Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-GDPR: ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΔΠΧ !!!

ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ
Τα πρόστιμα που αφορούν αυστηρά διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ανέρχονται στο ποσό των 728.000 ευρώ με το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν να ξεπερνούν το 1.500.000€ !!!




Δυο χρόνια μετρά η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων στην Ελλάδα (ΓΚΠΔ), αφού στις 25 Μαΐου του 2018 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο εθνικός εφαρμοστικός νόμος 4624/2019, με τον οποίο αφενός ελήφθησαν μέτρα εφαρμογής του ΓΚΠΔ και αφετέρου ενσωματώθηκε η οδηγία (ΕΕ) 2016/680. Μέσα σε δυο χρόνια εφαρμογής του νόμου και ελέγχου από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το συνολικό ποσό προστίμων που επιβλήθηκαν ανέρχεται σε 1.565.000 ευρώ. Από αυτά, τα πρόστιμα που αφορούν αυστηρά διατάξεις του ΓΚΠΔ ανέρχονται στο ποσό των 728.000 ευρώ.

Στις 1.996 έφτασαν οι προσφυγές-καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Αρχή από την έναρξη εφαρμογής του ΓΚΠΔ, ενώ από αυτές έχουν διεκπεραιωθεί 896 και 1.100 είναι υπό εξέταση. Μάλιστα, σε αυτές τις καταγγελίες δεν περιλαμβάνονται προσφυγές-καταγγελίες προ έναρξης εφαρμογής του ΓΚΠΔ, πολλές από τις οποίες διεκπεραιώθηκαν εντός των 2 αυτών ετών. Μέσα σε αυτή τη διετία έχουν γνωστοποιηθεί από την Αρχή στο πλαίσιο της υποχρέωσης του ΓΚΠΔ 247 υποθέσεις, ενώ οι γνωστοποιήσεις παραβίασης δεδομένων στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από τη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι 49.

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παρά τα διαχρονικά προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης επαρκών πόρων, επιτέλεσε, τη διετία αυτή, με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, το έργο και τα καθήκοντα που της ανατίθενται με τον ΓΚΠΔ, με τον οποίο μεταβλήθηκαν ουσιωδώς οι προβλεπόμενες από την προγενέστερη νομοθεσία αρμοδιότητές της, και βελτίωσε περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της χάρις στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και την ένταση των προσπαθειών όλου του προσωπικού της, παραμένοντας αφοσιωμένη στην αποστολή που της έχει αναθέσει η Πολιτεία. Μεταξύ των πολλών και σύνθετων δραστηριοτήτων της, εξέδωσε σημαντικές αποφάσεις επιβάλλοντας, με κάποιες από αυτές, τα πρώτα πρόστιμα αλλά και απευθύνοντας συστάσεις, προειδοποιήσεις ή επιπλήξεις σε υπευθύνους επεξεργασίας δεδομένων» αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Μάλιστα, ο κ. Μενουδάκος κάνει αναφορά στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας προκύπτουν συνεχώς ζητήματα που άπτονται της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, «χτυπάει το καμπανάκι» για τη χρήση μέσων τεχνολογίας που είναι πλέον απαραίτητη, αλλά χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.


ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ


from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2zkxSDH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου