Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΚΟΥΜΠΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΒΓΑΖΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 4 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ !!!




Τι αποκαλύπτει το mononews.gr :

Το πρώτο ηχηρό επιχειρηματικό κανόνι του 2016 έμελλε να αποτελέσει ο πάλαι ποτέ χρηματιστηριακά κραταιός όμιλος «Κούμπας Συμμετοχών» του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Κούμπα. Φάντασμα ήδη των παλαιών «δοξασμένων» ημερών της χρηματιστηριακής φούσκας, των θηριωδών υπεραξιών και του άκοπου υπερδανεισμού, η εταιρία διαλύθηκε προ 2,5 ετών δημιουργώντας την πρώτη μεγάλη μαύρη τρύπα σε απλήρωτα τραπεζικά δάνεια και υποχρεώσεις που ξεπέρασαν τα 138,5 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα δάνεια ήταν στην Τράπεζα Πειραιως η οποία κληρονόμησε από την Marfin Popular Bank (Λαϊκή) τα ομολογιακά δάνεια – μαμούθ που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Κούμπας και τις θυγατρικές της για αγορές μετοχών και αυξήσεις κεφαλαίου. Η Πειραιώς κατήγγειλε τις συμβάσεις δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ανεξόφλητου ύψους 114,1 εκατ. ευρώ (ένα 85,3 εκατ. ευρώ και ένα 28,8 εκατ. ευρώ) καθιστώντας τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, άμεσα απαιτητά από την εταιρεία. Ετσι στις 26 Ιανουαρίου του 2016 αποφασίστηκε η εκκαθάριση της Κούμπας.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση 9μηνου 2015 η αξία των περιουσιακών στοιχείων που είχαν απομεινει στην εταιρεία (ακίνητα, φωτοβολταϊκά, μετοχές) αποτιμήθηκαν σε περίπου 15 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν μόλις στο 10% των κόκκινων δανείων που την βαρύνουν.


Μεταξύ αυτων τοτε η η Τράπεζα Πειραιώς είχε προβεί σε κατάσχεση του ποσοστού μετοχών (15,96%) που κατείχε ο επιχειρηματίας στην κλινική Metropolitan, με το τίμημα να ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό αυτο πουλήθηκε αργότερα.

Σπίτια στο Παλαιό Ψυχικό

Ομως σε λιγες ημέρες και για την ακρίβεια στις 5 Σεπτεμβρίου του 2018 η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει σε πλειστηριασμό 4 σπίτια της "Κούμπας Συμμετοχών" στο Παλαιό Ψυχικό. Προκειται για οικόπεδο περίπου 1000 τμ με ημιτελείς κατοικίες σε εναν απο τους καλύτερους δρομους της περιοχής στην Αγίου Δημητρίου. Η συνολική αξία εχει προσδιοριστεί στο 1.000.000 ευρώ.

Η εταιρία Κούμπας Συμμετοχών λίγο πριν κλείσει ειχε κυριολεκτικά μηδενικά έσοδα, συσσωρευμένες ζημιές που φτάνουν τα 168,6 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια τα οποία υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Η τεράστια μαύρη τρύπα κεφαλαίων της Κούμπας ξεκίνησε από τα τραπεζικά δάνεια και υποαξίες που δημιούργησαν ως επί το πλείστον οι επενδυτικές θέσεις της εταιρείας όχι σε παραγωγικές επενδύσεις και συμμετοχές, αλλά σε κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κούμπας καθιέρωσε στις αρχές της δεκαετίας του '70 τον θεσμό του ανεξάρτητου ασφαλιστικού συμβούλου – «πολυπράκτορα, είχε διεισδύσει από το πεζοδρόμιο και το κυνήγι ασφαλιστηρίων συμβολαίων στα μεγάλα σαλόνια και τις σελίδες των life style περιοδικών, φιγουράροντας ως «μετρ» των υπεραξιών στο Χρηματιστήριο.

Το 2007-2008 η Κούμπας διέθετε χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ επενδεδυμένο κυρίως σε μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στις εταιρείες του ομίλου Marfin, καθώς ήταν μεγαλομέτοχος τόσο στην ίδια τη ΜΙG και τη Marfin Popular Bank, όσο και στη Vivartia, τη Singular Logic και τη μη εισηγμένη G.I.T Holding στις οποίες είχε επενδύσει συνολικά πάνω από 83 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή κατάρρευση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία του που λειτουργούσε περισσότερο ως μια τεράστια επενδυτική παρά ως όμιλος Συμμετοχών, να καταγράψει τεράστιες χρηματιστηριακές ζημιές και να οδηγηθεί πλέον το 2012 σε στάση πληρωμών, αναστολή διαπραγμάτευσης από το Χρηματιστήριο και αλλαγή της βάσης παρουσίασης των οικονομικών της αποτελεσμάτων από την «Αρχή Συνέχισης της Δραστηριότητας» στην «Ρευστοποιήσιμη αξία".

Η ίδια η μετοχή της Κούμπας (σ.σ η οικογένεια Κούμπα κατείχε συνολικά το 58,6% της εταιρείας) κατέρρευσε ολοκληρωτικά στο διάστημα 2007-2012 χάνοντας το 98% της αξίας της και από τα 80 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης έφτασε στα 2 εκατ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία στο αποκορύφωμα της φούσκας του 1999, μόλις δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο και μετά από άνοδο 5.500%, είχε φτάσει να αποτιμάται στο χρηματιστηριακό ταμπλό προς 580 εκατ. ευρώ ενώ η οικογένεια Κούμπα είχε πουλήσει τότε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της σε τρίτους επενδυτές.

H διασύνδεση Κούμπα-Eurobrokers-Remaco με επιχειρηματία

Η περίπτωση της Κούμπας Συμμετοχών προ 2 ετων είχε συγκεντρώσει τα φώτα πάνω της και για έναν άλλο λόγο: την έμμεση σύνδεση των εταιρειών Κούμπας-Eurobrokers-Remaco με επιχειρηματία ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δικαστικών αρχών για την υπόθεση πλουτισμού του ζεύγους Γιάννου Παπαντωνίου-Σταυρούλας Κουράκου.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Remaco στην οποία η Κούμπας Συμμετοχών είχε αποκτήσει και ήλεγχε μέχρι το 2012 το 35% των μετοχών της.

Ο ίδιος παράλληλα κατείχε ως τα μέσα του 2013 θέση μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της Κούμπας Συμμετοχών. Το 35% της Remaco μεταβιβάστηκε το 2012 στην Eurobrokers η οποία επίσης ανήκε στην Κούμπας Συμμετοχών μέχρι που η συγκεκριμένη εταιρεία μεσιτών εξαγοράστηκε απευθείας (84,4%) από τον επιχειρηματία Γιώργο Κούμπα πέρυσι το Δεκέμβριο.

Η Eurobrokers πούλησε στις 29/12/2015 τη συμμετοχή της στην εταιρεία Remaco προς 175.000 ευρώ μεταβιβάζοντας το 13,5% στον επιχειρηματία, το 15,5% στον πρόεδρο της εταιρείας Ν. Παπαδάτο (επίσης πρώην μέλος του Δ.Σ της Κούμπας) και το 6% στην Αγγελική Καρέτσου, αντιπρόεδρο σήμερα της Remaco.


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2w8PNbr
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου