Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΤΟΣ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 120 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!

ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
Την ίδια ώρα πήρε μπρος η «εισπρακτική» του δημοσίου αφού βάσει λεγομένων των αρμοδίων αρχών ακολουθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί !!!




Εφιάλτης: Εκτός 120 δόσεων χρέη 128,3 δισ. ευρώ!

Εκτός των ρυθμίσεων των 120 δόσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έμειναν χρέη ύψους 128,27 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται χαμένα για το δημόσιο.

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για το γεγονός ότι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις, χρέη περίπου 11 δισ. ευρώ, παρακάμπτει τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία αφορά στα τεράστια χρέη που είναι εκτός ρυθμίσεων και πιθανότατα αδύνατον να εισπραχθούν.

Το συνολικό ποσό των αρρύθμιστων χρεών, προ τα Ταμεία και την Εφορία φτάνει σε 128,27 εκατ. ευρώ ή στο 67,5% του ΑΕΠ!

Αυτό συνέβη γιατί, οι έχοντες μεγάλα χρέη δεν προσήλθαν στη ρύθμιση, παρά τις ευνοϊκές διατάξεις, ενώ πολλές από τις συγκεκριμένες οφειλές προέρχονται από πτωχευμένες εταιρείες, που σήμερα δεν υπάρχουν και φυσικά οι μέτοχοί τους, δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώσουν και όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν και κανένα πρόβλημα με την εφορία ή τον ΕΦΚΑ.

Τόσο η Εφορία όσο και ο ΕΦΚΑ οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τα αρχεία τους από τις οφειλές που δεν είναι εισπράξιμες και να επικεντρωθούν στα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν.

Η Εφορία αναζητεί 97,3 δισ. ευρώ

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στα χρέη προς την Εφορία, υποβλήθηκαν 722.109 αιτήσεις για τη ρύθμιση συνολικών οφειλών ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Όμως τα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 104,37 δισ. ευρώ (31/12/2018 που αφορούσε η ρύθμιση), που σημαίνει ότι έμειναν εκτός ρύθμισης χρέη ύψους 97,27 δις. ευρώ!

Πρόκειται για τεράστιο ποσό, το οποίο αφού δεν ρυθμίστηκε με τις 120 δόσεις, σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 120 δόσεις εντάχθηκαν κατά κύριο μικροοφειλέτες, καθώς από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως το 70% όσων υπέβαλαν αίτηση έχουν οφειλές μέχρι 500 ευρώ.

Αντίθετα οι μεγαλοοφειλέτες απείχαν από τη διαδικασία, γνωρίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών, για διαφόρους λόγους, δεν μπορεί να τους αγγίξει.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, την 1η Ιανουαρίου 2019, η εικόνα των χρεών προς το δημόσιο ήταν η ακόλουθη:

  • Συνολικά 4.064.750 φορολογούμενοι χρωστάνε στην Εφορία το ποσό των 104,37 δισ. ευρώ.
  • Από αυτούς, μόλις 79 ΑΦΜ (είτε επιχειρήσεις είτε φυσικά πρόσωπα) χρωστάνε το ποσό των 34,15 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 19% του ΑΕΠ της χώρας! Η συγκεκριμένη κατηγορία των οφειλετών, έχει χρέη άνω των 100 εκατ. ευρώ και η μέση οφειλή του «ρετιρέ» των οφειλετών ανέρχεται στο ποσό των 432,32 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τεράστια ποσά, τα οποία, πιθανότατα, είναι αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν αποτέλεσμα οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ.
  • Συνολικά, όπως προκύπτει από τον πίνακα, οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ, έχουν 8.014 φορολογούμενοι, οι οποίοι χρωστάνε συνολικά το ποσό των 83,96 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80,5% των συνολικών οφειλών προς την Εφορία ή στο 46,7% του ΑΕΠ!
  • 536.330 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστάνε μέχρι 10 (δέκα) ευρώ ο καθένας
  • Άλλοι 338.072 φορολογούμενοι χρωστάνε ποσά από 10 μέχρι και 50 ευρώ.
  • Συνολικά δηλαδή 874.402 ΑΦΜ χρωστάνε στην Εφορία ποσά μέχρι 50 ευρώ!
  • Ποσοστό 87,4% των οφειλετών (3.554.463 οφειλέτες), με βασική οφειλή μικρότερη των 5 χιλ. ευρώ διακρατούν το 2,4% (2.465,8 εκατ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/2019,
  • Ποσοστό 1,1% των οφειλετών (42.877 οφειλέτες), με βασική οφειλή μεγαλύτερη των 100 χιλ. ευρώ διακρατούν το 89,5% (93.378,0 εκατ. €) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/2019
  • Στις ενδιάμεσες κατηγορίες βασικής οφειλής από 5 χιλ. ευρώέως 100 χιλ. ευρώ, ποσοστό 11,5% των οφειλετών (467.410 οφειλέτες) διακρατούν το 8,2% (8.521,2 εκατ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/2019.
  • Οι φορολογούμενοι που χρωστάνε ποσά μεταξύ 50 και 500 ευρώ, ανέρχονται σε 1.344.749 ΑΦΜ.
  • Δηλαδή 2.219.151, φορολογούμενοι ή το 54,6% του συνόλου των οφειλετών, χρωστάνε στην Εφορία ποσά μέχρι 500 ευρώ.

Τα χρέη προς τα Ταμεία

Σε ότι αφορά στα χρέη προς τα Ταμεία, η εικόνα είναι ανάλογη. Οριστικά εντάχθηκαν 305.780 οφειλέτες και το συνολικό ποσό των χρεών που ρυθμίστηκε ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ (3.999 εκατ. ευρώ.).

Όμως το σύνολο των χρεών προς τα Ταμεία ήταν 34,9 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2018, που σημαίνει ότι εκτός ρύθμισης, έμειναν χρέη 30,9 δισ. ευρώ.


Κλίμα τρομοκρατίας φορολογουμένων με χρέη!


Πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας ασκείται τις τελευταίες μέρες στους οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι είτε δεν ρύθμισαν παλαιές οφειλές με τις 120 δόσεις είτε δεν έχουν πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες δέχονται κλήσεις από την Εφορία για την τακτοποίηση των οφειλών τους, ενώ παρατηρείται και μια σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι τηλεφωνητές υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, είναι πιο επιθετικοί και πιεστικοί απέναντι στους φορολογούμενους, αντιγράφοντας πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών, που χρησιμοποιούν οι τράπεζες και εσχάτως η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, δεν μένουν στον ενημερωτικό χαρακτήρα της επικοινωνίας, αλλά ρωτούν πιεστικά τον οφειλέτη «γιατί δεν πληρώσατε το χρέος σας; τι θα κάνετε με την οφειλή σας; πώς θα το αποπληρώσετε, πότε θα πληρώσετε έστω ένα μέρος» και συνεχίζουν: «ξέρετε ότι η Εφορία μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον σας και να σας κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία;»

Η κλιμάκωση των πιέσεων είναι σαφής και αποσκοπεί στην τρομοκρατία των οφειλετών, ώστε να εξαναγκαστούν είτε να πληρώσουν το χρέος είτε να το ρυθμίσουν είτε να πληρώνουν όσο μπορούν.

Οι οφειλές προς το δημόσιο που έμειναν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων, ξεπερνούν τα 97 δισ. ευρώ, που σημαίνει αυξημένο φόρτο εργασίας για τις εισπρακτικές υπηρεσίες της Εφορίας.

Σε συνδυασμό δε και με τις αντίστοιχες πιέσεις που ασκούν οι εισπρακτικές εταιρείες της ΔΕΗ και των τραπεζών, τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν χρέη βιώνουν έναν εφιάλτη.

Την τρομοκράτηση των οφειλετών του δημοσίου έχουν αναλάβει το Γραφείο Παρακολούθησης των Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Ηλεκτρονικών Επιστροφών των Εσόδων, της διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης και το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής. Το ΚΕΟΦ, μπορεί να αποκαλείται «Αττικής» αλλά οι αρμοδιότητές του εκτείνονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις νέες μεθόδους, που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, μετά και τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στις 120 δόσεις (7 Οκτωβρίου) αλλά και τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της β' δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ (30 Σεπτεμβρίου), αμέσως, εντός πέντε ημερών αποστέλλεται στον οφειλέτη, ένα ενημερωτική e-mail, με το οποίο ενημερώνεται ότι έχει αφήσει απλήρωτες οφειλές και καλείται άμεσα να τις τακτοποιήσει, προκειμένου να αποφύγει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Οι έλεγχοι στο σύστημα πληρωμών γίνονται καθημερινά από το αρμόδιο τμήμα της ΑΑΔΕ και τα ενημερωτικά σημειώματα αποστέλλονται άμεσα.

«Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε την 09/10/2019 στα ηλεκτρονικά αρχεία της Α.Α.Δ.Ε., διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σας και σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή τους», αναφέρεται στο εισαγωγικό του ενημερωτικού σημειώματος το οποίο κατέφθασε σε μία ομάδα οφειλετών.

Κανονική «εισπρακτική»

Παράλληλα, σε λειτουργία τέθηκε και η «Εισπρακτική Εταιρεία» της Εφορίας η οποία θα αναλαμβάνει αποκλειστικά το έργο της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πρόκειται για το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής, που λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου και μπαίνει πλέον σε παραγωγική λειτουργία.

Η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή αναφέρει ότι το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (Κ.Ε.ΟΦ.) Αττικής είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης οφειλών, οπουδήποτε στην Επικράτεια, οφειλετών με χρέη σε Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας Αττικής, όπως, ειδικότερα ορίζεται με αποφάσεις μας, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οι οποίες διατηρούν την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους.

Ειδικότερα στόχοι του ΚΕΟΦ είναι:

  • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφασή μας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια με τη λήψη στοχευμένων μέτρων, για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως.
  • Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.
  • Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δρομολογημένων δράσεων και στόχων του Τμήματος.
  • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
  • Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, η παρακολούθηση της διαδικασίας και η συμμετοχή σε αυτή.
  • Η εισήγηση προς την αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επί αιτήματος για συμμετοχή του Δημοσίου σε συμφωνία εξυγίανσης οφειλέτη του, σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα καθώς και η εφαρμογή δικαστικά επικυρωμένων συμφωνιών, δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών διαταγών που ρυθμίζουν οφειλές προς το Δημόσιο στα πλαίσια διαδικασίας αφερεγγυότητας.

ΠΗΓΗ
sofokleousin.gr (1) , (2)


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/33ARMna
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου