Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ !!!

ΠΕΡΙΠΟΥ 2,6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ, ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Την ίδια ώρα στην ΕΕ ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τους 8 μήνες...



Η αργή απονομή δικαιοσύνης παραμένει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις, καθώς ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης, όπου και όταν χρειάζεται, στην Ελλάδα είναι τριπλάσιος απ' ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 2,6 χρόνια απαιτούνται στην Ελλάδα για να τελεσιδικήσει, κατά μέσο όρο, μια υπόθεση που μπορεί να απασχολεί μια επιχείρηση, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ δεν ξεπέρνα τους 8 μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία η διευθέτηση μιας διοικητικής διαφοράς γίνεται το αργότερο εντός 313 ημερών, στην Ισπανία 317 ημέρες, με το σύνολο όλων των χώρων της ΕΕ να είναι κατά μέσο όρο στις 271. Ωστόσο στην Ελλάδα ο χρόνος αυτός το 2017 ήταν στις 964 ημέρες!

Η απονομή δικαιοσύνης αποτελεί το τρίτο σημαντικότερο εμπόδιο στην έρευνα, όπως καταγράφει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών στην έκδοση «Ο σφυγμός του επιχειρείν», ενώ η πολυπλοκότητα και η πολυνομία συχνά δημιουργούν έδαφος για διοικητικές διαφορές - και μάλιστα την ίδια στιγμή που ακόμα και σήμερα θεωρείται στη χώρα μας περιορισμένη σημαντικά η αξιοποίηση εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών που θα μπορούσαν να προσφέρουν ταχύτερες διαδικασίες ώστε να ξεμπλοκάρουν οι υποθέσεις.

Αυτά θα αναφερθούν στη διάρκεια του συνεδρίου «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ, το οποίο ξεκινά σήμερα και φέρνει στο δημόσιο διάλογο τα συστατικά ενός προγράμματος επενδυτικών μεταρρυθμίσεων διοργανώνοντας το Επενδυτικό Συνέδριο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα στο δείκτη Doing Business παραμένει 30 θέσεις πίσω από την ΕΕ-28 και 44 θέσεις από τις χώρες με τις πέντε καλύτερες επενδυτικές επιδόσεις (Τσεχία, Σουηδία, Εσθονία, Ιρλανδία, Βέλγιο) ενώ στο δείκτη ανταγωνιστικότητας WEF, η Ελλάδα έχασε 16 θέσεις, δείχνει ότι απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις ώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον να γίνει φιλικό στην προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της Deloitte που παρουσιάζεται σήμερα, 33 χρόνια χρειάστηκε μια μεταλλευτική - μεταλλουργική εταιρεία να κλείσει μια αντιδικία με ένα Ασφαλιστικό Ταμείο, ενώ το κόστος λειτουργίας των ελληνικών δικαστηρίων αναλογεί στο 0,3% του ΑΕΠ, όταν η ίδια αναλογία ισχύει και σε χώρες, όπως είναι η Ολλανδία και η Σουηδία, όπου ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης είναι 6 φορές μικρότερος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ και την Deloitte, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης θα μπορούσαν να επιφέρουν οικονομία σε χρόνο και σε χρήμα με άμεσο αποτέλεσμα και στην έλευση και υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα.

Με στόχο τη μείωση κατά 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών διοικητικών διαφορών έως το 2020, είναι εφικτό η ελληνική οικονομία να εξοικονομήσει περί τα 19 εκατ. ευρώ, έως 65.700 λιγότερες εργατοημέρες αλλά και κατά 70% μείωση του παραγωγικού χρόνου και του λειτουργικού κόστους.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΒ προτείνει πέντε παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:

- Τη διοικητική υποστήριξη δικαστών ειδικά υποθέσεων που σχετίζονται σε επενδύσεις.

- Ανάθεση υποθέσεων βάσει πολυπλοκότητας.

- Ηλεκτρονική αυτοματοποίηση των δικαστηρίων (e-courts).

- Αναπροσαρμογή κόστους του ενσήμου υποβολής αναβολής των υποθέσεων μετά την πρώτη αναβολής.

- Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας.


ΠΗΓΗ: insider.gr



from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2Jm67tC
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου