Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

INTRUM: ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!! ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΔΕΚΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ !!!

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΩΝ FUNDS ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ....
Το κυνήγι "κεφαλών οφειλετών" μόλις ξεκίνησε !!!



Τι μεταδίδει το capital.gr :

Τι σχεδιάζει η Intrum για την ελληνική αγορά διαχείρισης ιδιωτικού χρέους



Εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και προοπτικά στη διαχείριση συνολικά του ιδιωτικού χρέους, βλέπει στην Ελλάδα η Intrum. Η Intrum είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη, με πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας στην αγορά, δραστηριότητα σε 25 χώρες και καθημερινή επαφή με πάνω από 80.000 εταιρικούς πελάτες. Στην Ελλάδα ήταν η πρώτη ξένη εταιρία διαχείρισης που εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο NPLs, ενώ ήταν και η πρώτη που συμμετείχε σε carve – out ελληνικής τράπεζας μέσω της δημιουργίας της Intrum Hellas με την Τράπεζα Πειραιώς. Με αφορμή μία ακόμη πρωτιά - την πρόσφατη εξαγορά του πρώτου χαρτοφυλακίου NPLs των υπό εκκαθάριση τραπεζών -, ο κ. Άκης Μπης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Holdings για την Ελλάδα, μιλά στο Capital.gr για την εμπειρία της Intrum στην Ελλάδα και τα σχέδιά της.

  • - Μόλις συμφωνήθηκε η απόκτηση του χαρτοφυλακίου "Αίολος" του ειδικού εκκαθαριστή PQH από την Intrum. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα των χαρτοφυλακίων της PQH σε σχέση με τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών;

Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο της PQH που θα εξαγοραστεί και θα ανατεθεί σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, και αυτό από μόνο του συνιστά ένα σημαντικό γεγονός, καθώς η διαδικασία ήταν αρκετά δομημένη. Ωστόσο, είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα τίμημα το οποίο ανταποκρίνεται τόσο στις υψηλές απαιτήσεις του πωλητή, όσο και στις υψηλές προσδοκίες της Intrum για απόδοση της επένδυσης.

Υπενθυμίζω ότι από τον Απρίλιο του 2016, όταν ορίσθηκε με σχετική απόφαση της ΤτΕ, μέχρι και σήμερα, η PQH λειτουργούσε ως φορέας λειτουργικής ενοποίησης των δραστηριοτήτων για την ενιαία διαχείριση των αρχικώς 16 και εν συνεχεία 17 υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κάτω από την επίβλεψη της ΤτΕ. Η εταιρεία έχει κληθεί να διαχειριστεί ένα ανομοιογενές μείγμα χαρτοφυλακίων, όπου η αρχική χορήγηση έγινε με πολύ διαφορετικούς όρους ανά ίδρυμα. Αυτό σημαίνει ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε χαρτοφυλακίου διαφέρουν, ωστόσο η ενεργητική διαχείριση πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και στοχευμένη. Πέραν αυτού μην ξεχνάμε ότι η PQH είναι μια εταιρεία με αρμοδιότητες ειδικής εκκαθάρισης (special liquidator) πράγμα που σημαίνει ότι η μεθοδολογία της διαφέρει σημαντικά από τις πρακτικές π.χ. μιας τράπεζας ή μιας εξειδικευμένης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η Intrum θα έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά μέσα σε μόλις 3 χρόνια, και αυτό είναι μόνο η αρχή, ο σχεδιασμός μας για την Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμος. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά τόσο τις εξαγορές χαρτοφυλακίων όσο και τη συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα.

  • - Το όνομα της Intrum έγινε ευρέως γνωστό με την πρόσφατη μεγάλης κλίμακας συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, ήταν όμως και η πρώτη εταιρεία που απέκτησε χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και που ήρθε αντιμέτωπη με τις προκλήσεις και προοπτικές μιας νέας αγοράς. Ποια είναι η εμπειρία σας από τότε μέχρι σήμερα και πώς βλέπετε την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων;

Πράγματι, η Intrum ήταν η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην ελληνική δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Eclipse (μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων λιανικής, λογιστικής αξίας 0,6 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας απαιτήσεων 2,8 δισ. ευρώ) τον Δεκέμβριο του 2017, από τη Eurobank. Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, αποκτήσαμε σε συνεργασία με την CarVal το χαρτοφυλάκιο Earth (μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων λιανικής, λογιστικής αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας απαιτήσεων 5,2 δισ. ευρώ), από την Εθνική Τράπεζα. Μέσω αυτών των δύο συναλλαγών μπορούμε να πούμε ότι κάναμε μια δυναμική αρχή, σε μια νέα –για τα ελληνικά δεδομένα– αγορά η οποία βρισκόταν ακόμα σε αρκετά πρωτόλειο στάδιο, καθώς δεν είχε οριστικοποιηθεί το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για να μπορέσει η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποστηρίξει κατά το μέγιστο δυνατό το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Είμαστε πλέον σε φάση ωρίμανσης και η αγορά έχει μπει επίσημα σε τροχιά ανάπτυξης. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 14 εξαγορές εγχώριων χαρτοφυλακίων, από παραπάνω από 10 ξένους επενδυτές. Εκτιμούμε ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, κυρίως σε ό,τι αφορά χαρτοφυλάκια εξασφαλισμένων απαιτήσεων, καθώς και συναλλαγές μεγάλων τιτλοποιήσεων.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Τράπεζα Πειραιώς και η ίδρυση της Intrum Hellas, του πρώτου ανεξάρτητου mega-servicer στην χώρα, είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αναπτυξιακή πορεία της αγοράς, αλλά και της ίδιας της Intrum η οποία έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, ακριβώς λόγω των εξαιρετικών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα.

Υπάρχουν ακόμα, ωστόσο, μερικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν και τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Θα έλεγα ότι χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης των εξωδικαστικών μηχανισμών, της ταχύτητας ολοκλήρωσης των διαδικασιών δικαστικής διεκδίκησης, σε συνδυασμό και με την διάδοση της λειτουργίας και χρήσης αυτοματοποιημένων πλατφορμών όπως e-auctions για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μιας και σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση τους κρίνεται αναπόφευκτη, αν και οι servicers πρωτίστως εστιάζουν σε βιώσιμες win-win λύσεις για όλους τους εμπλεκόμενους.

  • - Με την ψήφιση του σχεδίου "Ηρακλής", και με βάση την εμπειρία σας από τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, τι ρόλο μπορεί να παίξει η Intrum στην ελληνική αγορά;

Το σχέδιο "Ηρακλής" θα δώσει σίγουρα μια νέα δυναμική στην ελληνική αγορά, και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων που βαραίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Συνεχίζει να υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, αλλά και από την Intrum, και η παρουσία ανεξαρτήτων και αξιόπιστων mega-servicers, όπως και η δική μας Intrum Hellas –αλλά και αυτών που θα δημιουργηθούν– παρέχει αυτομάτως μια υποδομή κατάλληλη να υποστηρίξει τα σχέδια των τραπεζών και των επενδυτών που ενδιαφέρονται για την ελληνική αγορά. Έτσι λοιπόν αναμένεται αύξηση των πωλήσεων και τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω του σχεδίου "Ηρακλής".

Με ρωτήσατε για τις αγορές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι εν λόγω χώρες αποτελούν στρατηγική επιλογή για την Intrum και εντάσσονται από τις αρχές του 2020 επίσημα σε αυτό που αποκαλεί ο Όμιλος "Strategic Markets" (Στρατηγικές Αγορές). Αυτό δεν προκύπτει μόνο λόγω των μεγάλων συμφωνιών και των μοντέλων αποκλειστικής διαχείρισης σε συνδυασμό με carve-out που έχουμε εφαρμόσει με τις κατά τόπους τράπεζες, όπως με την ιταλική Intesa Sanpaolo, αλλά ταυτόχρονα και λόγω της επιδίωξής μας να ενισχύσουμε την διαφάνεια και να προωθήσουμε την εξυγίανση της οικονομίας σε αυτές τις αγορές ως αποτέλεσμα της δραστηριότητάς μας.

  • - Καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, τι άλλο μπορεί να κάνει η Intrum για την εγχώρια αγορά;

Καταρχάς, ναι μεν ενδιαφερόμαστε για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των συστημικών ή μη συστημικών τραπεζών, των υπό εκκαθάριση τραπεζών καθώς και άλλων ιδιωτών επενδυτών, αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η Intrum, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αναλαμβάνει την εξαγορά και την διαχείριση και άλλων ειδών ιδιωτικού χρέους, όπως για παράδειγμα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ή της ενέργειας.

Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε σε βάθος χρόνου και στο βαθμό που επιτρέπει το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα, να επεκταθούμε και στην εξαγορά και διαχείριση χαρτοφυλακίων ιδιωτικών εταιρειών, ασφαλιστικών φορέων ή ακόμα και των ΔΕΚΟ.

Έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μιας υγιούς οικονομίας. Δεν είμαστε εδώ μόνο για τις τράπεζες. Η εμπειρία μας και η διεθνής μας τεχνογνωσία μπορεί άνετα να υποστηρίξει όχι μόνο καταναλωτές, αλλά και εταιρείες και οργανισμούς, ανεξαρτήτως του μεγέθους ή του είδους του χρέους τους.

  • - Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους είναι θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη. Μπορεί να παίξει η Intrum ρόλο στην διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου;

Η Intrum είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη, με πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας στην αγορά, δραστηριότητα σε 25 χώρες και καθημερινή επαφή με πάνω από 80.000 εταιρικούς πελάτες. Όπως καταλαβαίνετε είναι λογικό, τα σχετικά θεσμικά όργανα της Ευρώπης να περιμένουν από εμάς να συνεισφέρουμε εμπράκτως, λόγω της εξειδίκευσής μας, στη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Χάρη στην εμπειρία μας, είμαστε στην κατάλληλη θέση να ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και κάθε αγοράς στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Δημοσιεύουμε το European Payment Report και το European Consumer Payment Report κάθε χρόνο, με σκοπό να μοιραζόμαστε αυτά τα στοιχεία με την Ευρώπη, τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Παράλληλα έχουμε και ένα νέο εργαλείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Intrum Financial Wellbeing Barometer, που ερευνά και αξιολογεί την οικονομική ευημερία των καταναλωτών και την χρηματοοικονομική ασφάλεια που νιώθουν.

Σε επίπεδο ομίλου λοιπόν, έχουμε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο και που μας επιτρέπει να αξιολογούμε εγκαίρως όλα τα πιθανά σενάρια και ρίσκα σε ό,τι αφορά τις τάσεις πληρωμών σε κάθε μια από τις 25 χώρες που έχουμε παρουσία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Δηλαδή, πέρα από την ολοκληρωμένη υποδομή διαχείρισης και την επενδυτική ικανότητα του ομίλου, τα δεδομένα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να προβλέπουμε καλύτερα τις μελλοντικές χρηματορροές και αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, ανά κατηγορία δανείων και ανά χώρα, και εν τέλει διευκολύνει την διαδικασία της αξιολόγησης και διαχείρισης του επενδυτικού ρίσκου.

Πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος να μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες με την υπόλοιπη αγορά ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι πάντα ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε αγοράς και έτσι να θέσουμε όλοι μαζί τις σωστές βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη.



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2Q3Mlcv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου