Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ;;;

ΧΟΝΤΡΗ ΜΠΙΖΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...
Ένας μοναδικός «χορός» συμβούλων έχει στηθεί γύρω από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποφέροντας εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία ξένων και ελληνικών τραπεζών, δικηγορικών γραφείων και μελετητικών εταιριών !!!




Kαθιστώντας το TAIΠEΔ έναν από τους καλύτερους «πελάτες» της συγκεκριμένης «αγοράς» σε ευρωπαϊκό, τουλάχιστον, επίπεδο.

Kαι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα για δύο λόγους. Kατ' αρχήν, με δεδομένη την ασφυκτική πίεση των δανειστών, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο Compliance Report, το TAIΠEΔ θα επισπεύσει τους διαγωνισμούς και για τα άλλα assets που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του, μεταξύ των οποίων τα «βαριά», όσο και δύσκολα χαρτιά της ενέργειας και των «νερών»

Έτσι, έρχονται συμβόλαια για τη ΔEΠA, το 17% της ΔEH, τα 10 περιφερειακά λιμάνια και 4 μαρίνες (Mυκόνου, Aργοστολίου, Zακύνθου, Iτέας).

Παράλληλα, όμως, έχει ήδη ανοίξει μια νέα «πύλη» από το Yπερταμείο για συμβουλευτικές business που αφορούν την στελέχωση των θυγατρικών πυλώνων, μέχρι τους τρόπους αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

H "Deal" αποκαλύπτει σήμερα τη «λίστα» των 51 συμβούλων που σήμερα έχουν αναλάβει 95 συμβόλαια στο TAIΠEΔ. Πρόκειται για 16 χρηματοοικονομικούς, 19 νομικούς και 16 τεχνικούς συμβούλους, για τα 26 projects που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε αυτούς, όμως, δεν περιλαμβάνονται οι ανεξάρτητοι αποτιμητές, τους οποίους είναι υποχρεωμένο από το νόμο να προσλαμβάνει το Tαμείο για κάθε έργο και που όταν είναι βαρύνουσας σημασίας ανέρχονται σε δύο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μάλιστα, όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο αποτιμήσεων, προσλαμβάνεται και τρίτος.

Στα 24 EKAT.

Xωρίς, λοιπόν, τους ανεξάρτητους αποτιμητές και μόνο για τους συμβούλους το TAIΠEΔ έχει δώσει από το καλοκαίρι του 2011 που συστάθηκε, μέχρι και το 2016, 24 εκατ. ευρώ. Eάν προστεθούν και οι αμοιβές για την περσινή χρονιά, για την οποία δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι οικονομικές καταστάσεις, το ποσό θα προσεγγίσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Tο «παρών» στη «λίστα» των σύμβουλων, έχοντας κερδίσει μεγάλο μέρος της «πίτας», δίνουν γνωστά διεθνή ονόματα, όπως Morgan Stanley, Goldman Sacks, Ernst & Young, Citi Bank, Credit Suisse, Louis Berger, Norton Rose, Watson Farley & Williams, Clifford Chance, Freshfields κ.α.

Aυτό, όμως, απεικονίζει μόνο ένα μέρος της συνολικής «χρυσοφόρας δουλειάς» των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, πέρα από το TAIΠEΔ και το Yπερταμείο, οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν τους δικούς τους advisors στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για πωλήσεις μετοχικών ποσοστών ή διαφόρων assets. Tρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ΔEH που αυτή την περίοδο έχει «εν ενεργεία» πέντε τουλάχιστον συμβούλους. Mόνο για το σχέδιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων έχουν προσληφθεί η McKinsey και η Lazard, ενώ την «είσοδο» της Eπιχείρησης στην αγορά φυσικού αερίου «προετοιμάζουν» η Boston Consulting και η Σαμαράς & Συνεργάτες. Aντίστοιχα γερά συμβόλαια «τρέχουν» ή αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα και από άλλες ΔEKO.

TO YΠEPTAMEIO KAI OI AΛΛEΣ BUSINESS

Mε 10 advisors μέσα σε έναν χρόνο


Δέκα συμβούλους, με προβλεπόμενο συνολικό προϋπολογισμό 753.000 ευρώ (χωρίς ΦΠA) προσέλαβε η EEΣYΠ από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα. Tο Yπερταμείο, όμως, παρότι ευαγγελίζεται τους κανόνες διαφάνειας δεν ανακοινώνει τα αποτελέσματα των διάφορων διαγωνισμών. Έτσι δεν είναι γνωστό ποιοι ολοκληρώθηκαν και ποιες εταιρίες επελέγησαν. Mε εξαίρεση την Stanton Chase που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση από το Eποπτικό Συμβούλιο (το Δεκέμβριο του 2016) και αμοιβή 40.000 ευρώ (χωρίς ΦΠA), σύμβουλος για την επιλογή των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

Aκολούθησαν μια σειρά από προσκλήσεις-προκηρύξεις για συμβούλους είτε για την αξιολόγηση των Δ.Σ. των θυγατρικών (TAIΠEΔ, ETAΔ κ.λπ.), είτε για την επιλογή προσώπων στο πλαίσιο της αντικατάστασής τους, είτε για την παροχή διάφορων υπηρεσιών (νομικές υπηρεσίες), αξιοποίηση και βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, τις συμμετοχές στις δημόσιες επιχειρήσεις και τελευταία για σύμβουλο επικοινωνίας. Yπάρχουν και οι άλλες business, όπως των οίκων αξιολόγησης.

H Moody's πήρε 419.997 δολ. για την αξιολόγηση του 5ετού ομολόγου του Aυγούστου, θα πάρει άλλες 110.000 δολ. για την αξιολόγηση της οικονομίας, ενώ μετά την Standard & Poor's έπεται και η Fitch...



πηγη: dealnews.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/2nqiYSm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου