Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

DΙΥ ΕΠΙΠΛΑ: Γενικές πληροφορίες για ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ με ΠΑΛΕΤΕΣ



Γ

ια κάποιους τα έπιπλα-κατασκευές από παλέτες αποτελούν ...μόδα, για κάποιους άλλους "φτηνές και ευτελείς" προτάσεις αταίριαστες, ειδικά για εσωτερικούς χώρους, για κάποιους άλλους έχουν μετατραπεί στην ...σωτήρια λύση μέσω της οποίας με πολύ μικρό κόστος και περισσότερη προσωπική δουλειά μπορούν να αποκτήσουν κάθε είδους έπιπλο, για εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο.

Η αλήθεια, παρ΄όλο που επί της ουσίας αυτά είναι ...υποκειμενικά γούστα, βρίσκεται κάπου στη μέση, πάντως πριν  του τελικού συμπεράσματος καλό είναι, μιλώντας για "κατασκευές από παλέτες", να έχουμε λύσει βασικές και πολύ συνηθισμένες ...παρεξηγήσεις, παρανοήσεις,  για να γνωρίζουμε για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάμε και πριν αποφασίσουμε αν μας είναι πραγματικά χρήσιμες.

1. Στην πραγματικότητα αυτού του τύπου οι κατασκευές θα μπορούσαν να διαχωρίζονται και να αναφέρονται ως δύο διαφορετικές κατηγορίες DIY κατασκευών:
α) εκείνες από παλέτες και 
β) εκείνες από ξύλα παλέτας.
Και αυτό γιατί κατασκευή από παλέτες δεν είναι η διαδικασία "τρίβω, βάφω, τοποθετώ μία παλέτα πάνω στην άλλη και έχω έναν καναπέ-κρεβάτι" ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό.
Κατασκευή από παλέτες είναι και η κάθε τύπου κατασκευή για τις ανάγκες της οποίας μια ή περισσότερες παλέτες έχουν ....ξεμονταριστεί σχεδόν εντελώς, έχουν χάσει το αρχικό σχήμα-μορφή τους και έχουν επαναχρησιμοποιηθεί τα ξύλα τα οποία τις αποτελούσαν, όπως στην θέση τους θα μπορούσε να είναι και οποιασδήποτε άλλης μορφής ξυλεία, απλώς και μόνο, και αυτό είναι αντικειμενικό χωρίς να δέχεται ...παρερμηνείες, επειδή το συγκεκριμένο ξύλο είναι το ανθεκτικότερο που μπορείτε να βρείτε σε πολύ οικονομική τιμή, αγοράζοντας καινούργιες ή μεταχειρισμένες παλέτες, είναι δε το μοναδικό που πολύ συχνά θα προμηθευτείτε δωρεάν από κάποιες επιχειρήσεις/καταστήματα που θα σας ...χαρίσουν άχρηστες πλέον για αυτούς παλέτες χωρίς καν κάποιο συμβολικό αντίτιμο



2. Είτε αναφερόμαστε σε κατασκευές οι οποίες εκμεταλλεύονται και τον γενικό σχεδιασμό-σχήμα μιας παλέτας, χωρίς να το διαφοροποιούν ιδιαίτερα, είτε σε κατασκευές δημιουργημένες-συναρμολογημένες από μεμονωμένα ξύλα παλέτας, η τελική μορφή-όψη κάθε τέτοιου επίπλου-αντικειμένου είναι αποκλειστικά θέμα της επιμέρους μετέπειτα επεξεργασίας που θα υποστεί το ξύλο, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε ξύλινη κατασκευή όποιου είδους ξύλο και αν χρησιμοποιήσουμε.
Που σημαίνει ότι για την επιλογή π.χ το ξύλο να παραμείνει στην ακατέργαστη μορφή του, με εμφανή τα φθαρμένα σημεία ή ακόμη και τις πρόκες, τα λογότυπα πάνω στο ξύλο κλπ. ή να περαστεί απλώς με ένα βερνίκι ξύλου, δεν ...φταίει η παλέτα :) αφού εκτός από αυτήν την επιλογή υπάρχει και εκείνη το ξύλο να τριφτεί έως του σημείου να λειανθεί εντελώς, ακόμη και να στοκαριστεί, να ξανατριφτεί και τελικώς να βαφτεί σε αποχρώσεις του ξύλου ή σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα, προσφέροντας σε ένα έπιπλο ή οποιαδήποτε κατασκευή την ίδια ακριβώς όψη όπως και εάν αντί για ξύλα παλέτας είχε χρησιμοποιηθεί άλλου είδους ξυλεία. 



3. Η διαφορά ανάμεσα στην χρήση μιας μεταχειρισμένης και μιας καινούργιας παλέτας, είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα της κάθε κατασκευής. Δωρεάν θα βρείτε, κατά βάση, χρησιμοποιημένες σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση και ιδανικές για κατασκευές παλαιωμένης όψης, όποια τεχνική και εάν χρησιμοποιήσετε για το βάψιμο, κατασκευές επίπλων εξωτερικού χώρου κλπ. Αν όμως θέλετε να δώσετε ευκολότερα σε ένα έπιπλο εντελώς "επιμελημένη" όψη, όπως δηλαδή θα προέκυπτε αν για την κατασκευή του είχατε χρησιμοποιήσει π.χ απλώς άβαφτο ξύλο από κάποιο κατάστημα εμπορίας ξυλείας, επιλέξτε καινούργιες παλέτες. Θα τις βρείτε σε τιμές περίπου 10-15 ευρώ/τεμάχιο (για μια ολοκαίνουργια EUROπαλέτα, βαρέως τύπου), πολύ οικονομικότερα απ΄όσο αν θελήσετε να αγοράσετε τον ίδιο "όγκο" ξύλου άλλη ποιότητας και είναι και αυτό ...αντικειμενική πραγματικότητα και όχι θέμα γούστου. :) Δείτε εδώ που θα βρείτε παλέτες για κάθε τύπου κατασκευές. 

Συμπερασματικά, βλέποντας στο internet, σε περιοδικά κλπ. προτάσεις-ιδέες για κατασκευές από παλέτες, εστιάστε στο ίδιο το αντικείμενο, τον γενικό σχεδιασμό και την χρησιμότητά του και όχι στην υφή-όψη-χρώμα του ξύλου.
Αυτά μπορείτε με λίγη παραπάνω δουλειά να τα διαφοροποιήσετε ανάλογα με το τι σας αρέσει και ταιριάζει περισσότερο στο σημείο που εσείς θα τοποθετήσετε ένα έπιπλο-αντικείμενο κατασκευασμένο από ολόκληρες παλέτες, κομμάτια τους ή μεμονωμένα ξύλα που θα αποσυναρμολογήσετε από αυτές. 





from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/21f4rsV
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου