Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

DIY: ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ Πολυθρόνας


Έ νας τρόπος για να αναπαλαιώσετε ...μεταμορφώσετε παλιές και φθαρμένες πολυθρόνες - καρέκλες και όχι μόνο αυτές που πιθανόν υπάρχουν στο σπίτι αλλά και κομμάτια που συχνά θα βρείτε ...πεταμένα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, όπως ακριβώς αυτή η συγκεκριμένη πολυθρόνα που από τα σκουπίδια έφτασε στα χέρια του Κώστα και τον ευχαριστούμε θερμά για την παρουσίαση της όλης διαδικασίας. 
________________

1. Αρχικά ξήλωσα το παλιό, φθαρμένο και βρώμικο κάθισμα αλλά και την πλάτη της ώσπου έμεινε  μονάχα ο ξύλινος σκελετός της.    

Με ένα μέτριο γυαλόχαρτο έτριψα την παλιά βαφή και το λούστρο της και λείανα τα σημάδια που είχαν τα ξύλα από παλιά χτυπήματα. 
Την καθάρισα και στόκαρα τις ενώσεις της που με τον καιρό είχαν ανοίξει. Κατόπιν και αφού στέγνωσε ο στόκος, την ξαναέτριψα στα στοκαρισμένα σημεία. 

2. Το επόμενο βήμα ήταν να την περάσω ένα χέρι αστάρι ξύλου με βάση το νερό. Αυτό άφησε πάνω στην πολυθρόνα μια λευκή απόχρωση ενώ παράλληλα της προσέδωσε αμέσως μια αίσθηση ομοιογένειας και καθαρότητας. 

Έπειτα, πέρασα  όλη την ξύλινη επιφάνεια με μια καφέ σκούρα πατίνα με την βοήθεια ενός πινέλου. 
Εδώ ήθελε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα της πατίνας που έπαιρνα κάθε φορά από το μπουκαλάκι και στον τρόπο που την άπλωνα επάνω στην πολυθρόνα γιατί αν η ποσότητα της πατίνας αλλά και ο τρόπος απλώματός της δεν είναι σταθερός, το τελικό αποτέλεσμα είναι ανομοιογενές και άσχημο. 

Έτσι, με μικρές ποσότητες πατίνας πάνω στο πινέλο κατάφερα να δώσω στον σκελετό της πολυθρόνας το αποτέλεσμα με τις διχρωμίες, που βλέπετε στην φωτογραφία. 

3. Τελειώνοντας και με την πατίνα, δεν είχα ακόμη καταλήξει τι θα κάνω με το κάθισμα και την πλάτη της. Δεν ήθελα να πάω στο κλασσικό στυλ το οποίο προϋπήρχε ούτως ή άλλως στην πολυθρόνα με μια επιλογή υφάσματος και μαξιλαριού για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν γιατί δεν γνωρίζω και πολλά από μια τέτοια μέθοδο κατασκευής και ο άλλος ήταν ότι ήθελα κάτι διαφορετικό.


Κατέληξα λοιπόν στην λύση με τα πολύχρωμα ξύλα που κάπου είχε πάρει το μάτι μου στο internet. Έκοψα σανίδες στις διαστάσεις που ταίριαζαν, τις έτριψα με τριβείο για να λειάνω την επιφάνειά τους αλλά και να στρογγυλέψω λίγο τις ακμές τους και κατόπιν τις πέρασα αστάρι, ακρυλικές μπογιές και λίγη πατίνα για ομοιογένεια.  

Άνοιξα τρύπες για να τις βιδώσω πάνω στον σκελετό της πολυθρόνας, με τέτοιο τρόπο ώστε να εισχωρούν μέσα τους τα κεφάλια από τις βίδες και να μην φαίνονται εξωτερικά. Μετά γέμισα με στόκο το κενό από τα κεφάλια των βιδών μέχρι την επιφάνεια των σανίδων και τοπικά πλέον έτριψα και έβαψα πάλι. Τέλος πέρασα όλη την πολυθρόνα με 3 χέρια λούστρο σατινέ για πιο λεία υφή αλλά και προστασία των χρωμάτων.

Ελπίζω να σας αρέσει το αποτέλεσμα!!









ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
       - Greek Crafters





from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/1GnmLzh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου