Η ύπαρξη ενός υδάτινου στοιχείου, συντριβάνι, μικρή λίμνη κλπ. στον κήπο, την αυλή ή και το μπαλκόνι, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο και εκτός από τις έτοιμες μικρού μεγέθους τέτοιες κατασκευές που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη κήπου-σπιτιού, δεν είναι καθόλου δύσκολο να το δημιουργήσετε μόνοι σας.
Ο τρόπος λειτουργίας ενός συντριβανιού είναι πανομοιότυπος, ανεξάρτητα από το μέγεθός του και βασίζεται στην λειτουργία μιας αντλίας νερού (μηχανισμός συντριβανιού) η οποία ανακυκλώνει την ποσότητα νερού που βρίσκεται σε μια "δεξαμενή" και η οποία μπορεί να είναι από την λίμνη νερού στο συντριβάνι ...μιας πλατείας έως π.χ μια πήλινη γλάστρα, ένα μεταλλικό δοχείο κλπ σε ένα μικρό συντριβάνι κήπου.
Ο πιο απλός τύπος τέτοιας κατασκευής είναι ο αποτελούμενος από μία μόνο γλάστρα μέσα στην οποία τοποθετείτε την αντλία και γεμίζετε με νερό.
Αυτά τα συντριβάνια μικρού μεγέθους δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα με παροχή νερού απλώς αναπληρώνετε κάθε φορά την ποσότητα που εξατμίζεται.
Αντίθετα, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, όλα απαιτούν σύνδεση με παροχή ηλεκτρικού για την λειτουργία της αντλίας. Στην αγορά θα βρείτε πλέον και ηλιακές αντλίες-μηχανισμούς, αλλά σε ακριβότερες τιμές από τις κλασσικές ηλεκτρικές.
Διακοσμητικά μια τέτοια κατασκευή μπορεί να πλαισιωθεί με φυτά, βότσαλα, πέτρες, μπορείτε ασφαλώς να χρησιμοποιήσετε κάποιες ιδιαίτερες σε εμφάνιση γλάστρες κλπ. δημιουργώντας μια πραγματικά εντυπωσιακή γωνιά στον κήπο ή και το μπαλκόνι σας.
Ο τρόπος τοποθέτησης της αντλίας μέσα στην γλάστρα είναι απλός. Θα χρειαστεί απλώς με απλό τρυπάνι ανοίξετε μια τρύπα στο κέντρο της γλάστρας, απ΄όπου και θα περάσει το κεντρικό μέρος του μηχανισμού, αφήνοντας έξω μόνο το κομμάτι του καλωδίου για την σύνδεση με την μπρίζα.
Τα μικρά κενά γύρω από την τρύπα θα τα κλείσετε με σιλικόνη ή αφρό πολυουρεθάνης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτη στεγανότητα και να μην υπάρχει διαρροή νερού.
Το στερέωμα του μηχανισμού εσωτερικά στον πάτο της γλάστρας, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της αντλίας, αν πχ είναι βιδωτή ή όχι κλπ. Υποστηρικτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τούβλο, πέτρες, να τον κολλήσετε με μια ειδική αδιάβροχη κόλλα κλπ.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα δημιουργήσετε συντριβάνια όχι με μία αλλά με περισσότερες γλάστρες, σε σχηματισμό πυραμίδας ή όποια άλλη διάταξη εσείς θέλετε.
Η όλη διαδικασία τοποθέτησης του μηχανισμού, στην γλάστρα-βάση, δεν διαφέρει παρά μόνο στο γεγονός ότι θα πρέπει να επιμηκύνετε το λάστιχο της αντλίας με ένα πρόσθετο κομμάτι, ώστε τελικά το ύψος της να είναι αντίστοιχο του συνολικού ύψους της κατασκευής.
Για να σταθεροποιήσετε την μία γλάστρα μέσα-πάνω στην άλλη θα χρησιμοποιήσετε μικρότερες που θα τοποθετητούν ανάποδα σαν βάσεις και αφού φυσικά ανοίξετε σε όλες μια τρύπα για να περάσει το λάστιχο της αντλίας έως την κορυφή της κατασκευής. ΄
Όλα τα κενά γύρω στις τρύπες θα πρέπει ασφαλώς, πριν γεμίσετε με νερό να στεγανοποιηθούν με σιλικόνη ή αφρό πολυουρεθάνης.
Ο βασικός αυτός τρόπος κατασκευής ενός συντριβανιού είναι ακριβώς ίδιος ανεξάρτητα από το είδος-μέγεθος-ύψος κλπ. των δοχείων που θα χρησιμοποιήσετε για να το συνθέσετε και πάρα πολλοί οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας πήλινες γλάστρες-σκεύη διαφόρων σχημάτων-μεγεθών.
Και...
*Αντλίες-μηχανισμούς συντριβανιών θα βρείτε σε διάφορα είδη-μεγέθη σε καταστήματα με παρόμοια είδη και σε τιμές από 10-30 περίπου ευρώ. Από όπου αγοράσετε την αντλία θα προμηθευτείτε επίσης λάστιχο προέκτασης και θα σας δώσουν όποιες άλλες πληροφορίες-οδηγίες χρειαστείτε για την τοποθέτησή τους.
* Για την στεγανοποίηση των ανοιγμάτων στις γλάστρες και η σιλικόνη και ο αφρός πολυουρεθάνης έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα και το ίδιο κόστος, περίπου 3-7 ευρώ ανάλογα με την ποιότητά τους. Για την σιλικόνη απλώς θα χρειαστείτε επιπρόσθετα ένα ειδικό πιστόλι τοποθέτησης του σωληναρίου της (δεν χρησιμοποιείται διαφορετικά) που κοστίζει περίπου 5-10 ευρώ, έτσι η χρήση του αφρού είναι τελικώς οικονομικότερη. Όταν στεγνώσει εντελώς την περισευούμενη ποσότητα αφρού στα σημεία εφαρμογής θα την κόψετε εύκολα με κοπίδι ή μαχαίρι.
* Ο τρόπος δημιουργίας ενός συντριβανιού είναι ακριβώς ίδιος όποιου είδους δοχεία-υλικά και εάν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε για την συνθεσή του όπως π.χ κεραμικά, μεταλλικά ή κάθε μορφής "δεξαμενές" νερού.
Θα πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους, αφού τρυπηθούν, ώστε το λάστιχο της αντλίας να περνά από όλα καταλήγοντας στο τελευταίο, ενώ η βάση της αντλίας θα είναι στερεωμένη-"κρυμμένη" στο κάτω μέρος-βάση της κατασκευής.
* Για να δημιουργήσετε την εντύπωση ενός συντριβανιού-λιμνούλας που ξεκινά από το έδαφος και επεκτείνεαι σε ύψος, αρκεί απλώς και μόνο να σκάψετε το χώμα στο συγκεκριμένο σημείο και, αφού τοποθετήσετε-στερεώσετε την βάση της αντλίας στο πρώτο δοχείο, να το "βυθίσετε" στο χώμα.
*Βότσαλα, διακοσμητικές πέτρες, κοχύλια, υδρόβια φυτά κλπ. είναι κάποια στοιχεία με τα οποία μπορείτε να πλαισιώσετε μια μικρή τέτοια κατασκευή αλλά και το σημείο που θα την τοποθετήσετε, έτσι ώστε οπτικά το σύνολο του χώρου να είναι ομοιογενές και καλαίσθητο γι΄αυτό και προτιμήστε την τοποθέτηση ενός τέτοιου συντριβανιού σε ένα παρτέρι, ένα σημείο με αρκετές άλλες γλάστρες κλπ. και όχι "ξεκομμένο" σαν απλό διακοσμητικό κήπου, εκτός φυσικά αν πρόκειται για συντριβάνι αρκετά μεγάλου μεγέθους.
from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/29YCGw9
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου