Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους κατοίκους και από πότε;
Σε ποιες χώρες υπάρχει πρόστιμο για τους παραβάτες;
Γερμανία
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας (από τις 27 Απρίλη) σε συγκεκριμένους χώρους (μέσα μεταφοράς, σε καταστήματα σε ορισμένες περιοχές και στα σχολεία την ώρα του διαλείμματος). Μια περιοχή στην Thuringia (Jena) ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που εφάρμοσε το μέτρο ήδη από τα τέλη Μάρτη.
Πρόστιμο: από 15€ έως 150€ – αναλόγως το κρατίδιο – στην Bavaria ισχύει ηαυστηρότερη πολιτική (150 ευρώ για τον γενικό πληθυσμό που κυκλοφορεί έξω και έως 5,000 ευρώ για τα καταστήματα στα οποία οι υπάλληλοι δεν φορούν μάσκα) ενώ στο Βερολίνο οι αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν θα κινδυνεύει με πρόστιμο όποιος δεν φορά μάσκα ενώ μοιράζονται δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.
Λουξεμβούργο
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 20 Απρίλη. Μάλιστα διατέθηκαν δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.
Τουρκία
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 7 Απρίλη σε συγκεκριμένους χώρους. Η κυβέρνηση μήνυσε τις εταιρείες που κατασκεύαζαν μάσκες επειδή αύξησαν το κόστος παραγωγής χωρίς λόγο ενώ μοίρασε δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.
Τσεχία
Ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφάρμοσε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους κατοίκους της από τις 18 Μάρτη. Πρόστιμα έως και 360 ευρώ σε όσους δεν κυκλοφορούν έξω με τον σωστό εξοπλισμό.
Επίσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε Σλοβακία (από τις 25 Μάρτη), στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη (από τις 29 Μάρτη) και στην Αυστρία από τις 6 Απρίλη (όπου και μοιράστηκαν δωρεάν μάσκες στους κατοίκους).
Μαρόκο
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 7 Απρίλη με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως όποιος δεν συμμορφώνεται κινδυνεύει με φυλάκιση έως 3 μήνες και 130 δολάρια πρόστιμο.
Πολωνία
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 16 Απρίλη σε όλους τους δημόσιους χώρους(πάρκα, παραλίες, δρόμο, πλατείες, εκκλησίες, καταστήματα).
Αργεντινή
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 14 Απρίλη.
Μπαχρέιν
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και στα καταστήματα για όλους (εργαζομένους & πελάτες) από τις 9 Απρίλη.
Ιταλία
Στην Λομβαρδία και την Τοσκάνη, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις αρχές Απρίλη.
Ιαπωνία
Ενώ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, εν τούτοις προτείνεται η χρήση της και επίσης η κυβέρνηση μοίρασε δωρεάν μάσκες στους κατοίκους.
ΗΠΑ
Το CDC προτείνει την χρήση μάσκας για τους κατοίκους αλλά χωρίς να είναι υποχρεωτικό.
Ουζμπεκιστάν
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τις 22 Μάρτη. Πρόστιμα για τους παραβάτεςαπό 22 δολάρια (απλή παράβαση) έως 67 δολάρια (σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης).
Ταϊβάν
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την 1η Απρίλη με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου.
Στις περισσότερες ασιατικές χώρες, άλλωστε η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι μια συνήθεια που "έμεινε" ως κατάλοιπο των προηγούμενων επιδημιών (Κίνα,Hong Kong, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη). Μάλιστα σε πολλές από αυτές υπάρχει σύστημα δωρεάν διαμοιρασμού μασκών στους κατοίκους.
Ποιες χώρες έχουν πλαφόν στην τιμή των μασκών;
Τον Φλεβάρη επέβαλαν πλαφόν στην τιμή των μασκών οι Φιλιππίνες (0.3 ευρώ) και ηΤαϊβάν (NT$10= 0.3 ευρώ).
Τον Μάρτη του 2020, ακολούθησε η Ν. Κορέα (KW 1,500 = 1,14 ευρώ), η Ινδία αναπροσάρμοσε το πλαφόν στις μάσκες (Rs 10 = 0.12 ευρώ) και επιβλήθηκε πλαφόν και στην Κύπρο (0.20 ευρώ ανά τεμάχιο).
Τον Απρίλη, σειρά έχει η Μαλαισία (RM 1.50 = 0.3 ευρώ) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου στο Ντουμπάι το πλαφόν ανά τεμάχιο είναι 0.5 ευρώ.
Τέλος, η Ισπανία αποφάσισε να επιβάλλει πλαφόν σε ένα πλήθος προϊόντων μεταξύ των οποίων και οι μάσκες (0.96 ευρώ ανά τεμάχιο) ενώ αντίστοιχη πολιτική ακολουθήθηκε και στην Ιταλία με το πλαφόν να διαμορφώνεται στα 0.50 ευρώ.
ΠΗΓΗ
Τζίρο 220 εκατ. προσδοκά η ελληνική αγορά μάσκας
Στα 800.000 τεμάχια και άνω την ημέρα υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθει η ημερήσια παραγωγή χειρουργικών μασκών από τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των πλαστικών αλλά και της υγείας, προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση λόγω πανδημίας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα που κατέχουν για την υποστήριξη του εν λόγω εγχειρήματος.
Στη συγκεκριμένη επιχειρηματική αλυσίδα προστίθενται η χονδρική διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς και η λιανική του κλάδου της υγείας, αλλά και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως τονίζεται από τα στελέχη του χώρου της παραγωγής.
Πρόκειται για μία υπό διαμόρφωση αγορά σημαντικής αξίας, με τους πρώτους υπολογισμούς να αναφέρουν ότι μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ ετησίως σε τιμές λιανικής, δεδομένου ότι η τιμή της κάθε μάσκας στο ράφι εκτιμάται βάσει παραγόντων της αγοράς μεταξύ 0,80 και 1 ευρώ. Το κόστος απόκτησης των μασκών από τους πολίτες και τις οικογένειες εξαρτάται φυσικά από τη χρήση που επιβάλλουν οι συνθήκες.
ΠΗΓΗ
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/3aRVE6o
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου