Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ !!!

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ
Στα ύψη τα πρόστιμα για τους μικροπαραβάτες ενώ διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τους μεγαλοφοροφυγάδες !!!











Επανέρχεται από τις 25 Ιουλίου … μερικώς, το καθεστώς επιβολής αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα. 

Οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περί επαναφοράς των προστίμων για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση, αποδεικνύονται … «φούμαρα». Η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθιερώνει ένα νέο καθεστώς επιβολής προστίμων για τις παραβάσεις της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων, το οποίο αυξάνει στα ύψη τα πρόστιμα μόνο για τους μικροπαραβάτες και εξακολουθεί να «χαϊδεύει» τους μεγαλοφοροφυγάδες. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε μια μικρή επιχείρηση που δεν εξέδωσε 30 αποδείξεις συνολικής αξίας 300 ευρώ αυξάνεται κατά 762%, από τα 29 στα 250 ευρώ και αντιστοιχεί στο 83,33% της αξίας των μη εκδοθεισών αποδείξεων! Όμως, σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που δεν εξέδωσε 300 αποδείξεις συνολικής αξίας 15.000 ευρώ το πρόστιμο παραμένει ίδιο, στα 1451,61 ευρώ ή στο 9,67% της αξίας των μη εκδοθεισών αποδείξεων! 

Επιπλέον, το νέο προτεινόμενο νομοθετικό καθεστώς εξακολουθεί να μην καλύπτει τις περιπτώσεις χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. 

Η τροπολογία δεν επαναφέρει σε ισχύ το καθεστώς χρηματικών ποινών που ίσχυε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2015 και προέβλεπε την επιβολή προστίμων από 250 έως 500 ευρώ ανά μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο (απόδειξη, τιμολόγιο κ.λπ) καθώς και ανώτατο όριο προστίμων 30.000 ευρώ. Με την τροπολογία, θεσπίζονται απλώς ελάχιστα όρια προστίμων 250-500 ευρώ για το σύνολο των παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων ή τιμολογίων που διαπιστώνονται ανά φορολογικό έλεγχο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υπάγονται σε ΦΠΑ. Προβλέπεται επίσης προσαύξηση των προστίμων κατά 100%-300% σε περιπτώσεις υποτροπών. 

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την τροπολογία, σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης απόδειξης ή τιμολογίου από επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται σε ΦΠΑ θα εξακολουθεί να επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αποκρυβείσα αξία συναλλαγών, όμως ταυτόχρονα θα ισχύει και ελάχιστο όριο προστίμου για το σύνολο των παραβάσεων ανά φορολογικό έλεγχο. Το ελάχιστο αυτό όριο προστίμου θα ανέρχεται σε 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και σε 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. 

Σε περίπτωση υποτροπής του φορολογούμενου, εντός πενταετίας, θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, δηλαδή, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του ΦΠΑ που αναλογεί στις αποκρυβείσες συναλλαγές, το οποίο (πρόστιμο) δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία ή χαμηλότερο των 1.000 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. 

Σε περίπτωση νέας υποτροπής μέσα στην πενταετία, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 200% του ΦΠΑ που αναλογεί στις αποκρυβείσες συναλλαγές, το οποίο (πρόστιμο) δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία ή χαμηλότερο των 2.000 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. 

Κανένα πρόστιμο για τους μη υπαγόμενους σε ΦΠΑ 

Για τις περιπτώσεις των ιδιωτών ιατρών, των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων και ξένων γλωσσών, των ιδιωτικών σχολείων και όλων των επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ, οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, η τροπολογία δεν προβλέπει κανένα πρόστιμο σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Ως εκ τούτου, ακόμη και μετά την ψήφιση και την εφαρμογή της νέας προτεινόμενης ρύθμισης, οι ελεγκτές των Δ.Ο.Υ. και της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) δεν θα μπορούν να επιβάλουν κανένα πρόστιμο στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνουν παραβάσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων κατά τους ελέγχους τους στις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.





from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/2a0LcNR
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου