Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΛΕΠΕΤΕ: ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΕΤΕ ΟΙ 2 ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ !!!

ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΑΡΓΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Και το οποίο φορτώνεται, για μια ακόμη φορά, στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, ζημιώνοντας ταυτόχρονα και τους συνταξιούχους της ΕΤΕ που είδαν τις κρατήσεις ετών να έχουν κάνει φτερά !!!



«Κλεισμένο» θεωρεί πλέον η Εθνική Τράπεζα το θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Γ. Βρούτση, όμως οι συνταξιούχοι της τράπεζας δεν «παραδίδουν τα όπλα», σε ό,τι αφορά τις δικαστικές τους ενέργειες και εκδόθηκαν ήδη, το τελευταίο διάστημα, δύο τελεσίδικες αποφάσεις που δέχονται τα επιχειρήματά τους από το Εφετείο Αθηνών, ενώ γίνονται κινήσεις για να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά το νόμο Πετρόπουλου, και ο νόμος Βρούτση.

Η Εθνική Τράπεζα απέφυγε το σχηματισμό προβλέψεων για τον ΛΕΠΕΤΕ στον ισολογισμό της χρήσης 2019, αξιοποιώντας το νόμου Βρούτση και περνώντας στα βιβλία της μόνο μια χρέωση ύψους 90 εκατ. ευρώ. Όμως, τα δικαστήρια δεν έχουν «σιγήσει» και με δύο αποφάσεις του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας δικαιώνουν τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει κατά τις τράπεζας, η οποία αναμένεται να προσφύγει τώρα στον Άρειο Πάγο.

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο νομικός, Γιάννης Κυριακόπουλος, στο Σin, με την απόφαση 3350/22.05.2020 του Εφετείου, ανατρέπεται πρωτόδικη απόφαση που ήταν αρνητική. Η απόφαση (ΓΑΚ 9247/10.12.2019) είναι πραγματικά ιδιαίτερα σημαντική καθώς:

Α. Ανατράπηκε η αντίθετη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία είχε κρίνει υπέρ της Τράπεζας,

Β. Δέχεται τα βασικά μας επιχειρήματα ότι δηλαδή:

1. Ο ΛΕΠΕΤΕ συνιστά συμβατικής προέλευσης Λογαριασμό συγκέντρωσης περιουσίας, χωρίς νομική προσωπικότητα, και άρα δεν είναι Φορέας Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο έχει δικαίωμα παρέμβασης - ρύθμισης το Κράτος,

2. Ότι η παροχή του ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί μετεργασιακό - μισθολογικό αντάλλαγμα, λειτουργώντας ως σύστημα προκαθορισμένων και εγγυημένων παροχών, αποτελώντας όρο της ατομικής σύμβασης εκάστου των εναγόντων,

3. Ότι έχει δημιουργήσει μακρόχρονη επιχειρησιακή συνήθεια.

4. Ότι, ενώ ήταν έντοκος λογαριασμός, μετά το ν.3371/2005 κι εντεύθεν που έγινε κατανοητό ότι ο Λογαριασμός θα έπαυε να τροφοδοτείται από εισφορές των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων και της Τραπεζας και άρα θα είχε πρόβλημα στο μέλλον, μετατράπηκε από ομάδα περιουσίας ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ σε «Επαγγελματία Πελάτη» κατά την ορολογία της MIFID, και προέβη συστηματικά σε επένδυση των αποθεματικών του ΛΕΠΕΤΕ αποκλειστικά σε μετοχές της ΕΤΕ με αποτέλεσμα, όταν με την παροδο των ετών μειώθηκε ραγδαία η αξία τους, να σημειωθούν ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ.

Η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική, επισημαίνει ο κ. Κυριακόπουλος, καθώς εκδόθηκε:

Α. Μετά την ψήφιση του ν. Βρούτση, τον οποίο ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΟΣ ΑΜΕΣΑ,

Β. Την προηγηθείσα ψήφιση του ν. Πετρόπουλου (όπου εκκρεμεί η συζήτηση της αιτήσεως ακυρώσεώς μας στις 5 Ιουνίου στο ΣτΕ),

Γ. Τη συζήτηση στον Αρειο Πάγο που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 και η απόφαση αναμένεται πολύ σύντομα.

Επιπλέον, και η απόφαση 3252/2020 κινείται στην ίδια γραμμή, καθώς αναγνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο ο ΛΕΠΕΤΕ, δεν χορηγεί σύνταξη αλλά εργοδοτική παροχή, ότι η Εθνική κάλυπτε για δέκα χρόνια τα ελλείμματά του, ενώ συστηματικά επενδύθηκαν τα αποθεματικά σε μετοχές της τράπεζας και ο Λογαριασμός αποδυναμώθηκε από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Επίσης, στην απόφαση τονίζεται ότι είναι άκυρες οι δανειακές συμβάσεις, επειδή δεν έχει νομική προσωπικότητα ο λογαριασμός.

πηγη


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2Ag9Dqa
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου