Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Στις 9 Νοεμβρίου το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Στις 9 Νοεμβρίου το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Έντεκα ημέρες μετά το «όχι» που είπαν οι Σκοτσέζοι στην ανεξαρτησία, οι Καταλανοί γίνονται οι επόμενοι... Σκοτσέζοι μετά το διάταγμα που υπέγραψε το Σάββατο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας,…




Η κίνηση αυτή του Μας, που βάζει την Καταλονία σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, έρχεται οκτώ μέρες αφότου η Βουλή της Καταλονίας υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία, 106 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά, νόμο που επέτρεπε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Αντί για τον όρο «δημοψήφισμα», η Βουλή χρησιμοποίησε τον όρο «διαβούλευση».


Το «δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό και για αυτό δεν θα γίνει», ήταν η κατηγορηματική απάντηση της κεντρικής κυβέρνησης στην απόφαση του Καταλανού προέδρου να προκηρύξει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, διά στόματος της αντιπροέδρου της, Σάενθ ντε Σανταμαρία. «Επαφίεται σε όλους τους Ισπανούς να αποφασίσουν τι είναι η Ισπανία και πώς οργανώνεται» και «κανείς δεν είναι πάνω από τη βούληση του ισπανικού λαού».


Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει έφεση κατά του διατάγματος την οποία θα υποβάλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είναι αρμόδιο να κρίνει αν μπορεί να γίνει το δημοψήφισμα.




Η προσφυγή θα αναστείλει αμέσως την ισχύ του διατάγματος για τη διαβούλευση εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα ακυρώσει το διάταγμα και τον καταλανικό νόμο βάσει του οποίου εκδόθηκε.







from ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - toxwni.gr http://ift.tt/1nxojVj

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου