Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΚΛΑΣΣΙΚΟ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΨΙΜΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ




Tο κατ΄εξοχήν σύμβολο του Πάσχα και με την ετοιμασία τους την Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με το έθιμο, ουσιαστικά ξεκινά η ...αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της ατμόσφαιρας των ημερών το βράδυ της Ανάστασης.

Τα τελευταία χρόνια θα τα βρείτε και έτοιμα-βαμμένα  στα super markets, όμως η διαδικασία για να τα βάψετε είναι  απλή και από τις ...τελετουργίες που ειδικά αν έχετε παιδιά, θα τα κάνει να αισθανθούν ότι πραγματικά αυτές οι μέρες είναι γιορτινές και ιδιαίτερες μέσα στο σπίτι και θα τους προσφέρουν ανεκτίμητες ...μνήμες από τα παιδικά, ανέμελα χρόνια τους.
1. Κατ΄αρχήν αγνοείστε την πρώτη συμβουλή του παλιού καλού καιρού, που συνιστούσε να χρησιμοποιήσετε μια "παλιά κατσαρόλα". Οι σύγχρονες βαφές είναι τέτοιου τύπου, που δεν αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια, στις επίσης σύγχρονου τύπου ανοξείδωτες κατσαρόλες και μόνο για τα χέρια σας δεν ισχύει το ίδιο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε γάντια, ειδικά για το γυάλισμα, ίσως μείνουν ..."χρωματιστά" για 1-2 μέρες., ανάλογα βεβαίως και με την ποιότητα της βαφής.

2. Αν έχετε τα αυγά στο ψυγείο, βγάλτε τα αρκετές ώρες πριν το βράσιμο και ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό να καθαρίσουν εντελώς από οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα θα είναι ωραιότερο, αν χρησιμοποιήσετε κατάλευκα αυγά.

3. Τοποθετείστε τα αυγά σε μια φαρδιά κατσαρόλα με νερό που δεν έχει ακόμη αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να βράσουν, χωρίς να κοχλάζουν, για  10-15 λεπτά. Καλού κακού πριν τα βγάλετε όλα, σπάστε ένα για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει και είναι εντελώς σφιχτά
Ένα τρικ για να αποφύγετε κάποια να σπάσουν είναι να τοποθετήσετε στον πάτο της κατσαρόλας ένα wettex ή πάνινη πετσέτα και πάνω να ακουμπήσετε τα αυγά.

4. Αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίστε με την μπογιά, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Οι περισσότερες βαφές πλέον χρησιμοποιούνται με κρύο-χλιαρό νερό και αυτή είναι μια διαδικασία σαφώς ευκολότερη και πρακτικότερη από το βράσιμο των αυγών μέσα στο χρώμα, όπως γινόταν παλαιότερα. Το κάθε φακελάκι βαφής στην συσκευασία του συνήθως αναφέρει ότι "βάφει 50 αυγά", αλλά εσείς μην το πιστέψετε... Για πραγματικά έντονο χρώμα, χρειάζεται περισσότερη μπογιά και συνήθως και λίγο περισσότερο ξύδι. 

Σε 2-3 λεπτά βγάλτε με μια τρυπητή κουτάλα ένα αυγό και αν το χρώμα σας ικανοποιεί, αν όχι αφήστε τα 1-2 λεπτά ακόμη. 

6. Ακουμπήστε τα βαμμένα αυγά σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν, βρέξτε ένα μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας με λίγο λάδι και περάστε τα να γυαλίσουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και πολύ πιο οικολογικό από το ειδικό γυαλιστικό που συνήθως περιέχουν οι συσκευασίες βαφής αυγών. 

Φυσικά με την ίδια ακριβώς διαδικασία θα βάψετε αυγά σε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση εκτός από το κόκκινο, κάτι που συνηθίζεται όλο και περισσότερα τα τελευταία χρόνια. 

Παραδοσιακά
Αν ρωτήσετε τη γιαγιά σας, θα σας πει ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν αποκλειστικά και μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φύλλα φυτών ή λουλουδιών. Αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος που τα στόλιζαν οι παλιότεροι.
Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση:
 
-Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, λουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάϋλον κάλτσα-καλσόν. Δέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τούλι, ή τουλουπάνι απλά το νάϋλον της κάλτσας είναι σίγουρο ότι θα αφήσει την μπογιά να περάσει σε όλα τα σημεία και να βάψει τα αυγά απολύτως ομοιόμορφα και χωρίς σημάδια. 
- Όταν τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάϋλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό. Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε φυσικά να διακοσμήσετε κάθε απόχρωσης και όχι μόνο κόκκινα αυγά.
Οικολογικά
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά  αυγά σας με τρόπο οικολογικό, μέσα σε ζουμί  που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν. 

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον ...μαγικό ζωμό - μπογιά είναι: 2 - 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή  3-4 κουταλιές μπαχαρικού.  Οι ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.
Βράστε τα αυγά σφιχτά με τον ίδιο τρόπο όπως κι αν χρησιμοποιούσατε κανονική βαφή και στη συνέχεια αφήστε για περίπου 2 ώρες μέσα στον ανάλογο ζεστό αλλά όχι καυτό "ζωμό" από:
Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
Κόκκινο λάχανο για ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα
- Σκόνη τσίλι ή πάπρικας για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Καφέ ή τσάι για ΧΡΥΣΑΦΙ - ΚΑΦΕ χρώμα
- Άνθη βιολέτας για ΜΩΒ χρώμα
- Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα

Για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα  θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο κι αν αφήσετε τα αυγά μέσα στο χρωματισμένο νερό,  ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση  ανάλογα με το είδος του λαχανικού  ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει.  Για αυτό και ειδικά για το οικολογικό αυτό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα πιο σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν ..."αόρατο".

Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον οικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για να αποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους. Τοποθετήστε τα φύλλα, τυλίξτε με κάλτσα και στην συνέχεια αφήστε τα σύμφωνα με την κανονική διαδικασία μέσα στον ζωμό από λαχανικά ή μπαχαρικά. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:


from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/1VT0Ttk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου