σεισμού που πυροδοτεί η υγειονομική κρίση του φονικού κορωνοϊού, όπως «η ελάφρυνση χρέους για τις χώρες με χαμηλές προσόδους και τη μαζική έκδοση Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων [ ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των κρατών-μελών του] (που) επιβάλλονται στην παρούσα συγκυρία για να συμβάλουν στην αποτροπή μιας οικονομικής καταστροφής».

Ο κατακερματισμός της παγκοσμιοποίησης

Παράλληλα διαπιστώνει ότι είμαστε μάρτυρες «ενός οργανωμένου κώματος και μιας αιφνίδιας, αλλά αναμφίβολα διαρκούς αποσύνθεσης των τροφοδοτικών αλυσίδων", που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα. Οι δράσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων «μόνον έμμεσα θα επηρεάσει τις αναδυόμενες οικονομίες», λέει.

Και καταλήγει: «Είναι λογικό, λοιπόν, να αναμένουμε έναν κατακερματισμό της παγκοσμιοποίησης κι αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, αν γνωρίζει πώς να την αδράξει (…) Για να μπορέσει να ξαναμοιραστεί η τράπουλα θα πρέπει o κίνδυνος της πανδημίας να διαποτίσει βαθιά, αλλά πάνω απ' όλα με διάρκεια την παγκόσμια συλλογική ευαισθησία. Η πολεμική μεταφορά, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, βρίσκει την εφαρμογή της μόνον σε περιόδους κινητοποίησης. Αντιμέτωποι με μια τέτοια δομική και ταυτόχρονα παγκόσμια απειλή είναι πιθανό να γινόμαστε μάρτυρες μιας βαθιάς αλλαγής των συλλογικών προτιμήσεων. Η πρώτη πιθανή εξέλιξη των συλλογικών μας προτιμήσεων: η σχέση με την προσωρινότητα. Εισερχόμενοι σ' έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από μολυσματικούς κινδύνους είναι απαραίτητο να διορθώσουμε τις ελλείψεις μας και να αναγνωρίσουμε την ανικανότητά μας, ειδικά στην Ευρώπη, για να δώσουμε μια υπόσταση στην αρχή της πρόληψης και για να καλλιεργήσουμε την προληπτική προσέγγιση: η εμβολή των συστημάτων υγείας των ανεπτυγμένων κρατών δεν είναι παρά το σύμπτωμα ενός κοντόφθαλμου πολιτικού οράματος, που νιώθει διασφαλισμένο από οποιαδήποτε απρόβλεπτα γεγονότα μόνον λόγω της ύπαρξης διασυνδεδεμένων και αντιδραστικών αγορών αγαθών και υπηρεσιών. Οι μελλοντικές αποφάσεις δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την καταχώρηση, ιδίως στον προϋπολογισμό, μακροπρόθεσμα, ούτε από μια συστηματική στρατηγική προσέγγιση στους διάφορους τομείς προτεραιότητας της ζωής των ανθρώπων.

Πέρα από αυτήν την πρώτη πτυχή, ο κίνδυνος μόλυνσης μας θυμίζει με τη δύναμη των αποδείξεων την αλληλεξάρτηση μεταξύ των ατόμων.

Αυτό είναι όλο το παράδοξο των περιοριστικών μέτρων: απομονωμένα στα σπίτια τους τα άτομα ουδέποτε μέχρι τώρα δεν είχαν εργαστεί για την αποκατάσταση της συλλογικότητας. Η υγεία του καθενός δεν είναι πλέον, όπως στις περιπτώσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εκφυλιστικών νοσημάτων η συνέπεια μιας ατομικής συμπεριφοράς: εξαρτάται από την υπευθυνότητα του καθενός έναντι του συνόλου και αντίστροφα από την ικανότητα του συνόλου να αναλάβει την ευθύνη της υγείας και του τελευταίου μέλους του. Η χαρακτηριστική ιδιότητα των ιών, που έρχεται να μας υπενθυμίσει αυτή η πανδημία, είναι ότι δεν γνωρίζουν σύνορα, ούτε κοινωνικά, ούτε πολιτικά: κανένας φραγμός, κανένα τείχος δεν θα προστατέψει διηνεκώς τις κοινωνίες από τον κίνδυνο της μόλυνσης. Πέρα από την αναγκαία ενίσχυση του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην εφαρμογή ενεργών πολιτικών πρόληψης, η επανεμφάνιση αυτού του αισθήματος αλληλεξάρτησης θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να μην αναδυθεί μια κοινωνία γενικής δυσπιστίας».


Πηγή:


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/3aU4H7b
via IFTTT

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ & ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ !!!



"Θα πρέπει τα ξενοδοχεία να ανοίξουν μόνο κατόπιν βούλησης των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα σταθμίσουν τη δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους".

Αυτό συνιστά στα μέλη της σε επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας
.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως "οποιαδήποτε επανεκκίνηση του τουρισμού θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων του τουρισμού", ενώ εκτιμάται πως "δεν θα υπάρξουν πελάτες τον πρώτο τουλάχιστον καιρό δεδομένου ότι τα σύνορα είναι κλειστά, οι αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν πτήσεις και ο εσωτερικός τουρισμός τον οποίο όλοι ευαγγελίζονται, θα είναι μουδιασμένος μετά από την καραντίνα και δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή του".

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή μόνο αν "βρεθεί η λύση όσον αφορά την ευθύνη των ξενοδόχων για τυχόν κρούσματα που θα παρουσιαστούν, τότε μόνο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε".


Αναλυτικά η επιστολή

"Αγαπητοί συνάδελφοι,


Πριν από λίγο ακούσαμε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη , το σχέδιο επανόδου στην κανονικότητα. Μέσα σε όλα αυτά ακούσαμε και την πρόθεση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (12μηνης λειτουργίας) από την 1η Ιουνίου.

Λέω πρόθεση, διότι μόνο ως τέτοια μπορούμε να την εκλάβουμε. Τα ξενοδοχεία δε θα μπορέσουν να ανοίξουν αν δεν υπάρξουν όλα εκείνα τα εχέγγυα που πρώτα απ' όλα θα διασφαλίζουν την υγεία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων τους.

Θα πρέπει τα ξενοδοχεία να ανοίξουν μόνο κατόπιν βούλησης των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα σταθμίσουν τη δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους. Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιλέξουν να μην ανοίξουν θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Και σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας επιλέξει να ανοίξει σταδιακά και προοδευτικά το ξενοδοχείο του, θα πρέπει να συνεχίζουν γι' αυτόν τα ευεργετικά μέτρα και η επιδότηση όσων εργαζομένων παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Θα περιμένουμε τα πρωτόκολλα των κανόνων που θα ισχύσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία μας σε κλινικές.

Ακούσαμε τον Άκη Σκέρτσο (υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ) και στεκόμαστε σε δύο φράσεις του: πρώτον, τίποτε δεν είναι δεδομένο και δεύτερον, ότι θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας.

Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πελάτες τον πρώτο τουλάχιστον καιρό δεδομένου ότι τα σύνορα είναι κλειστά, οι αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν πτήσεις και ο εσωτερικός τουρισμός τον οποίο όλοι ευαγγελίζονται, θα είναι μουδιασμένος μετά από την καραντίνα και δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή του.

Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, δεν θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και δεν θα έχουν οριστεί ακόμη οι άδειες του προσωπικού, οι οποίες πολύ φοβόμαστε ότι δε θα οριστούν για το φετινό καλοκαίρι.

Μόνο σε περίπτωση που θα ισχύσουν τα παραπάνω και θα βρεθεί η λύση όσον αφορά την ευθύνη των ξενοδόχων για τυχόν κρούσματα που θα παρουσιαστούν, τότε μόνο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε.

Θα αγωνιστούμε για την δίκαιη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι όσον αφορά στους δικούς μας εργαζόμενους θα ισχύσουν αυτά που προανήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ,ότι θα συνεχίσει η επιδότηση των εργαζομένων ακόμη και στις επιχειρήσεις που σταδιακά θα ανοίξουν όσο αυτοί παραμένουν σε αναστολή της εργασίας τους.

Είμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων σε συνεργασία με την ΠΟΞ και το ΞΕΕ. Είναι σαφές ότι σεβόμαστε τις απόψεις των επιστημόνων, και περιμένουμε να δούμε τις εξηγήσεις βάσει των οποίων αποφασίστηκε το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των Υπουργείων και ειδικότερα του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά αναρωτιόμαστε ποιοι συμμετέχουν στις ομάδες που αποφάσισαν και θα αποφασίζουν στο μέλλον για εμάς. Οποιαδήποτε επανεκκίνηση του τουρισμού θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων του τουρισμού.

Μόνο τότε θα δικαιολογείται -και εφόσον επιλέξουν μόνοι τους οι ξενοδόχοι την επανεκκίνηση- ότι το κράτος δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία.

Η Ένωση Ξενοδόχων θα είναι παρούσα στις εξελίξεις όπως μέχρι τώρα έπραξε, και για μια ακόμη φορά σας ζητάμε να αντιδράσετε με ψυχραιμία και να μας αποστείλετε οποιαδήποτε σκέψη ή πρόβλημα έχετε προκειμένου να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βγούμε νικητές".

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/3eVfSPY
via IFTTT

Η ΥΠΟΔΙΚΗ J&J ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΠΟΥΔΡΕΣ...ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ !!!



Η J&J βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 16.000 αγωγές σε παναμερικανικό επίπεδο 

Χιλιάδες ενάγοντες, που κατηγορούν την εταιρεία Johnson & Johnson (J&J) ότι τα προϊόντα της πούδρα για μωρά (baby powder) και ταλκ προκαλούν καρκίνο, μπορούν να προχωρήσουν με τις αγωγές τους, όμως επιβάλλονται περιορισμοί στις καταθέσεις ειδικών στις δίκες, μετά την απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα 27/4 η περιφερειακή δικαστής Φρέντα Γούλφσον στο Νιου Τζέρσι.

Η J&J βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 16.000 αγωγές σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι αγωγές αυτές είναι σχετικές με το ταλκ που παράγει, ενώ οι περισσόρερες πρόκειται να εκδικαστούν από την έδρα της δικαστή Γούλφσον. Στις μηνύσεις υποστηρίζεται ότι τα προϊόντα ταλκ της J&J είναι μολυσμένα με αμίαντο και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο των ωοθηκών. 

Εμπειρογνώμονας της Johnson & Johnson αυτός που βρήκε τον αμίαντο

Τον περασμένο Οκτώβριο, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε πως ο εμπειρογνώμονας που εντόπισε τον αμίαντο στις βρεφικές πούδρες ανήκει στο δυναμικό της ίδιας της εταιρείας, καθώς το εργαστήριό του, που έκανε την έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει συνεργασία με την Johnson & Johnson.

Επρόκειτο για τον Andreas Saldivar, διευθυντή του εργαστηρίου AMA Analytical Services Inc, ο οποίος συνεργάστηκε με την εταιρεία από το 2017 ως εμπειρογνώμονας στις διάφορες υποθέσεις αγωγών κατά της Johnson & Johnson για αμίαντο στα προϊόντα της και εμφάνιση καρκίνου σε καταναλωτές αυτών.

Είχε προηγηθεί η απόσυρση από την αγορά 33.000 συσκευασιών παιδικής πούδρας της εταιρείας, αφού εντοπίστηκαν ίχνη αμιάντου σε δείγματα που ελήφθησαν από ένα μπουκάλι το οποίο είχε αγοραστεί διαδικτυακά. 

Η Johnson & Johnson στην παραγωγή για εμβόλιο κορωνοϊού


Το θράσος της εταιρείας και οι πλάτες που διαθέτει, δεν έχουν όρια. Υπόδικη συνεχώς για τις καρκινογόνες πούδρες της που απευθύνονται κυρίως σε βρέφη, και κανείς δεν της αφαιρεί την άδεια.

Σαν να μην φτάνει αυτό, θέλει να "σώσει" και τον κόσμο από την πανδημία.

Η Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Janssen Pharmaceutical Cos. Θα συνεργαστεί με την Emergent BioSolutions για να υποστηρίξει την κατασκευή του κύριου ερευνητικού υποψήφιου εμβολίου COVID-19.

Ο γίγαντας των φαρμακευτικών και ιατρικών συσκευών χαρακτήρισε τη συμφωνία ως την πρώτη σε μια σειρά συμβάσεων κατασκευαστικών συμβολαίων που αναμένει να αποδώσει, καθώς επιδιώκει να προμηθεύσει τελικά 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου παγκοσμίως – ξεκινώντας από το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που είχε λάβει μέρος στην "άσκηση πανδημίας", μόλις δυο μήνες πριν το "ξέσπασμα" της πανδημίας στην Κίνα. "Σατανικές συμπτώσεις" – κυριολεκτικά!

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2VLTjph
via IFTTT

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ !!!




Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει το απαραίτητο ύψος κρατικών ομολόγων χωρίς να θέσει ανώτατο όριο


Μόλις ένα μήνα μετά την εφαρμογή του οικονομικού πακέτου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε προχθές νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων. 


Ο διοικητής της, Χαρουχίκο Κουρόντα, τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, ο οποίος ενδέχεται να επιβαρύνει τη διεθνή οικονομία περισσότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την αύξηση του ορίου αγοράς εταιρικών ομολόγων και άλλων ιδιωτικών τίτλων στα 186 δισ. δολάρια, τριπλάσιο ποσό σε σχέση με προηγουμένως. Επίσης, κατήργησε εντελώς το συμβολικό όριο των 746 δισ. δολαρίων που είχε θέσει όσον αφορά τις αγορές των κρατικών ομολόγων. «Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει το απαραίτητο ύψος κρατικών ομολόγων χωρίς να θέσει ανώτατο όριο», προκειμένου να διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού κοντά στον στόχο του 0% σε βάθος χρόνου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Οπως ανέμεναν πολλοί αναλυτές της αγοράς, η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο δανεισμού στο 0%. Ωστόσο, προστίθεται να πληρώσει επιτόκιο ύψους 0,1% σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα έθεσε την εν λόγω εξαίρεση ώστε να δώσει επιπλέον κίνητρο στις εμπορικές τράπεζες να υποστηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις.


Μολονότι πριν από ένα μήνα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει την εξαγορά περισσότερων περιουσιακών στοιχείων και νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, κρίθηκε πως η οικονομία απαιτεί μεγαλύτερη ώθηση. «Το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύθηκε να αγοράσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς και η χαλάρωση των ορίων στις εξαγορές της, ήταν μεγαλύτερα από το προσδοκώμενο», σχολίασε στο Reuters η Μαρί Ιβασίτα, επικεφαλής οικονομολόγος στην Daiwa Securities. «Δείχνει το πόσο ανησυχεί η κεντρική τράπεζα», συμπλήρωσε η ίδια. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις, φοβούμενες ότι η κρίση του κορωνοϊού θα επιφέρει βαθιά παγκόσμια ύφεση.

H τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ αναμένει πως τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η προσοχή της θα είναι στραμμένη αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. «Εάν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα νομισματικής πολιτικής», τόνισε προχθές ο Κουρόντα.


πηγη


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/35hBqlG
via IFTTT

ΣΚΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ;;; ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ !!!




Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του περασμένου έτους βρίσκονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μολονότι η κεντρική τράπεζα έχει δανειστεί από τις εγχώριες τράπεζες σημαντικά ποσά σε σκληρό νόμισμα. Αιτία της νέας πτώσης είναι οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό πάντα τη στήριξη της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, παράλληλα με τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος, η Τράπεζα της Τουρκίας προχωρούσε σε σειρά swaps νομισμάτων με τις τουρκικές τράπεζες και καταχώριζε στους ισολογισμούς της το σκληρό νόμισμα που δανειζόταν. Από τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα αύξησε τις ανταλλαγές νομισμάτων κατά 11,4 δισ. δολάρια και μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχε συγκεντρώσει 29,6 δισ. δολάρια από αυτά τα swaps. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, έκτοτε δανείστηκε άλλα 3 δισ. δολάρια μέχρι τα μέσα Απριλίου. Και όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους και μέχρι τις 17 Απριλίου, τα διαθέσιμά της σε σκληρό νόμισμα μειώθηκαν κατά 15,2 δισ. δολάρια στα 25,9 δισ. δολάρια. Οπως τονίζει το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει η κεντρική τράπεζα στις τράπεζες της χώρας, τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο.

Η Τράπεζα της Τουρκίας επαναλαμβάνει το πάγιο επιχείρημά της ότι είναι λάθος να υπολογίζουν οι αναλυτές μόνον τα ανωτέρω ποσά. Καλεί, έτσι, τους επενδυτές να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο σύνολο των διαθεσίμων της που περιλαμβάνουν χρυσό και διαθέσιμα των εγχώριων τραπεζών. Αν συνεκτιμηθούν και αυτά, τότε από την αρχή του έτους το σύνολο των διαθεσίμων της έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 18 δισ. δολάρια στα 87,9 δισ. δολάρια.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Καάν Νατζλί, οικονομολόγος και διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman στη Χάγη, υπογραμμίζει πως «δεν είναι καθόλου καθησυχαστική η κατάσταση της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά το ύψος των διαθεσίμων της». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «ο κυριότερος κίνδυνος είναι να αυξηθούν ξαφνικά οι υποχρεώσεις της χώρας για αποπληρωμή εξωτερικών χρεών, τη στιγμή που ο τομέας του τουρισμού δεν είναι σε θέση να προσελκύσει εισροές εξαιτίας της πανδημίας». Και ενώ οι τράπεζες της χώρας είναι ικανές να αναχρηματαδοτήσουν τα χρέη τους, θα υποστούν μεγάλες πιέσεις οι τομείς εκτός του χρηματοπιστωτικού.

Με τις παρεμβάσεις της η κεντρική τράπεζα έχει κατορθώσει να ανακόψει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Τον περασμένο μήνα, το νόμισμα της Τουρκίας υποτιμήθηκε κατά 6% έναντι του δολαρίου, ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο που γνώρισαν τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών όπως το ρούβλι της Ρωσία, το ραντ της Νοτίου Αφρικής και το ριάλ της Βραζιλίας.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/3aTVBY5
via IFTTT