Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

KATAΣΚΕΥΕΣ: ΚΕΡΑΜΙΔΙ με Decoupage και ΑΝΑΓΛΥΦΗ διακόσμηση




Ε

ξαιρετικά καλαίσθητο τελικό αποτέλεσμα που ξεφεύγει από το κλασσικό decoupage χάρη στην ανάγλυφη όψη που παίρνει ανά σημεία η επιφάνεια του κεραμιδιού, πολύ όμορφο για διακοσμήσεις εσωτερικών αλλά και εξωτερικών χώρων και φυσικά και για ένα ιδιαίτερο χειροποίητο δώρο. 



Η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία το μόνο που χρειάζεται λίγος επιπλέον χρόνος σε σχέση με το απλό decoupage. 
Εκτός από ένα κεραμίδι θα χρειαστείτε ακρυλικά χρώματα, λευκή πάστα, χαρτί ή χαρτοπετσέτα, κόλλα και βερνίκι decoupage, πινέλα, σφουγγαράκι, ψιλό γυαλόχαρτο και ένα μπουκαλάκι απλικατέρ.

Σε όλα τα καταστήματα με είδη decoupage, εκτός όλων των άλλων υλικών που θα χρειαστείτε, θα βρείτε και διακοσμητικά κεραμίδια για παρόμοιες κατασκευές αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κανονικό κεραμίδι που θα προμηθευτείτε από μια μάντρα με οικοδομικά υλικά. 

Βάψτε αρχικά το κεραμίδι με άσπρο χρώμα και αφού στεγνώσει κολλήστε ένα χάρτινο μοτίβο που να καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του με την κλασσική διαδικασία του decoupage.

(Θα σας διευκολύνει πολύ εάν έχετε κι ένα δεύτερο ακριβώς ίδιο μοτίβο, ώστε στην συνέχεια της κατασκευής να "αντιγράψετε" τις αποχρώσεις στα σημεία που θα δημιουργήσετε τα ανάγλυφα σχέδια).

Αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα, αραιώστε μια ποσότητα πάστας με ελάχιστο νερό και τοποθετήστε την στο μπουκαλάκι. Θα πρέπει να είναι τόσο ρευστή ώστε να βγαίνει μεν από την μύτη του μπουκαλιού αλλά να "στέκεται" χωρίς να "απλώνει" πάνω στα σημεία που θα την τοποθετήσετε.

Επιλέξτε σε ποια σημεία του σχεδίου θέλετε να δημιουργήσετε ανάγλυφη υφή και καλύψτε τα με την πάστα, ακολουθώντας ακριβώς τον σχεδιασμό και το περίγραμμά τους. 

Αφού η πάστα στεγνώσει - στερεοποιηθεί πλήρως και με "οδηγό" σας το 2ο χάρτινο μοτίβο, ίδιο με αυτό που καλύψατε το κεραμίδι, βάψτε τα ανάγλυφα σημεία με ακρυλικά χρώματα. Ασφαλώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όποιες άλλες αποχρώσεις εσείς θέλετε, αλλά συνήθως στα έτοιμα μοτίβα το ταίριασμα των χρωμάτων είναι ιδανικό κι έτσι δεν θα έχετε να κάνετε κάτι παραπάνω από το να τα ...αντιγράψετε. 

Με ένα σφουγγαράκι και αναμειγνύοντας, όπου χρειάζεται, ελάχιστες ποσότητας χρωμάτων "δέστε" τις αποχρώσεις στο τελείωμα του χαρτιού με τα σημεία περιμετρικά του κεραμιδιού που πιθανόν έχουν μείνει ακάλυπτα ή δημιουργείστε επιπλέον φωτοσκιάσεις πάνω στο χαρτί. 

Αφού στεγνώσουν όλα τα χρώματα απλώστε με ένα σφουγγαράκι πάνω στα ανάγλυφα σημεία καφέ αραιωμένο χρώμα και σκουπείστε αμέσως με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας, δημιουργώντας μια ελαφρά αντικέ όψη.

Μπορείτε και κατά τόπους, σε όποιο σημείο θέλετε, να δουλέψετε επιπρόσθετα με την τεχνική "βάφω-σβήνω" δημιουργώντας παλαιωμένη όψη, όπως και να τονίσετε με πινελάκι κάποια σημεία, το περίγραμμα κάποιων στοιχείων του μοτίβου, ανάλογα και με το σχέδιο που έχετε επιλέξει, να χρησιμοποιήσετε ανά σημεία πατίνες κλπ. όπως και να προσθέσετε κάποια επιπλέον πήλινα στοιχεία, φτιαγμένα από απλό πηλό για κατασκευές και τα οποία θα κολλήσετε πάνω στο κεραμίδι με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης και με τον ίδιο τρόπο θα τα βάψετε σε αποχρώσεις ταιριαστές με το σύνολο. 

Τρίψτε με γυαλόχαρτο, αν χρειάζεται τις άκρες-κόχες του κεραμιδιού για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα πάστας ή χρωμάτων, περάστε και αυτά τα σημεία με χρώμα, αφήστε να στεγνώσουν όλα τα χρώματα και περάστε ολόκληρη την επιφάνεια με 2-3 προστατευτικό βερνίκι







from ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ http://ift.tt/1HWjEAh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου