Ας θυμηθούμε αρχικά την πρό τριμήνου είδηση για κύκλωμα που είχε στήσει φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών τοξικομανίας σε εμπόρους ναρκωτικών:
«Τι σου είπε;», «Μου είπε ότι θα γράψει τώρα και θα γράψει και την αγωγή μέσα, μαζί με χαρτί παθολόγου, ότι απαγορεύεται για να μπορέσεις να βγεις μου είπε, όλα καλά.». Αυτός είναι ένας από τους διαλόγους ενός κρατουμένου των φυλακών Κορυδαλλού, με τη μητέρα του που είχε ραντεβού με έναν ψυχίατρο του νοσοκομείου που «μοίραζε» πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας- μαζί με άλλους- μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα με την «ταρίφα» της «φάμπρικας» που είχαν στήσει να ξεπερνά τα 1500 ευρώ.
Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, μετά από ενδελεχείς έρευνες και παρακολουθήσεις, προχώρησαν στη σύλληψη ενός ψυχίατρου της Ψυχιατρικής κλινικής των φυλακών, ενός ψυχίατρου-πραγματογνώμονα, μίας ακόμη γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου αλλά και δύο ιδιωτών. Ο «κοριός» της Ασφάλειας, όπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ», έχει καταγράψει ακόμη και τους διαλόγους στους οποίους περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα εντός φυλακών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο «έκλειναν» οι συμφωνίες με τον ψυχίατρο:
Κρατούμενος: «Τι του άφησες; Αλήθεια μη μου λες ψέματα.!»
Μητέρα: «Επτακόσια, ορκίζομαι!»
Κρατούμενος: «Έξι δεν μου είχε πει;»
Μητέρα: «Έξι σου είχα πει αλλά του άφησα επτά για να έρθει την Παρασκευή την κάνει να καταθέσουμε από Δευτέρα».
Κρατούμενος: «Ωραία, αυτά μόνο σου έχει πάρει; Αλήθεια, μην μου λες ψέματα»
Μητέρα: «Ναι δεν έχει πάρει άλλα όλον αυτόν τον καιρό έχει πάρει;»
Κρατούμενος: «Ναι πόσο είναι σύνολο; Δύο χιλιάρικα;»
Σε άλλο σημείο της δικογραφίας φαίνεται η «συνεννόηση» κρατουμένου- που είχε συλληφθεί με 10 κιλά ναρκωτικών ουσιών- με τον δικηγόρο του:
Κρατούμενος: «Ενάμιση θέλει ε;»
Δικηγόρος: «Ναι ρε, αυτή, να, μου είπε ότι μιλάει αυτός σίγουρα θα το κάνει το χαρτί αλλά τώρα μη ρισκάρουμε ρε φίλε!»
Κρατούμενος: «Εντάξει, αφού θέλει ενάμιση, ενάμιση ξέρω γω;»
Δικηγόρος: «Μα του είπε και είπε ενάμιση»
Κρατούμενος: «Είπε ναι αυτός; Είπε ναι»
Δικηγόρος «Είπε ενάμιση το ενάμιση είναι ναι ρε φίλε. Τι θα σημαίνει;»
Κρατούμενος: «Είπε ενάμιση.. Ε τώρα γ.....ε το!»
Δικηγόρος: «Από τα τηλέφωνα δεν τα λένε και πολύ αυτά κανονικά»
Όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία, το παράνομο κύκλωμα εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίας προκείμενου να χρησιμοποιηθούν είτε για ευνοϊκή μεταχείριση ενώπιον της Δικαιοσύνης στις δικαστικές αίθουσες, είτε για τη μεταφορά κρατουμένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος, υπάρχουν καλύτερες συνθήκες κράτησης από αυτές που επικρατούν κανονικά στα κελιά των Φυλακών Κορυδαλλού. «Αρκετές ποινές που ήταν κακουργήματα μπορούσαν να μετατραπούν σε πλημμελήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι δράστες είχαν αρκετή πελατεία και είχαν καταφέρει να μοιράσουν χιλιάδες πιστοποιητικά», ανέφεραν στον «Ε.Τ.» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Το συνέδριο στην Κω και η σύλληψη....
Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα και τη σχετική έκδοση ενταλμάτων,οι άνδρες της Ασφάλειας κατάφεραν να συλλάβουν έναν ψυχίατρο των φυλακών κατά τη διάρκεια συνεδρίου ψυχιάτρων στην Κω, ενώ από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχουν εντοπιστεί περίπου τριακόσια πλαστά πιστοποιητικά τοξικομανίαςτα οποία αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις. Αστυνομικές πηγές τονίζουν πως εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 1000 πραγματογνωμοσύνες, την ώρα που αρκετά δικαστήρια είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε η ΕΛ. ΑΣ. σε ανακοίνωσή της. η εξάρθρωση της «φάμπρικας» με τις πλαστές βεβαιώσεις έρχεται ως συνέχεια παλαιάς υπόθεσης-σύλληψης τοξικομανών, από όπου και προέκυψαν στοιχεία από το παράνομο κύκλωμα που είχε στηθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα αποτελούταν από τρεις βασικούς πυρήνες, που είχαν ξεχωριστούς ρόλους στην καλλιέργεια και εισαγωγή ναρκωτικών στην Ελλάδα αλλά και στην διακίνησή τους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
Όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε συλληφθεί ο Αριστείδης Φλώρος, η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε αιφνιδίως για την ύπαρξη ενός σκανδάλου μεγατόνων που έκτοτε αποκαλείται «το σκάνδαλο Energa».
O Αριστείδης Φλώρος νεαρός γιάπης της δεκαετίας 2000- 2010, μόνιμος θαμώνας του Nammos στη Μύκονο, με τις τσέπες γεμάτες χρήμα, βρέθηκε στη φυλακή με τους συνεργάτες του για ένα σκάνδαλο που τάραξε συθέμελα την ελληνική κοινωνία και εξέθεσε πολιτικές ηγεσίες, τη ΔΕΗ, και όλον τον συστημικό μηχανισμό, ο οποίος επέτρεπε τέτοιου είδους παράνομες στρεβλώσεις.
Αργότερα, το όνομα του Αριστείδη Φλώρου ενεπλάκη και σε διάφορες άλλες ποινικές υποθέσεις με απόπειρες δολοφονίας, ακόμη και με την υπόθεση του φονικού στην οδό Ασκληπιού με θύμα τον γνωστό δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.
Τότε γινόταν λόγος για κυκλώματα μέσα στη φυλακή που αποφασίζουν για συμβόλαια θανάτου και εκτελέσεις.
Το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανήρτησε στο Facebook, το έγγραφο του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) διά του οποίου γίνονταν αποδεκτές οι γνωματεύσεις ειδικών για τα ποσοστά αναπηρίας του έγκλειστου Αριστείδη Φλώρου, βάσει των οποίων έτυχε της πρόνοιας του νόμου Παρασκευόπουλου, με κατάληξη την αποφυλάκισή του.
Ξέσπασε σάλος και μόλις την Τρίτη το απόγευμα έγινε γνωστό πως η εισαγγελία Χαλκίδας διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης Φλώρου και της αποφυλάκισής του με ενδεχόμενο την ανατροπή των ληφθέντων αποφάσεων.
Ο Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε στη βάση του αθροιστικού υπολογισμού ποσοστών αναπηρίας από τρεις διαφορετικές παθήσεις, με γνωματεύσεις τουλάχιστον δύο ειδικών, ενός ψυχιάτρου και ενός νευρολόγου.
Ο νόμος Παρασκευόπουλου προβλέπει πως όταν αθροιστικά τα ποσοστά αναπηρίας ενός φυλακισμένου ξεπερνούν το 60%, τότε δικαιολογείται η αποφυλάκισή του.
Το αμφιλεγόμενο επιστημονικά δεδομένο της άθροισης ποσοστών αναπηρίας είχε ανοίξει ένα παραθυράκι, το οποίο εξελίχθηκε σε γιγαντιαία πύλη για την διαμόρφωση συνθηκών αποφυλάκισης εγκλείστων, με λίγα λόγια στήθηκε ένα «μαγαζί» υπό την ανοχή και τη νομική κάλυψη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πριν από 9 χρόνια τοποθετήθηκε ως επόπτης του ψυχιατρικού τμήματος των φυλακών Κορυδαλλού, ο διευθυντής της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του δημόσιου νοσοκομείου Αττικόν, ο κ. Αθανάσιος Δουζένης.
Η τοποθέτηση έφερε και τον χαρακτήρα του «ιδιώτη επόπτη» πράγμα το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία ενός περίεργου κλίματος στο ψυχιατρικό τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο διοικητικοί υπάλληλοι του υπ. Δικαιοσύνης αλλά και παράγοντες της φυλακής καθώς και κρατούμενοι το αποκάλεσαν «το μαγαζί».
Ο κ. Δουζένης υπογράφει ένα έγγραφο - γνωμάτευση το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr βάσει του οποίου, ο Αριστείδης Φλώρος υπέφερε από «υποτροπιάζουσα κατάθλιψη» με ποσοστό αναπηρίας 35%.
Εδώ αξίζει τον κόπο να σημειωθεί το εξής: Υφίστανται δύο κατηγορίες επιληψίας. Η μια, η λεγόμενη ανθεκτική δικαιολογεί υψηλά ποσοστά αναπηρίας, αλλά βεβαίως δικαιολογείται από ένα διαχρονικό ιστορικό του ασθενούς.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά την αιφνιδιαστική ή απλή επιληψία η οποία ωστόσο δεν δικαιολογεί υψηλά ποσοστά αναπηρίας.
Αν λοιπόν ο νευρολόγος στο νοσοκομείο Νίκαιας διέγνωσε ανθεκτική επιληψία τότε όφειλε να παρουσιάσει και το διαχρονικό ιστορικό του ασθενούς.
Εάν διέγνωσε απλή επιληψία τότε θα έπρεπε να τού δικαιολογήσει χαμηλό ποσοστό αναπηρίας.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωστόσο και βάσει της διάταξης περί άθροισης ποσοστών αναπηρίας από διαφορετικές παθήσεις, ο Αριστείδης Φλώρος κατάφερε να συσσωρεύσει ένα 70% αναπηρίας από τρεις διαφορετικές ασθένειες. Έτσι, έφθασε το πολυπόθητο ποσοστό του άνω του 60% που κατά τον νόμο Παρασκευόπουλου του έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσει την αποφυλάκισή του. Όπερ και εγένετο.
Ο διευθυντή της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Δουζένης ανέλαβε εποπτικά καθήκοντα του Ψυχιατρικού Τμήματος Κορυδαλλού στη βάση προεδρικών διαταγμάτων και όπως ειπώθηκε και προηγουμένως πριν από εννέα συναπτά έτη. Τα προεδρικά αυτά διατάγματα, κάποια στιγμή επεστράφησαν πίσω για διορθώσεις τεχνικού περιεχομένου.
Προκαλείται το εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ένας επόπτης ο οποίος συμπεριφέρεται ως ιδιώτης - σύμβουλος να ελέγχει επιστημονικά την κατάσταση υγείας εγκλείστων και να προβαίνει σε γνωματεύσεις καθορίζοντας ποσοστά αναπηρίας, για τα οποία γνωρίζει άριστα ότι μπορούν να συναθροιστούν έτσι ώστε κάποια στιγμή ο έγκλειστος να είναι σε θέση να διεκδικήσει τις πρόνοιες του νόμου περί αποφυλάκισής του, έστω και εάν οι ασθένειες από τις οποίες υποφέρει, αν υποφέρει, δεν είναι τόσο σοβαρές.
Με λίγα λόγια, πώς είναι δυνατόν να έχει στηθεί με την κάλυψη του υπ. Δικαιοσύνης ένα «μαγαζί» γνωμάτευσης ποσοστών αναπηρίας που καλύπτει όλο το σωφρονιστικό σύστημα και που αφήνει περιθώρια συνδιαλλαγής μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού των τμημάτων υγείας των φυλακών και των εγκλείστων;
Tι λέει ο κ. Δουζένης
«Το πανεπιστήμιο έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι βρισκόμαστε στις φυλακές Κορυδαλλού και βοηθάμε ανθρώπους που είναι κρατούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε χαρτιά, γνωματεύσεις δηλαδή όταν μας ζητήσουν οι ασθενείς μας. Έρχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας ζητούν μια βεβαίωση. Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας ευθύνη», αναφέρει ο κ. Δουζένης σε σήλωσή του στον «Ελεύθερο Τύπο», επιβεβαιώνοντας ότι του χορήγησε βεβαίωση, γράφοντας σε αυτήν «αυτά που πίστευε ως γιατρός» όπως χαρακτηριστικά λέει.
Ο αναπληρωτής καθηγητής εξηγεί μάλιστα ότι πάντα ανταποκρίνεται σε τέτοια αιτήματα και το ίδιο έπραξε και τώρα, όπως θα έκανε σε κάθε κρατούμενο. «Όποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Όχι βέβαια», τονίζει....
Ο αναπληρωτής καθηγητής εξηγεί μάλιστα ότι πάντα ανταποκρίνεται σε τέτοια αιτήματα και το ίδιο έπραξε και τώρα, όπως θα έκανε σε κάθε κρατούμενο. «Όποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Όχι βέβαια», τονίζει....
πηγές:
http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/famprika-me-plasta-xartia-toksikomanwn-stis-fulakes-korudallou
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2oqCuPb
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου