Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΕ: Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ...."LIGHT" ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!!




Που μόνο "light" δεν θα είναι....


Παρά τις διαδοχικές διαβεβαιώσεις από κοινοτικούς αξιωματούχους ότι το ταμείο δεν θα αναγεννήσει από τις στάχτες της την «τρόικα», τα μνημόνια και τους αυστηρούς κανόνες εποπτείας, όλοι γνωρίζουν ότι τελικά θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην σύνοδο κορυφής στις 17 του μήνα ή … αργότερα .

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Α. Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο κ Εμ. Μακρόν, έμειναν σύμφωνοι στο ότι η σύσταση και η λειτουργία του ταμείου θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Η κ. Μέρκελ όμως έθεσε στον Γάλλο πρόεδρο και την πρόταση που θα υποστηρίζει για τις όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην αρχική πρόταση της επιτροπής.

Η πρώτη παρατήρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ότι το ποσό θα πρέπει να μείνει στα 750 δις ευρώ. Ωστόσο η καταβολή των επιχορηγήσεων θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα πακέτο δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει τα πετύχουν τα κράτη- μέλη, η οποία θα παρακολουθείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η πρόταση αυτή αποσκοπεί στο να μην υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση στις χώρες με υψηλό χρέος αλλά και ως ένα επιχείρημα για να πειστούν οι .. "ευρωτσιγούνηδες" , δηλαδή η Ολλανδία η Δανία η Αυστρία και η Σουηδία να συμφωνήσουν στην δημιουργία του ταμείου χωρίς πολλές αλλαγές.

Το δεύτερο είναι η ήδη εκφρασμένη άποψη της Καγκελαρίου ότι η περίοδος που θα έχουν τα κράτη μέλη να απορροφήσουν τα χρήματα που τους αναλογούν από το ταμείο να περιοριστεί στα 2 χρόνια αντί των 4 που προβλέπει η πρόταση της ΕΕ. Έτσι η Κοινότητα θα μπορέσει να ξεκινήσει νωρίτερα τις αποπληρωμές του χρέους που θα δημιουργήσει με την έκδοση των ομολόγων και θα κερδίσει σε αξιοπιστία ως οικονομική οντότητα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι στόχοι που θα τίθενται για κάθε χώρα να είναι εφικτοί, για να μην αναβιώσει ο εφιάλτης των μνημονίων που έζησαν κυρίως η Ελλάδα, αλλά και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία .

Δύσκολη εξίσωση για την Ελλάδα

Η ιδέα της κ. Μέρκελ για κάποιου είδους εποπτεία θα είναι λίγο πιο πολύπλοκη ειδικά για την Ελλάδα. Τούτο διότι η χώρα μας μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο το 2018 εντάχθηκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους: Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και στην συνέχεια 2,2% του ΑΕΠ. Μάλιστα η Κυβέρνηση πριν την κρίση είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να μειώσει τους στόχους της αρχικής συμφωνίας αλλά την πρόλαβε η έξαρση του κορονοίού και όσα ακολούθησαν. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και με την προσθήκη των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης θα επανέλθει στους στόχους προ κορονοϊού ή θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης .

Η συρρίκνωση του χρόνου για την απορρόφηση που θα προτείνει η Γερμανία είναι ένα ακόμη πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς δεν έχει καλό ιστορικό σε ότι αφορά την απορρόφηση κοινωτικών πόρων. Ηδη με την πρόταση της επιτροπής που προέβλεπε 2 χρόνια δέσμευση των χρημάτων ανα χώρα και άλλα δύο χρόνια απορροφήσεις από ένα κοινό ταμείο που θα περάσουν τα «υπόλοιπα» της κάθε χώρας, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν την ανησυχία τους αν θα προλάβει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα 32 δις που φαίνεται ότι της αναλογούν από το ταμείο.

ΠΗΓΗ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2ZsBvQF
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου