Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΛΟΓΩ ΔΝΤ !!! Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΥΚΑΡΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ !!!

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μετά τις διαδηλώσεις που άφησαν πίσω τους 2 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες, ο πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο αναγκάστηκε να κάνει πίσω !!!



Ξεσηκωμός λόγω ΔΝΤ

Το τίμημα του δανείου ύψους 4,2 δισ. δολαρίων (3,8 δισ. ευρώ) το οποίο συνήψε το Εκουαδόρ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Μάρτιο αρχίζουν τώρα να πληρώνουν οι πολίτες του. Απάντησαν βγαίνοντας στους δρόμους και απαιτώντας την παραίτηση του σημερινού προέδρου της χώρας Λένιν Μορένο, ο οποίος από κεντροαριστερός υποψήφιος μετατράπηκε αμέσως μετά την εκλογή του σε θιασώτη της δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν εδώ και δύο εβδομάδες σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Αφορμή στάθηκε η κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων, οι οποίες δίνονται σταθερά από τη δεκαετία του '70, γεγονός που αύξησε την τιμή του πετρελαίου κατά 100%, ενώ σημαντικά επηρεάστηκαν και οι τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μορένο, οι επιδοτήσεις κόστιζαν στη χώρα 1,3 δισ. δολάρια (1,18 δισ. ευρώ) ετησίως.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ, στις αγκάλες του οποίου έπεσε λόγω του μεγάλου εξωτερικού χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για περικοπές στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων και για ιδιωτικοποιήσεις.

Στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, οι οποίες στην πρωτεύουσα συνοδεύονται από περιστατικά βίας, είναι οι ιθαγενείς του Εκουαδόρ, οι οποίοι έχοντας ηγηθεί διαμαρτυριών στο παρελθόν έχουν ανατρέψει τρεις προέδρους.

Στην πρωτεύουσα Κίτο οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο προτού απομακρυνθούν από τις μονάδες καταστολής, ενώ επιχείρησαν –ανεπιτυχώς– να εισβάλουν και στο προεδρικό μέγαρο. Ο 66άχρονος Μορένο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να μεταφέρει προσωρινά την κυβέρνηση στο Γκουαγιακίλ.

Στις έως τώρα διαδηλώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τη χειρότερη πολιτική αναταραχή των τελευταίων δεκαετιών στο Εκουαδόρ, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 570 έχουν συλληφθεί.

«Θα παλέψουμε μέχρι να φύγει αυτός ο άνθρωπος που δεν αξίζει τίποτε» λέει ένας ιθαγενής στον «Guardian». Ωστόσο ο νάρκισσος πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου έχει βυθιστεί από 70% το 2017 σε λιγότερο από 30% σήμερα, φαίνεται προσώρας γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας. «Δεν βλέπω γιατί πρέπει να παραιτηθώ από τη στιγμή που παίρνω τις σωστές αποφάσεις» είπε.

«Πρόδωσε τους ψηφοφόρους του»

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο στο Hot Doc ο Γκιγιόμ Λον, υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ την περίοδο 2016-17 στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα, είπε για τον νυν πρόεδρο της χώρας: «Ο Λένιν Μορένο είναι ένας πολιτικός άκρως συντηρητικός, υπέρμαχος του κατεστημένου και της ελίτ. […] Για πολλά χρόνια προσποιούνταν ότι είναι κάποιος που στην πραγματικότητα δεν είναι. Εκλέχτηκε βάσει μιας προοδευτικής, αριστερής ατζέντας και σε διάστημα λίγων εβδομάδων πρόδωσε εντελώς τους ψηφοφόρους του και ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει το αντίθετο από αυτό για το οποίο εκλέχτηκε».

Εκουαδόρ: Νίκη του λαού – Καταργούν τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Άρθρο της κουβανικής ιστοσελίδας Prensa Rebelde για τη νικηφόρα εξέγερση του λαού του Εκουαδόρ (Ισημερινού) κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα που υπαγόρευσε το ΔΝΤ και επιχείρησε να επιβάλλει ο πρόεδρος Μορένο:

Δεν είναι και λίγο αυτό που έκανε αυτός ο λαός που έτριξε τα δόντια στον Μορένο και το ΔΝΤ. Τώρα, θα έρθουν νέες μάχες, αλλά αυτή η μάχη κερδήθηκε ηρωικά από τους από κάτω.

Περιεχόμενο της συμφωνίας:
  • Καταργείται το επίμαχο Διάταγμα 883
  • Συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από το κίνημα των αυτοχθόνων και την μεσολάβηση του ΟΗΕ και την Επισκοπική Σύνοδο.
  • Το διάταγμα 883 θα αντικατασταθεί με άλλο που θα ικανοποιεί τα αιτήματα της 11 ημερών κινητοποίησης, στην οποία πέθαναν πολλοί διαδηλωτές, υπάρχουν εκατό αγνοούμενοι, χιλιάδες τραυματίες και συλληφθέντες.
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου Λενίν Μορένο και της Συνομοσπονδίας αυτοχθόνων εθνοτήτων (Conaie).

Ο Μορένο ξεκίνησε ζητώντας το αποτέλεσμα του διαλόγου να εκφραστεί σε ένα νέο διάταγμα το οποίο θα ωφελήσει αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο, λέγοντας "Να μην παίξουμε το παιχνίδι αυτών που άφησαν κατεστραμμένη τη χώρα".

Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά την επίλυση "ορισμένων λειτουργικών ζητημάτων και θεμάτων ασφαλείας", σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Επισκοπική Εκκλησία του Εκουαδόρ και το Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στον Εκουαδόρ.

Ο Χάιμε Βάργκας,πρόεδρος του Conaie, δήλωσε ότι "είναι εξοργισμένος με όλα όσα συνέβησαν". Και μίλησε για τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους κρατουμένους. Επέμεινε, όπως άλλωστε και οι άλλοι αυτόχθονες ηγέτες ότι δεν θα μετακινηθούν από το αρχικό τους αίτημα, να καταργηθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ.

Ο Μορένο απάντησε στον Βάργκας και είπε ότι γι 'αυτόν, η κατάργηση της επιδότησης βενζίνης θα ωφελήσει τον πληθυσμό, ιδιαίτερα τους φτωχότερους, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη δολαριοποίηση.

Ο πρόεδρος προέτρεψε να αναζητηθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε τα χρήματα που προέκυψαν από την κατάργηση της επιδότησης να πηγαίνουν στους φτωχότερους και είπε ότι μια διμερής επιτροπή θα πρέπει να μελετήσει τα στοιχεία και να αναλύσει εργαστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο, δήλωσε ότι το μόνο που δεν θα κάνει είναι να μιλήσει με τους οπαδούς του Κορεϊστές, δηλαδή με τους οπαδούς του πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), τον οποίο κατηγόρησε για την κρίση που έπληξε τη χώρα υποστηρίζοντας ότι ενθάρρυνε ένα κύμα αποσταθεροποίησης.

"Δεν πρόκειται να συνομιλήσω με τους Κορεϊστές ούτε για μια στιγμή", τόνισε ο Μορένο, επιρρίπτοντας και πάλι την ευθύνη του κύματος βίας στους υποστηρικτές του προκατόχου του.

Ο Βάργκας ζήτησε από τον αρχηγό του κράτους να δημοσιοποιηθούν οι συμφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο των οποίων καταργήθηκαν οι επιδοτήσεις.

Διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη διαλόγου των υπουργών κατά το τελευταίο έτος και, ειδικότερα, ζήτησε την παύση των υπουργών εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο και άμυνας Οσβάλντο Χαρίν για άσκηση "υπερβολικής βίας" ενάντια στο λαό στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο αυτόχθονας ηγέτης Αμπελάρδο Γκράντα, ζήτησε από τον Μορένο να άρει την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Οκτώβρη στην περιοχή της πρωτεύουσας όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

Μία από τις αυτόχθονες ηγέτιδες ονόματι Σαραγιάκου, σε μια έξοχη και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, έβαλε τον Μορένο στη θέση του, αποκαλώντας τον αυτό που πραγματικά είναι, ένας εγκληματίας που διέταξε να καταστείλουν και να δολοφονήσουν τον λαό του. Και χωρίς να μασήσει τα λόγια της τον προειδοποίησε ότι έχει την ευθύνη για όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από μια μακρά διακοπή του διαλόγου μεταξύ των αυτοχθόνων αντιπροσώπων και της κυβέρνησης, συμφωνήθηκε να θεσπιστεί ένα νέο διάταγμα το οποίο θα καθιστά ανενεργό το διάταγμα 883.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτείται διμερής επιτροπή για την προετοιμασία του νέου διατάγματος, από τις ιθαγενικές οργανώσεις και την κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε , ρόλο μεσολαβητή θα έχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Επισκοπική Διάσκεψη. Ως εκ τούτου, αναστέλλεται η απεργία, σταματούν οι κινητοποιήσεις και δεσμεύονται να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα.

Στους δρόμους, χιλιάδες άνθρωποι που παρακολουθούσαν τη συζήτηση στο ραδιόφωνο ή μέσω κάποιων τηλεοπτικών συσκευών (ο διάλογος μεταξύ αυτοχθόνων και της κυβέρνησης μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο) ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Δεν είναι και λίγο αυτό που έκανε αυτός ο λαός που έτριξε τα δόντια στον Μορένο και το ΔΝΤ. Τώρα, θα έρθουν νέες μάχες, αλλά αυτή η μάχη κερδήθηκε ηρωικά από τους από κάτω.

ΠΗΓΕΣ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2BmO4l5
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου