Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΑΟ: ΕΩΣ ΚΑΙ 3.600 ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ !!!

ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
Το «γκάζι» των ηλεκτρονικών κατασχέσεων λογαριασμών για οφειλές προς τα ταμεία «πατάει» εδώ και ένα μήνα (από 1/9/2017) το ΚΕΑΟ (Κέντρο είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών) αφού προηγουμένως εξασφάλισε αύξηση του αριθμού του σχετικού ημερήσιου ορίου !!!



Οι συστημικές τράπεζες συμφώνησαν, μετά από αίτημα από ΚΕΑΟ, να αυξηθεί το όριο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων ανά πιστωτικό ίδρυμα από 600 που ήταν σε 900 για κάθε ημέρα.Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να φτάσει και τις 3600 ημερησίως.

Στο στόχαστρο για ηλεκτρονικές κατασχέσεις μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι εργοδότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και 5.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ ενώ ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ. Από το ΚΕΑΟ αποσαφηνίστηκε ότι πρώτος στόχος παραμένουν τα «μεγάλα ψάρια» με χρέη έως και 1 εκ. ευρώ.
Χαλαρότερη αντιμετώπιση επιφυλάσσουν στους οφειλέτες μηχανικούς και δικηγόρους (είναι αμελητέο το ποσοστό των οφειλετών γιατρών) ενώ δεν «κυνηγούν» επαγγελματίες με χρέη έως 20.000 οι οποίοι έχουν δικαίωμα να συμψηφίσουν την οφειλή έναντι μέρους της σύνταξής τους .

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ έχουν ήδη αποσταλεί e- ραβασάκια με τα οποία ο οφειλέτης ειδοποιείται ότι θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων) αν δεν εξοφλήσει το χρέος του η δεν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων που βρίσκεται σε ισχύ.

Ο οφειλέτης ωστόσο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο χωρίς κίνητρο και διευκολύνσεις καθώς παραμένει ακόμα ανοιχτό στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών από 20.000 έως 50.000 με αυτοματοποιημένη διαδικασία σε 120 δόσεις .
Οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να τεθούν κριτήρια για την αξιολόγηση των αναλύσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων συμφωνώντας ωστόσο ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι πιο απλοποιημένα για τις μικρές επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό ότι για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν ισχύει το "ακατάσχετο" των 1250 ευρώ ,προνόμιο που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Αυτό σημαίνει ότι το ΚΕΑΟ μπορεί κάθε μέρα να κατασχέσει άγνωστο ποσό έναντι της οφειλής. 

Θυμίζουμε ότι πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ είναι να ισχύσει ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμό για την καταβολή των μισθών και τη λειτουργία της επιχείρησης.

Εργαζόμενοι με μπλοκάκι που κατ΄ουσίαν απασχολούνται ως μισθωτοί πρέπει να υποδείξουν την πηγή της μισθοδοσίας τους και να ζητήσουν να ισχύσει και γι΄αυτούς το ακατάσχετο. 

Σ΄αυτήν την περίπτωση το ΚΕΑΟ μπορεί να «υφαρπάξει» οποιοδήποτε ποσό άνω των 1250 ευρώ βρει στον τραπεζικό λογαριασμό.

Παρά τις απειλές για κατασχέσεις όμως οι εισφορές συνεχίζουν να είναι απλήρωτες καθώς οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται ότι δεν «αντέχουν» να πληρώνουν τις υπέρογκες τρέχουσες εισφορές προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση. Τα χρέη ασφαλιστικών εισφορών στο ΚΕΑΟ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους εκτοξεύτηκαν στα 23,3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως εκτιμάται, από το σύνολο των οφειλών μόλις το 30% μπορεί να διακανονιστεί και κατά συνέπεια να πληρωθεί.


πηγη: bankingnews.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/2wNZ8rs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου