Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

DBRS: ΤΑ 4 ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Η ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!

ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα υποβάλει τις προτάσεις της για πρόσθετες πολιτικές για την αντιμετώπιση του υπάρχοντος αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το α' τρίμηνο του 2018.



Οι προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα η EKT για τις προβλέψεις των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχουν μέτριο αντίκτυπο στις τράπεζες, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS, ενώ θα ανακόψουν την περαιτέρω αύξηση του ήδη μεγάλου όγκου των NPLs. Την επόμενη άνοιξη ωστόσο, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα αφορά τα παλαιότερα NPLs. Ποια θα είναι αυτά;

Όπως σημειώνει η DBRS, η ΕΚΤ δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2017 ποιοτικό guidance για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το επόμενο βήμα ήταν η πρόσφατη πρόταση για τις προβλέψεις, η οποία θα έπρεπε να εμποδίσει τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τώρα, φαίνεται ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα υποβάλει τις προτάσεις της για πρόσθετες πολιτικές για την αντιμετώπιση του υπάρχοντος αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το α' τρίμηνο του 2018. Αυτό, σύμφωνα με την DBRS, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημοσίευση πρόσθετων ποσοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις τράπεζες που υστερούν σε σχέση με τα σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως επισημαίνει η DBRS, η δημοσίευση των εκτιμήσεων των NPLs θα ενισχύσει τη διαφάνεια, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προκλήσεις για τις τράπεζες με υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για τα NPLs

Η DBRS σημειώνει ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ είναι μέρος στο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του σημερινού υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 900 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2017). Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδίασε έναν οδικό χάρτη τον Ιούλιο του 2017 για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη και περιέγραψε ένα συνδυασμό δράσεων πολιτικής σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς: i) τραπεζική εποπτεία, ii) μεταρρύθμιση των πλαισίων αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρέους, iii) δημιουργία δευτερογενών αγορών μη εξυπηρετούμενων δανείων και iv) αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου. Το Συμβούλιο έδωσε συγκεκριμένες εντολές στα ευρωπαϊκά όργανα για την έκδοση σχετικών προτάσεων για διάφορες δράσεις πολιτικής.

Ορισμένα από τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστούν

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου 2017 ότι έως την άνοιξη του 2018 θα παρουσιάσει μια νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των NPLs που αργότερα θα νομοθετηθούν. Η DBRS θεωρεί το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ως ένα θετικό βήμα για το μακροπρόθεσμο διάστημα. Σύμφωνα με την ΕΒΑ, τα δύο βασικά εμπόδια στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η μακρά δικαστική διαδικασία για την επίλυση της αφερεγγυότητας και η έλλειψη αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης ασχολείται ειδικά με τα προβλήματα αυτά, αλλά περιλαμβάνει και άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, η εφαρμογή του οδικού χάρτη είναι πιθανό να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία δεδομένου ότι πρέπει να περάσει από τη νομοθετική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή ορισμένων φορέων, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, η DBRS αναμένει ότι για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι εποπτικές αρμοδιότητες της ΕΚΤ είναι πιθανό να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το πακέτο των μέτρων

Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την ερχόμενη άνοιξη θα περιλαμβάνει μέτρα στους τέσσερις διαφορετικούς τομείς που περιγράφονται στον οδικό χάρτη του Συμβουλίου από τον Ιούλιο του 2017:

i) Τραπεζική εποπτεία: Πιθανή εισαγωγή νομοθετικής πρότασης σχετικά με τα ελάχιστα επίπεδα προβλέψεων που πρέπει να επιφέρουν οι τράπεζες για τα μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το μέτρο αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη προτείνει η ΕΚΤ, υπό την έννοια ότι αποτελεί νόμιμο προληπτικό σύστημα ασφαλείας σε σύγκριση με ένα εποπτικό σύστημα προληπτικής εποπτείας. Το Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει στη νομοθεσία του τον τρέχοντα εποπτικό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνοχή της αντιμετώπισής τους.

ii) Μεταρρύθμιση των πλαισίων αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρέους: Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για την προτεινόμενη οδηγία για τα προληπτικά πλαίσια αναδιάρθρωσης που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Εκτός από αυτό, θα ανακοινώσει νέα μέτρα που θα επιτρέψουν στους εξασφαλισμένους πιστωτές να ανακτήσουν αξία από τα εξασφαλισμένα δάνεια. Επιπλέον, διεξάγει μια αξιολόγηση των πλαισίων ανάκτησης χρέους για τον εντοπισμό των καθυστερήσεων και της ανάκτησης αξίας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες κατά την προσπάθεια να ανακτηθούν οι εξασφαλίσεις που συνδέονται με τα δάνεια που έχουν "κοκκινίσει" σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

iii) Ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επίσης μέτρα για την άρση των εμποδίων στη μεταβίβαση δανείων από τράπεζες σε μη τραπεζικά ιδρύματα και την απλούστευση των απαιτήσεων για υπηρεσίες δανείων τρίτων. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση της διαφάνειας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και συγκρισιμότητας των δεδομένων και ενδεχομένως τη στήριξη της ανάπτυξης πλατφόρμων πληροφοριών ή μητρώων πιστοληπτικής ικανότητας.

iv) Αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου. Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συσταθούν οι εθνικές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Companies - AMCs) σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.


πηγη: capital.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ http://ift.tt/2xiO8ib
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου