Βασικά στοιχεία του ισολογισμού και της κατάστασης αποτελεσμάτων, αλλά όχι και πλήρη οικονομική έκθεση με υπογραφή ορκωτού ελεγκτή, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διοίκηση της Folli Follie, δίνοντας νέα διάσταση στην πολύκροτη υπόθεση που ταλανίζει τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας από το 2018, χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η διοίκηση της Folli Follie ούτε χθες κατάφερε, όπως είχε δεσμευθεί, να παρουσιάσει πλήρη οικονομική έκθεση για τη χρήση 2018, με έγκριση ορκωτού ελεγκτή, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα μόνο δύο σελίδες με βασικά στοιχεία ισολογισμού και κατάστασης αποτελεσμάτων, με την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει στη δημοσίευση της πλήρους έκθεσης με υπογραφή ορκωτού στις 7 Ιουλίου. Ως αιτία της καθυστέρησης παρουσιάσθηκε η αδυναμία εξεύρεσης των οικονομικών στοιχείων της θυγατρικής Links of London, που βρίσκεται υπό εκκαθάριση.
Με δεδομένη αυτή την καθυστέρηση στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 2018, είναι αβέβαιο αν η εταιρεία θα είναι συνεπής στην αρχική της δέσμευση να παρουσιάσει μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2019 στις 15 Ιουλίου. Όλα αυτά, ενώ είναι προγραμματισμένη η συζήτηση της αίτησης της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα στις 6 Αυγούστου, για την οποία τίθεται ένα βασικό ερώτημα: μπορεί να συζητηθεί αίτηση που δεν θα βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας χρήσης πριν την υποβολή της, δηλαδή της χρήσης 2019;
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι καθυστερήσεις στη δημοσίευση κρίσιμων οικονομικών στοιχείων παρατηρούνται, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη το τελευταίο διάστημα με δυναμικό τρόπο για να διασφαλίσει την τοποθέτηση διοίκησης χωρίς επιρροή των παλαιών μετόχων, αλλά και για την προστασία των μελών της από πιθανές νομικές ενέργειες εναντίον τους με ειδική τροπολογία.
Παρά ταύτα, ο φόβος των νομικών ενεργειών από τους παλαιούς μετόχους παραμένει ισχυρός και η Folli Follie έχει καταλήξει να δίνει μάχη για την επιβίωσή της με ένα οκταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο μόνο ένα μέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σάμιος, έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Η κατεύθυνση των ενεργειών της διοίκησης έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, καθώς, την ώρα που αδυνατεί να δημοσιεύσει έγκαιρα οικονομικές καταστάσεις ακόμη και για τη χρήση 2018, εμφανίζεται να προχωρά σε αναπτυξιακές κινήσεις, με το άνοιγμα πέντε νέων καταστημάτων στη Γλυφάδα, τη Θεσσαλονίκη το Χαλάνδρι, τη Λάρισα και την Κηφισιά. Όλα αυτά από μια εταιρεία που, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χθες οικονομικά στοιχεία, να βρίσκεται σε τραγική θέση, καθώς:
- Ο κύκλος εργασιών, που από τα «φουσκωμένα» 1,4 δισ. ευρώ της αρχικής δημοσίευσης για το 2017 είχε συρρικνωθεί στα 359,2 με την αναμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων, έπεσε ακόμη χαμηλότερα το 2018, στα 296,6 εκατ. ευρώ.
- Οι ζημιές μετά τους φόρους εκτινάχθηκαν από 136,2 εκατ. ευρώ το 2017 σε 217,9 εκατ. ευρώ. Οι δε συσσωρευμένες ζημιές στη χρήση 2018 φθάνουν στο απίστευτο ποσό των 558,8 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση της εταιρείας, που ήταν θετική το 2017 (69,5 εκατ. ευρώ) είναι αρνητική κατά 175,4 εκατ. ευρώ το 2018. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις φθάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 577,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές πλησιάζουν τα 602 εκατ. ευρώ.
- Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι το 2018, όταν η εταιρεία λειτούργησε σε συνθήκες διοικητικού χάους μετά την αποκάλυψη της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων, οι δαπάνες διοίκησης εκτοξεύθηκαν κατά 27%, ξεπερνώντας τα 70 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2VE9lkE
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου