Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ FUNDS: ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΑ BONUS...ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!

ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ...ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ
"Βράζουν" οι τραπεζοϋπάλληλοι που οι διοικήσεις των τραπεζών ετοιμάζονται να τους "ξεφορτώσουν" μαζικά σε servicers !!!




Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι στα funds των κόκκινων δανείων


Χαμηλούς μισθούς και υψηλά μπόνους δίνουν οι εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι οποίες αναμένεται να αναλάβουν μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ από τις τράπεζες την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές λαμβάνουν χαμηλές βασικές αποδοχές, οι οποίες όμως συνδυάζονται με υψηλά κίνητρα παραγωγικότητας. Ο λόγος είναι ότι οι κέρδη, αλλά και η επιβίωση των εν λόγω εταιρειών, εξαρτάται από την εισπραξιμότητα που θα πετύχουν επί των απαιτήσεων που αγοράζουν από τις τράπεζες. Αυτό το μοντέλο εφαρμόζουν εδραιωμένοι παίκτες στον χώρο, όπως η Cepal, η οποία διαχειρίζεται το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, αλλά και η UCIη οποία αποτελεί σύμπραξη των διεθνών τραπεζών BNP Paribas και Santander.

Στελέχη από τον κλάδο της εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι εν λόγω εταιρείες εκπαιδεύουν τα στελέχη τους προκειμένου να αποκτήσουν διαπραγματευτικές δεξιότητες, αφού πολλοί servicers προτείνουν ρυθμίσεις στους οφειλέτες εν είδει πώλησης νέων προϊόντων. Άλλες εταιρείες, βέβαια, έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα «εισπρακτικής», εφαρμόζοντας σκληρές μεθόδους ανάκτησης των εξασφαλίσεων από τους δανειολήπτες.

Το μοντέλο των απολαβών ενδέχεται να διαφέρει σε έναν βαθμό στις αντίστοιχες μονάδες που θα αποσχιστούν από τις τράπεζες, αφού για να πείσουν τους εργαζόμενους των τραπεζών να ενταχθούν στις ανώνυμες εταιρείες θα πρέπει οι βασικές αποδοχές να κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα. Πηγή με γνώση των διαδικασιών σε συστημική τράπεζα αναφέρει ότι θα δοθούν πριμ αποδοτικότητας σε όλες τις βαθμίδες των εργαζομένων στον servicer που θα συσταθεί. Ειδικά για τα ανώτατα στελέχη, το δέλεαρ είναι ότι πλέον δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά το ύψος των αποδοχών και του μπόνους εξαιτίας των ανακεφαλαιοποιήσεών τους τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται, πάντως, ότι μπόνους απόδοσης δίνονται και στα αντίστοιχα τμήματα των τραπεζών.

1.500 τραπεζοϋπάλληλοι μετακινούνται στους servicers

Ενόψει των μαζικών αυτών μετακινήσεων προσωπικού από τον συντηρητικό και προστατευμένο τραπεζικό κλάδο σε ανώνυμες εταιρείες, το μοντέλο αμοιβών που εφαρμόζουν οι servicers αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή έχουν αδειοδοτηθεί 20 servicers από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο αριθμός αυτός θεωρείται υπερβολικός από πηγές της αγοράς που εκτιμούν ότι θα υπάρξει έντονη ενοποίηση (consolidation) τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας πεδίο δράσης σε 4-5 μεγάλους «παίκτες».

Ένας από αυτούς θα είναι αναμφίβολα η FPS της Eurobank, η οποία αναμένεται να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή στη διάρκεια του καλοκαιριού και η νέα εταιρεία να πάρει «σάρκα και οστά» τον Νοέμβριο ή -το αργότερο- έως το τέλος του έτους. Ήδη, διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο NPEs ύψους 21 δισ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα ξεπεράσει περίπου τα 30 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του νέου σχήματος, Θοδωρής Καλαντώνης, ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank και είναι υπεύθυνος του τομέα διαχείρισης προβληματικών δανείων, θα πάρει μαζί του στη νέα εταιρεία 400 περίπου εργαζομένους της Eurobank, οι οποίοι ασχολούνται με τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Το προσωπικό αυτό θα προστεθεί στα 600 άτομα που ήδη εργάζονται στον servicer, καθώς και στελέχη από την αγορά για επιλεγμένες θέσεις.

Μαζική μετακίνηση προσωπικού -άνω των 1.000 ατόμων ετοιμάζει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την αποκοπή του Legacy Unit υπό τον κ. Γιώργο Γεωργακόπουλο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Το νέο σχήμα θα διαχειρίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σύνολο των NPEs της τράπεζας, ύψους 26 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται, επίσης, στη φόρμουλα που θα βρουν οι τράπεζες για να μεταφέρουν όλο αυτό το προσωπικό εκτός του δυναμικού τους. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν η τακτική αυτή θα γέρνει προς την πλευρά του «καρότου» ή την πλευρά του «μαστίγιου», αφού οι διοικήσεις μπορεί να δώσουν κίνητρα στους εργαζομένους να δεχθούν την προσφορά απασχόλησης στην ανώνυμη εταιρεία ή να καταστήσουν σαφώς ότι «αυτό είναι μονόδρομος».


ΠΗΓΗ



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://bit.ly/2VJKUQc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου