ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ 30/03/2016
Προτείνεται για πρώτη φορά το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, κατά το οποίο τα κόκκινα δάνεια, πριν μεταβιβαστούν στα funds, θα προσφέρονται υποχρεωτικά, με δικαίωμα προτίμησης, στους ίδιους του δανειολήπτες, με τους ίδιους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τις τράπεζες και τα funds !!!
Προτείνεται για πρώτη φορά το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, κατά το οποίο τα κόκκινα δάνεια, πριν μεταβιβαστούν στα funds, θα προσφέρονται υποχρεωτικά, με δικαίωμα προτίμησης, στους ίδιους του δανειολήπτες, με τους ίδιους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τις τράπεζες και τα funds !!!
Ήρθε η ώρα η τρόικα να λογοδοτήσει για τα μνημόνια !!!
Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Την ώρα που η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπαίνει στην τελική ευθεία και η τρόικα πιέζει για τη λήψη και νέων σκληρών μέτρων που διαλύουν το ασφαλιστικό και εντείνουν τη φορομπηχτική πολιτική τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα αφού το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2015 ανήλθε σε 24%, ενώ η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών φτάνει το 48,9%. Παράλληλα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.149.716 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.267.161 άτομα. Η Ελλάδα, όπως είναι εμφανές, παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία, τόσο στο συνολικό ποσοστό, όσο και στην ανεργία των νέων, ενώ ακολουθούν άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως είναι η Ισπανία, με αποτέλεσμα η ανεργία στην Ευρώπη να αγγίζει το 9%. Φυσικά, χαρακτηριστικές είναι και οι μεγάλες ανισότητες που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αφού η Γερμανία - η οποία δεν έχει πληγεί από τα μέτρα λιτότητας - καταγράφει ποσοστό ανεργίας μόλις 4,5%.
Προκειμένου να καταργηθούν οι γκρίζες ζώνες που δημιουργήθηκαν κατά τη δραστηριότητα της τρόικας σε διάφορες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που βρισκόταν σε μνημόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συνεχείς παρεμβάσεις του ζητούσε εδώ και μερικά χρόνια να εξασφαλιστεί αυξημένος κοινοβουλευτικός έλεγχος κατά τη διαδικασία εφαρμογής των σχετικών προγραμμάτων προσαρμογής. Μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου εγκρίνοντας την Έκθεση μου για τη δράση της ΕΚΤ το 2014 η Ευρωβουλή ζήτησε να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια στο ρόλο της λειτουργίας της τρόικας στην Ελλάδα. Έτσι αποφασίστηκε επιτέλους να συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ειδική «Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας» (Financial Assistance Working Group - FAWG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει ως στόχο τον έλεγχο της τρόικας και της εφαρμογής του μνημονίου 3 στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τον «έλεγχο των ελεγκτών» με στόχο την πλήρη διαφάνεια αλλά και την εξέταση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του σκληρού τρίτου μνημονίου. Την Τετάρτη 30-3-2016 και την Πέμπτη 31-3-2016 ήρθε στην Αθήνα δωδεκαμελής επιτροπή του FAWG στην οποία και συμμετείχα και η οποία πραγματοποίησε διήμερη διερευνητική αποστολή και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργούς, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. D. Costello ο οποίος τέθηκε στη βάσανο των ερωτήσεων και των παρατηρήσεων των Ευρωβουλευτών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Έτσι είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον κ. D. Costello ότι το μνημόνιο απέτυχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικας πρέπει να αλλάξει ρότα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινα ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με 14 δις ευρώ τα οποία μπορούν να προέλθουν από τα τουλάχιστον 19,5 δις ευρώ που περίσσεψαν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με τον τρόπο θα μπορέσουν επιτέλους να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (12,5 δις ευρώ και 1,5 δις ευρώ αντίστοιχα) .
Πλην όμως ο «πολύς» Costello απέρριψε την εν λόγω πρόταση μου εμμένοντας στη ληστρική πολιτική της τρόικας που διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό με το επιχείρημα ότι αφενός μεν δεν έχει προταθεί κάτι τέτοιο από την Ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου διότι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα επιδοτούσαν δήθεν το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα!!! αποκρύπτοντας επιμελώς ότι τα παραπάνω ποσά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν δόθηκαν ως χάρισμα από τους ευρωπαίους αλλά προέρχονται από το δάνειο του τρίτου μνημονίου που βαραίνει την ίδια την Ελλάδα. Το FAWG είναι προφανές ότι καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να βάλει φραγμό στην τυχοδιωκτική πολιτική της τρόικας η οποία με τη δράση της φτωχοποίησε την πατρίδα μας και γέμισε τη χώρα με στρατιές ανέργων.
Υπενθυμίζω ότι σχετικά με τις προτεραιότητες του FAWG, έχω θέσει επανειλημμένα μέσα στο 2016 την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και το δίκαιο αίτημα εξεύρεσης λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια δίχως την πώλησή τους σε διεθνή funds και κοράκια. Θεωρώ αυτά τα δύο ζητήματα πρωτεύουσας σημασίας για την Ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή και θα επιδιώξω το FAWG να ασκήσει ανάλογες πιέσεις στην τρόικα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Βέβαια το FAWG δεν θα αντικαταστήσει τους αγώνες που θα κάνουν οι Έλληνες πολίτες για την ανατροπή των μνημονίων. Ωστόσο καθιστά τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ελεγκτικά όργανα που θα εποπτεύουν την τρόικα και τους δανειστές. Θεωρώ λοιπόν ότι το FAWG είναι ένα σημαντικό μέσο του δημοκρατικού ελέγχου και ένα βήμα για να περιοριστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούν οι δανειστές στην Ελλάδα και αλλού."
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/1pZ5WdD
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου