Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ !!! ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ !!!

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ
Ελεύθερη θα αφεθεί με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας η 53χρονη καθαρίστρια του Βόλου. Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της ενόψει της αναίρεσης που εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.



Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα. Στο δικαστήριο βρέθηκε και μίλησε η κόρη της καθαρίστριας, η οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια της.

Η 53χρονη καθαρίστρια, κρατούνταν στις φυλακές της Θήβας διότι παραποίησε, πριν από 18 χρόνια, το απολυτήριο του δημοτικού ώστε να προσληφθεί σε παιδικό σταθμό στο Βόλο.

Η συζήτηση προσδιορίστηκε μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για το θέμα, ζήτησε τα στοιχεία της υπόθεσης ώστε να τα μελετήσει προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης της επίμαχης απόφασης.

Ήδη, ο δικηγόρος της έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου.

Η αλλαγή του "δρακόντειου" νόμου

Την ίδια στιγμή πιο επίκαιρη από ποτέ έγινε η συζήτηση για την αλλαγή του εξαιρετικά αυστηρού και αναχρονιστικού (αφού χρονολογείται από το 1950) νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, που στην πρώτη μορφή του μπορούσε να επιφέρει ακόμα και την… ποινή του θανάτου.

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία -σε ανύποπτο χρόνο– ουσιαστικά κατέγραφε τα προβλήματα που προκαλεί η αναχρονιστικότητα αλλά και αυστηρότητα του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, με βάση τις διατάξεις του οποίου πήγε φυλακή για 10 χρόνια η 53χρονη καθαρίστρια του Βόλου.

Η επιτροπή, όπως είχε γράψει και παλιότερα το Capital.gr, προτείνει σπάσιμο των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου, αλλά και για σειρά άλλων οικονομικών αδικημάτων, ζητώντας πιο επιεικείς ποινές για αυτού του τύπου τα αδικήματα, τα οποία ο 1608/50 επί της ουσίας εξισώνει με αυτό της ανθρωποκτονίας (έως και ισόβια). Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και στην περίπτωση της καθαρίστριας, οι δικαστές εφαρμόζοντας τον νόμο, ουσιαστικά της επέβαλλαν την κατώτερη ποινή η οποία ξεκινούσε από 10 χρόνια (!!!).

Αλλαγή

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταστροφή την οποία προτείνουν εδώ και χρόνια οι περισσότεροι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγορικοί θεσμικοί παράγοντες, καθώς αποτελεί παγκόσμια τάση η ανωτέρα των ποινών να επιβάλλεται μόνον για αδικήματα ανθρωποκτονίας, ληστείες μετά φόνου και βαριές περιπτώσεις ναρκωτικών, με την έννοια ότι αυτές στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής. Η συγκεκριμένη διαβάθμιση, όπως επισημαίνεται από νομικές πηγές, θα διευκολύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καθώς η χώρα μας, είναι πιθανόν από τις τελευταίες στον παγκόσμιο χάρτη που επιβάλλει ισόβια για σειρά οικονομικών αδικημάτων. Άλλωστε το βασικό πρόβλημα στη χώρα δεν ήταν ποτέ η αυστηρότητα των ποινών αλλά κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος έκτισης της όποιας ποινής επιβαλλόταν από τα δικαστήρια.

Οι περισσότεροι ισοβίτες είναι στην Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους ισοβίτες σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αντιστοιχία με άλλες χώρες με ανάλογο αριθμό κατοίκων, γεγονός που δεν σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα αλλά με τους νόμους που ισχύουν:

- Η χώρα μας έχει 1.000 ισοβίτες (σε συνολικά 9.000 κρατούμενους)

- Σουηδία, Πορτογαλία, Τσεχία , Αυστρία κ,λπ έχουν 40!

- Ολόκληρη Γερμανία έχει 140!

68 χρόνια

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός ποινικός νόμος 1608 με τον οποίο προβλέπονται ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, ψηφίστηκε και ισχύει από το 1950, δηλαδή ισχύει απαράλλακτος εδώ και 68 χρόνια. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή και τους ποινικολόγους Χριστ. Αργυρόπουλο και Θοδ. Μαντά, προτείνει τα εγκλήματα κατά του δημοσίου να ενσωματωθούν στις βασικές διατάξεις του ποινικού κώδικα και να αποτελούν επιβαρυντική περίσταση (επαύξησης της ποινής όχι όμως μέχρι ισόβια) σε αδικήματα όπως είναι η απιστία, η υπεξαίρεση, η απάτη κλπ.

Η πρόταση επίσης είναι η ανώτατη ποινή για οικονομικά αδικήματα (όχι κατά του δημοσίου) να φτάνει τα 15 χρόνια . Οι ποινές μέχρι 3 χρόνια να αναστέλλονται υποχρεωτικά και από 3-5 χρόνια να δίδεται προτεραιότητα στη μετατροπή τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.





from ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ https://ift.tt/2Sgfdwe
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου