Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

SSM: ΚΑΜΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ "ΗΡΑΚΛΗ" !!!

Ο SSM ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΣΩ "ΗΡΑΚΛΗ"+ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μείωση φορολογίας για τους "επενδυτές" του σχεδίου "Ηρακλής".



Ο SSM ανατρέπει το τραπεζικό σκηνικό και ουσιαστικά οδηγεί τις τράπεζες, υποχρεωτικά σε μετάθεση των σχεδίων τους για μεγάλες τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων.

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικό Μηχανισμός των Τραπεζών επιβάλλει σε όλες τις ελληνικές τράπεζες να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής.

Ουσιαστικά καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έχει επιλογή προαιρετικής συμμετοχής καθώς ο SSM ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ότι καμία τιτλοποίηση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής με την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί

1)Η Eurobank δεν θα μπορέσει να κλείσει άμεσα το deal με τα 26 δισεκ. NPEs και τις δύο τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo συνολικού ύψους 9,7 δισεκ. Λογικά το deal Eurobank και Pimco μετατίθεται για τέλη Νοεμβρίου 2019 στο θετικό σενάριο ή τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου 2020.Να σημειωθεί ότι λόγω του χρονοδιαγράμματος θα εμφανιστούν οι αλλαγές στον ισολογισμό στο α΄ τρίμηνο του 2020, οπότε η Eurobank τέλη του 2019 θα διαθέτει όλα τα NPEs όπως την έχει προτρέψει η Blackrock λόγω των επικείμενων stress tests.

2)Η Alpha bank σχεδιάζει δύο κινήσεις το πρόγραμμα Orion που είναι τιτλοποίηση 1,9 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων και real estate και την μεγάλη τιτλοποίηση των 10 δισεκ. ευρώ.Ο SSM επιβάλλει η τιτλοποίηση Orion να ενταχθεί στον Ηρακλή, οπότε εύλογα μπορεί να ειπωθεί ότι άπαξ και η μεγάλη τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs δεν θα μπορέσει να ανακοινωθεί μέσα Νοεμβρίου 2019 και θα μετατεθεί για τις αρχές του 2020.

3)Το ίδιο καθεστώς ισχύει και στην Πειραιώς και Εθνική καμία τιτλοποίηση από εδώ και πέρα χωρίς να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής.

Φορολογικά κίνητρα... για τα ομόλογα του «Ηρακλή»


Τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος ο νόμος για τον «Ηρακλή», ο οποίος θα περιληφθεί σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει από θεσμικά ζητήματα της δευτερογενούς αγοράς των NPLs μέχρι μειώσεις φορολογίας για τα ομόλογα του «Ηρακλή» και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή», που είναι και το πλέον κρίσιμο, συντάσσεται αυτό το διάστημα υπό την εποπτεία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού από ομάδα εξειδικευμένων στις τιτλοποιήσεις νομικών, η οποία έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και τις τράπεζες.

Οι διατάξεις για τον «Ηρακλή» θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος Νοεμβρίου και θα σταλούν σε Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και SSM, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Γιώργος Ζαββός θα έχει σειρά συναντήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι πλήρες, ορθά διατυπωμένο και προβλέπει σαφείς αποτελεσματικές διαδικασίες.

Το υπουργείο έχει διαβεβαιώσεις όλων των τραπεζών ότι θα κάνουν χρήση του σχεδίου «Ηρακλής». Η στρατηγική που ακολουθήθηκε για την έγκριση του σχεδίου επικεντρώθηκε στην ποιότητα των assets που θα έχει η εταιρεία ειδικού σκοπού και όχι στις απαιτήσεις. Οπως αναφέρει ο κ. Ζαββός, «εξασφαλίσαμε μια καθαρή, διάφανη δομή στον Ηρακλή και γι' αυτό υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον». Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έγιναν συναντήσεις με όλες τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τους οίκους αξιολόγησης και επιβεβαιώθηκε η καλή υποδοχή του σχεδίου. Αυτό που είναι ζωτικό τώρα είναι η σωστή εκτέλεση του σχεδίου.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΑ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2JxGZCy
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου