Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΑΜΟΥΘ ΕΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΤΣΙ ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΤΙΣ ΘΥΡΙΔΕΣ !!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/05/6_45.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/05/blog-post_79.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/06/blog-post_89.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/07/blog-post_49.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/09/blog-post_99.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/10/blog-post_98.html



Τι έδειξαν τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων για τις παραβιασμένες κλειδαριές στην ΕΤΕ Θεσσαλονίκης


Παραβιασμένες πόρτες και διαρρηγμένες κλειδαριές θυρίδων εντοπίστηκαν κατά την αυτοψία στο θησαυροφυλάκιο υποκαταστήματος της ΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν γίνει καταγγελίες για εξαφάνιση χρημάτων, χρυσών λιρών, κοσμημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων από το 2012.

Η έρευνα των διωκτικών Αρχών, η οποία ξεκίνησε το 2014, με εισαγγελική παραγγελία, περαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ειδική ανακρίτρια, η οποία, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, ζήτησε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σε 12 θυρίδες από τεχνικό - κλειδαρά. Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος επτά υπαλλήλων του υποκαταστήματος, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Τον περασμένο Ιούνιο εντοπίστηκε και παραδόθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης μέρος των κλοπιμαίων, τα οποία αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες - μισθωτές των θυρίδων, ενώ περίπου 10 μέρες μετά την εξέλιξη αυτή ένας υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος φέρεται ότι ήταν υπαίτιος, βρέθηκε απαγχονισμένος.

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε ο τεχνικός - επίσημος κλειδαράς δύο άλλων τραπεζών, ο οποίος κλήθηκε από την ανακρίτρια Ιωάννα Σερβέτα να εξετάσει τις «τρύπιες» θυρίδες, καθώς επίσης και τις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων που διορίστηκαν από τα θύματα και από τους κατηγορουμένους. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε, στις 15 Φεβρουαρίου, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, επί των οδών Μητροπόλεως και Ι. Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη. Από τον έλεγχο των θυρίδων προέκυψε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι κλειδαριών με ισάριθμα κλειδιά «pass partout» της τράπεζας.

Οι κλειδαριές είναι κατασκευασμένες στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα (πριν το 1940), καθώς οι θυρίδες και οι κλειδαριές ανήκαν στην Τράπεζα Αθηνών, η οποία λειτούργησε από το 1893 έως το 1953, οπότε συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα, ενώ δεν υπάρχουν ακριβείς χρονολογίες κατασκευής και τοποθέτησής τους. Τα κλειδιά των επίδικων κλειδαριών φέρεται ότι πωλούνται και ως αντίκες στο διαδίκτυο.

Στις έξι από τις επτά θυρίδες που τελικά ελέγχθηκαν, παρουσία των μισθωτών και υπαλλήλων της τράπεζας και των τεχνικών συμβούλων, διαπιστώθηκε ότι τόσο στις πόρτες όσο και στις κλειδαριές των θυρίδων υπάρχουν ίχνη παραβίασης. Πρόκειται για μία ή περισσότερες οπές που εντοπίστηκαν και φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν για να υπάρξει πρόσβαση στον μηχανισμό της εκάστοτε κλειδαριάς.

Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, οι θυρίδες και των τριών τύπων είναι παραβιασμένες και επισκευασμένες κατά επαγγελματικό τρόπο, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την παραβίαση και την επισκευή της πόρτας είναι περίπου 30 λεπτά. Τα εργαλεία που απαιτούνται για την παραβίαση είναι ένας δράπανος, ένα τρυπάνι κι ένα λεπτό κατσαβίδι ή ένα σύρμα παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στον χώρο, μαζί με άλλα διαρρηκτικά εργαλεία, σε προγενέστερη έρευνα της Αστυνομίας.

Στα συμπεράσματα του κλειδαρά, τον οποίο όρισε η ανακρίτρια, αναφέρεται: Οταν μια τέτοια θυρίδα έχει παραβιαστεί τουλάχιστον μία φορά, τότε η παραβίαση αυτή από έναν μη ειδικό είναι πιο εύκολη, έχοντας φυσικά τα κατάλληλα εργαλεία. Σε δύο από τις θυρίδες που ελέγχθηκαν δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης και ο μόνος τρόπος να ανοίχτηκαν αυτές οι θυρίδες (δύο διαφορετικών τύπων) είναι με κλειδί. Σε μία από τις θυρίδες η πόρτα βρέθηκε παραβιασμένη χωρίς να έχει επισκευαστεί, ενώ δεν παρατηρήθηκε παραβίαση της κλειδαριάς, η οποία έχει αλλαχθεί από κάποια προηγούμενη παραβίαση και ο μόνος τρόπος να ανοίχθηκε αυτή η θυρίδα είναι με κλειδί. Σε μία από τις θυρίδες δεν υπήρχε κλειδαριά προς εξέταση, η οποία αναζητήθηκε αλλά δεν προσκομίστηκε από τους αρμοδίους.

Μόνο δύο κλειδιά γνήσια, τα υπόλοιπα αντίγραφα


Σε δύο από τις θυρίδες τα κλειδιά των μισθωτών που εξετάστηκαν προέκυψε ότι είναι πρωτότυπα - γνήσια, ενώ τα υπόλοιπα είναι αντίγραφα, δηλαδή είναι κατασκευασμένα από άλλο κλειδί, ή εάν η κλειδαριά προέρχεται από διάρρηξη, λόγω απώλειας κλειδιών από άλλον μισθωτή, τα κλειδιά είναι κατασκευασμένα από κάποιον τεχνίτη. «Αυτό μπορεί να έχει γίνει και περισσότερες από μία φορές. Ως αποτέλεσμα αυτών και ανάλογα με τον τρόπο που κατασκευάστηκαν τα κλειδιά, υπάρχουν πιθανότητες να ανοίξει με κάποιο άλλο κλειδί του ίδιου τύπου» επισήμανε ο πραγματογνώμονας.

Ολα τα κλειδιά τύπου pass partout προέκυψε ότι είναι αντίγραφα και έχουν κατασκευαστεί από άλλα κλειδιά σε μηχανή κοπής κλειδιών, σύμφωνα με τον τεχνικό - κλειδαρά, ο οποίος σημείωσε: «Από τα αντικείμενα (διαρρηκτικά εργαλεία) που βρέθηκαν, το μόνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (για διάρρηξη) είναι ένα σύρμα σε σχήμα Γ, το οποίο μπορεί να κατασκευάσει ο καθένας, ενώ για τη χρήση αυτού του σύρματος στη διάνοιξη της θυρίδας απαιτείται να έχει ανοιχτεί τρύπα στην πόρτα της θυρίδας και την κλειδαριά με τρυπάνι και να υπάρχει το pass partout». Πανομοιότυπο σύρμα σε σχήμα Γ χρησιμοποιούν και οι επαγγελματίες κλειδαράδες.

Εύκολη λεία

«Τα επίμαχα κλειδιά των θυρίδων δεν αποτελούν κλειδιά μοναδικά, των οποίων η αντιγραφή γίνεται μόνο με προσκόμιση συγκεκριμένου κωδικού, ούτε έχουν προστατευμένο ειδικό profile αδιαμόρφωτου - άκοπου κλειδιού που δεν υφίσταται στην αγορά. Για την αντιγραφή τους αρκεί η προσκόμιση ενός πρωτότυπου ή λειτουργικού αντιγράφου τους» αναγράφεται στην έκθεση παρατηρήσεων του τεχνικού συμβούλου που διορίστηκε από τα θύματα.

Σχετικά με το ερώτημα αν υπάρχει η δυνατότητα οι θυρίδες να απασφαλιστούν - διαρρηχθούν και στη συνέχεια να ασφαλιστούν, χωρίς ίχνη διάρρηξης, ο τεχνικός σύμβουλος σημείωσε: «Πέραν των πιθανοτήτων να ανοίξουν με άλλο κλειδί του ίδιου τύπου - profile, υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες διάρρηξης τύπου picking, καθώς και με ειδικά εργαλεία, χωρίς εγκατάλειψη εμφανών ιχνών. Κάτι που καθίσταται ακόμη ευκολότερο σε κλειδαριές που έχουν ανοχές λόγω χρήσης ή ανοχές λόγω τροποποίησης που τις καθιστούν πιο ευάλωτες. Τόσο οι μεθοδολογίες διάρρηξης, χωρίς να εγκαταλείπουν εύκολα αναγνωρίσιμα ίχνη, όσο και τα χρησιμοποιούμενα προς τούτο εργαλεία αλλά και ο τρόπος κατασκευής τους περιγράφονται και διδάσκονται επ' ακριβώς στο διαδίκτυο».

Τι λέει η πλευρά κατηγορουμένου

Στις διαπιστώσεις του ο τεχνικός σύμβουλος που διόρισε ένας από τους κατηγορούμενους τραπεζικούς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο τρόπος που έχουν διενεργηθεί οι διαρρήξεις αποτελεί γνωστή και επαγγελματική μέθοδο που χρησιμοποιείται από κλειθροποιούς (κλειδαράδες) όταν απαιτείται διάνοιξη θυρίδων. Υστερα από κάθε (ελεγχόμενη) διάρρηξη είθισται να εγκαθίσταται άλλη κλειδαριά, επαναπρογραμματισμένη για την αποφυγή γνώσης του προηγούμενου ιδιοκτήτη».


ΠΗΓΗ



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://bit.ly/2JNoGex
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου