Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΛΙΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ !!!























Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών


Οταν είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ο σχεδιασμός για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και κυρίως τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτόν, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε επισημάνει ότι δεν θα αφορούσε τον πραγματικό αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν ανάγκη τη ρύθμιση. Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει και έτσι πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη η απόφαση για βελτιώσεις στον εξωδικαστικό, κάτι που σήμαινε ότι θα δινόταν ελπίδα βιωσιμότητας για χιλιάδες επιχειρήσεις. Από τότε μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει γίνει κάτι πραγματικά ουσιαστικό, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν εγκλωβισμένες, με την αγωνία αν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, από 32.895 επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη διαδικασία, οι 6.199 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα και αφού υποβλήθηκαν 1.189 αιτήσεις, τελικά μόλις 59 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους. Αντίστοιχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ξεκίνησαν τη διαδικασία 14.494, οι 8.560 πέρασαν την επιλεξιμότητα, υποβλήθηκαν 1.481 αιτήσεις για να φτάσουμε να έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τις οφειλές τους μόλις 55! Οσο δεν εφαρμόζεται η νέα μορφή του εξωδικαστικού, μην περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Η βασική απορία η δική μου και πολλών άλλων ανθρώπων της αγοράς είναι γιατί να χάνεται τόσος χρόνος και να σημειώνονται τόσες καθυστερήσεις για κάτι που έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί. Δυστυχώς για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που υποφέρουν από το άγχος των χρεών και την πίεση που τους ασκείται από τις συνέπειες της μη έγκαιρης καταβολής οφειλομένων, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής. Κάθε μέρα, κάθε ώρα που χάνεται εξαιτίας της καθυστέρησης στην εφαρμογή της νέας μορφής του εξωδικαστικού, είναι κομβικής σημασίας για την επαγγελματική τους βιωσιμότητα. Η μία ΚΥΑ με τα διευρυμένα όρια στον βελτιωμένο εξωδικαστικό έχει ήδη υπογραφεί και είναι πραγματικά κάτι θετικό.

Η ουσία, όμως, είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος, να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά και να δοθεί η δυνατότητα για την οριστική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοί μας. Να θυμίσω ότι ακόμα εκκρεμεί η λειτουργία της πλατφόρμας που θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης για οφειλές έως 20.000, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος ένας μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών. Θεωρώ αυτονόητο ότι μετά από τόσες καθυστερήσεις και προβλήματα, θα παραταθεί κατά ένα έτος η δυνατότητα υποβολής αίτησης, όπως μαθαίνουμε ότι διαβεβαιώνουν σχετικά από τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς βρίσκονται σε συζητήσεις με τους δανειστές. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω και τον ρόλο των τραπεζών, καθώς αποτελούν κομβικό παράγοντα στο θέμα του εξωδικαστικού. Ελπίζω να λειτουργήσουν από δω και πέρα με πιο ταχείς ρυθμούς, έτσι ώστε να διευκολυνθούν πραγματικά όλοι όσοι προσδοκούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Την ώρα που συζητάμε για τη μεταμνημονιακή εποχή, είναι κρίμα να δούμε νέα «λουκέτα», τα οποία κάλλιστα μπορούν να αποφευχθούν. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είναι επιτακτική η ανάγκη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ώστε να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες. Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το σημείο το έχουμε περάσει. Για να φανεί όμως το φως της ανάπτυξης που όλοι προσδοκούμε, πρέπει τόσο βασικά θέματα να επιλύονται άμεσα. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν θα κουραστεί να τονίζει ότι η μοναδική λύση στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη στήριξη και την επιτυχημένη πορεία των επιχειρήσεών μας και κυρίως των μικρομεσαίων. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τις δράσεις μας, σε αυτό το μέτωπο πρέπει να εμφανιστούμε ενωμένοι και με ξεκάθαρο αναπτυξιακό σχεδιασμό.






from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2LCKDdv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου