Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΠΑΕΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ !!!

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ
Ένα μέσο ποσοστό της τάξεως του 40% επί των κερδών που παράγουν οι πολυεθνικές εταιρείες καταλήγει σε «φορολογικούς παραδείσους» (χώρες με πολύ χαμηλό ή ακόμη και μηδαμινό φορολογικό συντελεστή), σύμφωνα με έρευνα (The Missing Profits of Nations) που συνέταξαν οι οικονομολόγοι Thomas Tørsløv και Ludvig Wier, εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.


Όπως σημειώνεται, η μεταφορά του πλούτου γίνεται μεταξύ άλλων με μεθόδους όπως ο χειρισμός των τιμών στις πωλήσεις μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, η εκμετάλλευση της φορολογικής έκπτωσης των πληρωμών τόκων εντός των εταιρειών του ομίλου και η μετεγκατάσταση των άϋλων περιουσιακών στοιχείων.




Βέβαια, σημειώνεται, η ακριβής παρακολούθηση των πραγματικών ροών κρίνεται πολύ δύσκολη.

Επίσης, είναι δύσκολο να αποδειχθούν εξαιτίας της ελάχιστης πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία των, συνήθως, «επιθετικών» εταιρειών.




Εκ των μεγάλων χαμένων είναι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς χάνουν ποσοστό 20% επί των συνολικών εσόδων τους, εξαιτίας της μεταφοράς πλούτου στους «φορολογικούς παραδείσους», υπογραμμίζεται.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώνεται στο 15%.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο των συντακτών για τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες «κλέβονται μεταξύ τους, ενώ αφήνουν τους φορολογικούς παραδείσους να ευδοκιμούν».



CEPR: Οι πλούσιοι Σκανδιναβοί αποφεύγουν το 25% των φόρων τους, μέσω «φορολογικών παραδείσων»

Στην αποφυγή έως και 25% επί των συνολικών φορολογικών τους υποχρεώσεων ετησίως προχωρούν οι μεγιστάνες Σκανδιναβοί, μέσω χρήσης των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων», σύμφωνα με έρευνα του Centre for Economic Policy Research (CEPR) -στις 18/5/2018.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται μεταξύ άλλων σε έγγραφα τα οποία είχαν διαρρεύσει («Swiss leaks») από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά το παρελθόν, αφορά το 0,01% των πλουσιότερων νοικοκυριών στη Σκανδιναβία (Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία και Σουηδία).
Όπως σχολιάζεται, το φαινόμενο φοροαποφυγής μέσω offshore είναι παγκόσμιο, με το αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, για το πλουσιότερο 0,01% του παγκόσμιου πληθυσμού, να φθάνει ακόμη και το 50%. 

Σε ό,τι αφορά στο πλουσιότερο 0,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαπιστώνεται ότι αποφεύγεται ακόμη και το 80% των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ως αποτέλεσμα, η επίδοση των σκανδιναβικών κρατών κρίνεται ως χαμηλή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας λαμβάνει χώρα στον δημόσιο τομέα.





Αδύναμη πρόοδος στις G-20 για την αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων»

Οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G-20) έχουν καταγράψει «αδύναμες» προσπάθειες και «πολύ αργή» πρόοδο στην αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων» και την τιμωρία των εμπλεκομένων, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη των «Panama Papers», σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έκθεση του οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International, TI).

Ο οργανισμός διαπιστώνει «πολύ αδύναμες» προσπάθειες σε δέκα εκ των 20 κρατών του γκρουπ, καθώς τα εν λόγω νομικά πλαίσια «δεν βοηθούν πολύ τους υπεύθυνους για την επιβολή του νόμου και τους πολίτες να μάθουν ποιος κατέχει πραγματικά εταιρείες εντός των συνόρων τους».

Όπως αναφέρεται, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βραζιλία διαθέτουν «σημαντικά» περιθώρια βελτίωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μόνη χώρα της G-20 με κεντρικό μητρώο που παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τους πραγματικούς δικαιούχους, τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Κίνα είναι τα μόνα έθνη της ομάδας που έχουν παρουσιάσει βελτίωση, με «αδύναμα» έως «μέτρια» νομικά πλαίσια καταπολέμησης της οικονομικής διαφθοράς.

Ο Καναδάς και η Νότια Κορέα υστερούν κατά πολύ από όλες τις υυπόλοιπες χώρες της G-20, επισημαίνεται.

Τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα των «Panama Papers» είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2016, έπειτα από διαρροή στην υπεράκτια δικηγορική εταιρεία Mossak Fonseca, στον Παναμά.

Ο Mossack Fonseca λειτούργησε σε φορολογικούς παραδείσους στην Ελβετία, την Κύπρο και, κυρίως, στην Καραϊβική.





from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2Lqzdg5
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου