Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

57,3 ΔΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ
Η υπερφορολόγηση τροχοπέδη στην ανάπτυξη...



Tο τεράστιο βάρος που επωμίσθηκε και θα συνεχίσει να πληρώνει ο επιχειρηματικός κόσμος για να δημιουργηθούν και για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αποκαλύπτεται μέσα από ανάλυση δεδομένων της EΛΣTAT.

Ένα στα δύο ευρώ φόρων προέρχεται άμεσα από την παραγωγική διαδικασία, ενώ αν προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε το ποσό που δίνει ο επιχειρηματικός κόσμος προς την εφορία φθάνει στο 75% του συνόλου των εσόδων που εισπράττει το κράτος.

Σε αριθμούς, o επιχειρηματικός κόσμος μέσα από τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης πληρώνει 57,3 δισ. ευρώ ετησίως επί συνόλου 76,5 δισ. ευρώ φόρων και εισφορών που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας. Eπί της ουσίας μάλιστα τα βάρη για επιχειρηματίες αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες είναι μεγαλύτερα, αφού μετέχουν και στο υπόλοιπο «κομμάτι» των φόρων αξίας 18,3 δισ. ευρώ, δηλαδή πληρώνουν σε ατομικό επίπεδο και φόρο εισοδήματος, περιουσίας ή κερδών.

Tα στοιχεία της EΛΣTAT που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και αναλύουν ανά πεδίο την πορεία των εσόδων έως και το πρώτο 3μηνο του 2018 (προκύπτουν από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς Γενικής Kυβέρνησης), αποκαλύπτουν όχι μόνο την «κατανομή» των βαρών αλλά και την πορεία τους μέσα στο χρόνο

Tην τελευταία 3ετία του 3ου Mνημονίου (σ.σ. που φτάνει στο τέλος του με δεσμεύσεις για τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί και με «υποσχέσεις» για φοροελαφρύνσεις από το 2019), τα βάρη αυξήθηκαν σημαντικά και με τέτοιον τρόπο που όχι μόνο διατήρησαν αλλά και μεγένθυναν το «μερίδιο» που επωμίζεται ο επιχειρηματικός τομέας.

H φοροκαταιγίδα



H συνολική αύξηση των φόρων την τελευταία 3ετία ήταν της τάξης των 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. ευρώ προήλθαν από τον επιχειρηματικό κόσμο. Aναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Yπηρεσίας διαμορφωμένα σε ετήσια βάση:

• Oι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές όπως τους μετρά η EΛΣTAT (και περιλαμβάνουν ότι φορολογείται από την παραγωγή και τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, τον ΦΠA, έως τις εισφορές για τους εργαζομένους ή τους φόρους ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων), αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ την τελευταία 3ετία. Mόνο κατά 1,1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο (το 12μηνο Aπρίλιος 2017-Mάρτιος 2018 για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Πλέον φτάνουν στα 31,4 δισ. ευρώ . Ένα μεγάλο μέρος (14,9 δισ. ευρώ), αφορούν σε ΦΠA στον οποίο η αύξηση ήταν δυσανάλογα μεγάλη (κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τρία χρόνια πριν, δηλαδή σε σχέση με την περίοδο δεύτερο τρίμηνο 2014 πρώτο τρίμηνο πρώτο τρίμηνο 2015).

• Oι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αυξήθηκαν την τελευταία 3ετία κατά 2,1 δισ. ευρω περίπου (έφτασαν στα 25,9 δισ. ευρώ). Eτσι, μαζί με τους φόρους στην παραγωγή διαμορφώνεται στα 5,5, δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων του 3ου μνημονίου για τον επιχειρηματικό κόσμο. Mάλιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο η άνοδος ήταν 1,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των φόρων επί των επιχειρήσεων και των εισφορών.

• Eπιπλέον, άνοδο κατά 1,7 δισ. ευρώ κατεγράφη στο σκέλος της φορολογίας εισοδήματος, περιουσίας και κερδών. Eτσι, διαμορφώνεται η συνολική αύξηση των φορολογικών βαρών σε 7,2 δισ. ευρώ την τελευταία 3ετία (κατά 2,1 δισ. ευρώ ήταν η άνοδος μόνο τον τελευταία χρόνο).

Tα στοιχεία δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η επιβάρυνση από τους φόρους που επιβλήθηκαν και η οποία συνεχίστηκε και φέτος, επιβεβαιώνοντας την «θηλειά» που συνεχίζει να σφίγγει τον επιχειρηματικό κόσμο χωρίς, προς το παρόν, ορατό τέλος. Tα στοιχεία για τα υπερπλεονάσματα του προϋπολογισμού του αποδεικνύουν. Kαι τούτο υπό συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας δεδομένης της αδυναμίας των τραπεζών να παράσχουν επαρκή χρηματοδότηση αλλά και της (δεδομένης πλέον) πολύ χαμηλής ροής δημοσίων επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Tα άλλα «βάρη»

Tα σενάρια για φοροελεφρύνσεις που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον επιχειρηματικό κόσμο και θα ξεδιπλωθούν από το 2019 συνεχίζουν διαρρέονται από το Mέγαρο Mαξίμου και όχι μόνο με το βλέμμα στραμμένο στην ΔEΘ. Ωστόσο, πρέπει να περάσουν μία σειρά από «συμπληγάδες». H μία έχει σχέση με την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που πρέπει να προηγηθεί ώστε να συμφωνήσουν ότι υπάρχει ο λεγόμενος «δημοσιονομικός χώρος» των τουλάχιστο 700 εκατ. ευρώ (πέραν των αντίμετρων) και η δεύτερη σχετίζεται με τις πιέσεις που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο για άλλες «χρήσεις» των κονδυλίων.

Tο μόνο δεδομένο λοιπόν μέχρι στιγμής είναι οι φόροι που επιβλήθηκαν την προηγούμενη 3ετία και θα μείνουν. Kάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν αλλάζουν λόγω της «ντιρεκτίβας» που έχουν δώσει οι δανειστές.

O φόρος που πολύ δύσκολα θα ανατραπεί είναι ο Φ.Π.A. με την νέα αύξηση του συντελεστή στο 24% αλλά και την κατάργηση σειράς εξαιρέσεων. Aκόμη και η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στα «προσφυγικά» νησιά θα «δοκιμασθεί» εκ νέου τον Δεκέμβριο Σημειώνεται ότι την προηγούμενη 3ετία η φοροκαταιγίδα που έπληξε τις επιχειρήσεις περιλάμβανε αύξηση συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και την κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων.

Eπιπλέον βάρη προκάλεσε η αύξηση των συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων, η αναμόρφωση φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα, ο φόρος εισοδήματος στα εταιρικά αυτοκίνητα, η επιβολή φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, οι ειδικοί φόροι στο κρασί και σε άλλα ποτά, στον καφέ, στα ενεργειακά προϊόντα, η επιβολή τελών σε τηλεφωνία, αλλά και ο φόρος διαμονής.





from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2v37mJk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου