Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ με ΧΑΛΙΚΙ-ΠΕΤΡΕΣ


Ο τρόπος εδαφοκάλυψης, συνολικά ή σε επιμέρους σημεία, τόσο στο φυτεμένο όσο και στο ακάλυπτο μέρος ενός κήπου είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες τόσο για την γενικότερη αισθητική και εικόνα του όσο και για την λειτουργικότητά του, αφού η κάλυψη του εδάφους με τον σωστό τρόπο  είναι το μέσο για να οριοθετήσετε περιοχές (παρτέρια, διαδρόμους κλπ) αλλά και για να απαλλαγείτε από την λάσπη που δημιουργούν τα νερά της βροχής ή του ποτίσματος και τα αγριόχορτα-ζιζάνια

Η εδαφοκάλυψη με χαλίκι είναι απλούστερη και οικονομικότερη σε σχέση π.χ με το να τοποθετήσετε κάθε είδους πλάκες, μετά την ολοκλήρωσή της δεν απαιτεί καμία επιπρόσθετη φροντίδα-συντήρηση όπως συμβαίνει αν επιλέξετε π.χ το γκαζόν ή άλλων ειδών έρποντα φυτά, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα του πλεονεκτήματα του αποτελεί το γεγονός τι το χαλίκι μένει ανεπηρέαστο από το νερό σε σχέση με άλλα υλικά που σε κήπους  με συνθήκες έντονης υγρασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιφάνειά τους καλύπτεται από μούχλα


Σε καταστήματα ειδών κήπου, πολυκαταστήματα με είδη σπιτιού αλλά και επιλεγμένες μάντρες οικοδομικών υλικών θα βρείτε χαλίκι-ψηφίδες-βότσαλο εδαφοκάλυψης σε μεγάλη ποικιλία ειδών-αποχρώσεων-μεγεθών. Από τα ίδια σημεία θα προμηθευτείτε και το πλαστικοποιημένο ύφασμα εδαφοκάλυψης (γαιούφασμα) που τοποθετείται ανάμεσα στο χώμα και το χαλίκι, έτσι ώστε να μην φυτρώνουν ενδιαμέσως αγριοχόρτα. Δείτε ενδεικτικά εδώ.

Ο συνδυασμός χαλικιού με άλλα μέσα-υλικά εδαφοκάλυψης (πλάκες, κυβόλιθους κλπ) αλλά και αυτός με διαφορετικές αποχρώσεις-είδη χαλικιού,  θα σας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά, τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρότερους κήπους συνολικά ή ανά σημεία τους. 


Για να δημιουργήσετε μια περιοχή στον κήπο σας καλυμμένη με χαλίκι θα χρειαστεί αρχικά να σκάψετε ελαφρά το συγκεκριμένο σημείο για να αποκτήσει το απαιτούμενο βάθος και έτσι ώστε μετά την τοποθέτηση του χαλικιού να βρίσκεται και αυτό στο ίδιο ύψος με τα υπόλοιπα τμήματα του κήπου εφαπτόμενα της συγκεκριμένης περιοχής, είτε αυτά είναι παρτέρια, σημεία με γκαζόν, τσιμεντένια στοιχεία κλπ. Αν θέλετε να οριοθετήσετε το συγκεκριμένο σημείο με εμφανές διαχωριστικό, θα το κάνετε μετά το σκάψιμο του χώματος με κυβόλιθους, τούβλα,πέτρες ή βότσαλα μεγάλου μεγέθους κλπ.
Με την βοήθεια τσουγκράνας ισιώστε το χώμα στο σκαμμένο σημείο και απομακρύνετε τυχόν πέτρες, έτσι ώστε η επιφάνεια του εδάφους να είναι όσο πιο ίσια και ομοιόμορφη. Στην συνέχεια τοποθετείτε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και πάνω σε αυτό το χαλίκι που θα πρέπει η "στρώση" του να έχει βάθος τουλάχιστον 3-4 εκατοστά ώστε να παραμένει σταθερό και να μην παρασύρεται από το νερό της βροχής. Με την τσουγκράνα και πάλι ισιώνετε την επιφάνεια ώστε σε όλα τα σημεία το χαλίκι να έχει το ίδιο ύψος.

Δείτε συνοπτικά την όλη διαδικασία στο video. Ο γενικός τρόπος είναι ακριβός ίδιος όποιου σχήματος-μεγέθους περιοχή και εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε σε έναν εξωτερικό χώρο χρησιμοποιώντας χαλίκι-πέτρες-βότσαλο για εδαφοκάλυψη. 


Εάν θέλετε να τοποθετήσετε φυτά όχι περιμετρικά αλλά ενδιαμέσως σε μια περιοχή καλυμμένη με χαλίκι θα το κάνετε αφού σκάψετε το χώμα και πριν την τοποθέτηση του υφάσματος, θα κόψετε με ψαλίδι το ύφασμα περιμετρικά στις ρίζες των φυτών και στην συνέχεια θα τοποθετήσετε κανονικά το χαλίκι. 































ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:


from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/2aNRUG6
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου