Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αυξήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και να προσαρμόσει όλα τα μέσα πολιτικής της τράπεζας.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, στην έκταση και τον χρόνο που θα χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, με τον κατάλληλο τρόπο, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με έναν διατηρήσιμο τρόπο, σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευσή του για συμμετρία», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει την πλήρη επανεπένδυση των ποσών από τις αποπληρωμές των ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος APP για μία μακρά χρονική περίοδο αφού αρχίσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της.
Επίσης, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο για τα στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα χορηγεί στις τράπεζες από τον Ιούνιο του 2020 και για ένα έτος σε μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο επιτόκιο των συναλλαγών αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα ισχύει την ίδια περίοδο. Επιπλέον, για τις τράπεζες που επιτυγχάνουν τα όρια χορηγήσεων δανείων, (lending performance threshold), το επιτόκιο για την περίοδο Ιουνίου 2020 - Ιουνίου 2021 θα είναι τώρα μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που ισχύει την ίδια περίοδο.
Καμπανάκι από Λαγκάρντ: Έως 12% η ύφεση στην ευρωζώνη
Πρόσθετα μέτρα ρευστότητας προς τις τράπεζες ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς εκτιμά ότι η ύφεση της οικονομίας στην ευρωζώνη φέτος θα φθάσει το 12%.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την παροχή μακροπόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχομένο να αυξηθεί και να επεκταθεί χρονικά το συνολικό ποσό των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης», καλωσόρισε τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης για την στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως απαιτείται πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ίδια ανέφερε ότι ακόμη είναι νωρίς να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, λαμβάνοντας όμως υπ΄όψιν μία σειρά από πρόδρομους δείκτες, προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5% έως 12%. Η ανάκαμψη, όπως είπε, θα επέλθει τα επόμενα χρόνια, αποφεύγοντας ωστόσο να προχωρήσει σε μία πιο συγκεκριμένη χρονική εκτίμηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τόσο η ταχύτητα όσο και το μέγεθος της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαια».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP) ομόλογα που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα (όπως τα ελληνικά) η ίδια απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα. Ανέφερε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές μέσω του προγράμματος αυτού, με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις επιπρόσθετες αγορές 120 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος του PEPP (στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, κατά όσο και για όσο χρειαστεί.
Πτώση ρεκόρ στο ΑΕΠ της ευρωζώνης
Πτώση – ρεκόρ 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρτική εκτίμηση της Eurostat.
Ωστόσο την ίδια ώρα το ΑΕΠ της ΕΕ μειώθηκε κατά 3,5%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν καταγραφεί από το 1995, όταν ξεκίνησαν οι χρονικές σειρές των στοιχείων αυτών.
Η Eurostat σημειώνει ότι τον Μάρτιο, που ήταν ο τελευταίος μήνας του τριμήνου, άρχισαν να εφαρμόζονται ευρέως από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί (σε τριμηνιαία βάση) κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ, ενώ είχε αυξηθεί κατά 1% και 1,3%, αντίστοιχα, στο προηγούμενο τρίμηνο. Αυτές οι μειώσεις είναι οι μεγαλύτερες από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για την Ευρωζώνη και -4,4% για την ΕΕ).
ΠΗΓΗ
from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2VQUbsY
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου